Vlaga v prostoru

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Zelo nepoletni problem. V pritlicnem prostoru hise, 25 let stara, 5 cm stiropora, hidroizolacija, se je pojavila plesen. Sicer samo v tem prostoru, jedilnica, ki je orientiran severno. To zgleda tako, da je po steni kopica sivkastih pikic, najvec 0.5 cm premera. Ampak zelo bledo sivkastih, tezko opaznih. Pri tleh jih ni. Zecnejo se nekje v visini pasu, pa do stropa, kjer jih je mogoce malenkost vec. V prostoru nad tem, tega pojava ni. Hise je redno vsak dan zracena, zjutraj in zvacer. Klima se ne uporablja. Problem sem zaznal sele sedaj, mogoce se je pojavil kaksen teden poprej, vendar dvomim. Pred tem taksnih tezav ni bilo.
Meni je ta stvar nerazumljiva. Kaksna ideja? Hvala vnaprej.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Razvlažilec zraka. Na dan izčrpa ogromno vlage.

Pozimi ti bo še kako prav prišel, če je že zdaj tako.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Pozimi se kvečjemu rabi vlažilec
smile-1.gif

Kupi barvo proti plesnobi (ne vem točno imena..nek 'citrus') pa bi moglo v grobem problem odpravit. Prej pa obstoječo zadevo namaži s sredstvom za zatiranje plesni.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38

Jupol Citro je tista barva. Pod predpostavko, da bo prebelil.

Drugace pa Clox
cheer.gif
naspricas, ,ocakas in obrises s suho krpo. Plesen ti izginja pred ocmi, se pa sprosca klor, tako da je fino pol malo luftat.

Ti pa pojav plesni kaze na toplotni most, vlaga vedno kondenzira na najhladnejsem delu stene. Tam toplota ven uhaja.

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.916
116
63
mb+ -20km
Glede na to, da pišeš, da predtem nisi imel probleme z vlago, bi moral prvo pogledati, zakaj se ti dela vlaga.
Vlaga kr naenkrat se ne pojavi.Preveri na tej steni, če kje teče vodovodna cev skozi, pa da ti slučajno ne spušča,
lahko, da ti spušča čist malo, pa je vlaga tu.Najboljše, da zapreš vse pipe v stanovanju in greš k vodnemu števcu,
pa vidiš kakšno je stanje.Če števec teče, potem veš, da nekje teče voda.
Lp.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Mam odlično zadevo zate in za vse tiste, ki imajo probleme z vlago in posledično s podhlajenimi kletnimi prostori. Če koga zanima pod pm.

Zadeva je odlična tudi, če želiš ogromno prihraniti na ogrevanju vseh prostorov na letni ravni.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
KAr se tice barv in ostalih proizvodov za zatiranje so mi poznani, bolj me matra razlog, zakaj do tega pride. Vodovodnih cevi ter ogrevanja v stenah na katerih nastaja vlaga ni. Da toplota uhaja ven, ok, ampak sedaj kvecjemu prihaja noter, ne.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Dejsvo je da na tisti steni vlaga JE, ker če je ne bi bilo, ne bi bilo niti plesni.

Ali pa tam vlaga kondenzira iz zraka in zakaj ali prihaja iz stene in zakaj, boš moral pa sam ugotoviti.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Hm, a si res res prepričan da je plesen? Da niso otroci kaj ustvarjali s kakimi barvami?
smile-1.gif

9e29184cbdf46a5f7c81e9d8.jpg

Kupi Clox + eno navadno razpršilko in napipsaj, v kratkem času bo plesen izginila, ker jo hipoklorid razgradi. Če ne izgine, potem ni plesen, ampak je morda nekomu špricnilo iz nespretno odprte pločevinke rib
smile-1.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Plesen je, o tem ni dvoma. Posprical bom, ampak vseeno me zre to, zakaj se je pojavila...

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
kondenziranje sten ni nič čudnega to se dogaja s prisiljenim prezračevanjem se da to dobro rešiti. Brez tega žal ne bo šlo.

uli

Pripravnik
6. okt 2007
103
0
16
Kaj je pa bolje narest prisilno prezračevanje ali hišo oblečt v 10 cm stiropor.Če jo oblečem ali bo še zmeram prišlo do kondezacije in bom mogel narest še zmeram prezračevanje z rekuperatorjem

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
oboje je nuja vendar s prezračevanjem z rekuperatorjem boš imel tudi stroške za ogrevanje, če gre za elektror grelce. Jaz ti ponujam rekuperator v kombinaciji z solarnim kolektorjem za gretje zraka.

uli

Pripravnik
6. okt 2007
103
0
16
Ogrevanje ni problem mamo peč na drva biomasa pokurl letos 12 do 15m2 drva pr nama je blo noč in dan toplo 23 do 25 °C prezračeval smo velik sam največ plesni je v spalnici in to v kotih, poleti je mir. koliko pa pride ta sistem lahko na zasebno.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik uli pravi:
Kaj je pa bolje narest prisilno prezračevanje ali hišo oblečt v 10 cm stiropor.Če jo oblečem ali bo še zmeram prišlo do kondezacije in bom mogel narest še zmeram prezračevanje z rekuperatorjem

Pri Brgotu se mi zdi problem da ima premalo izolacije..tisti, ki je nimajo nič in so zamenjali okna imajo po kotih črno, pri njemu se zgolj pojavljajo sledi plesni. Torej lahko sklepamo da bi z izolacijo 10 cm ali več povsem odpravil nastanek plesni.

Seveda pa je dandanes 10 cm ena velika žalost. Če se že gre v investicijo se razmišlja o 15 cm in čez (raje 20). To je potem to, za nadaljnjih 30 - 40 let ko bo naslednja generacija razmišljala zakaj je stari škrtaril in dal samo 20 cm navadne izolacije in ne nekaj iz vesoljskega programa
evil.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Pa je le prislo do odkritja od kje se je vzela vlaga. Sosedu, dvojcek, je puscal podometni ventil. Njemu je premocilo kompletno tla k nam pa je pac vleklo skozi steno.
Razvlazevanje. Sposodil sem si razvlazilec, vendar domnevam da je pametneje da ga sosed uporabi, da njemu vso vlago pobere, ker ce ne jo bo k meni sao se vec silio, ne. A ta stvar more laufat non stop ali bi lahko samo preko noci?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
no eto. Problem rešen.

Razvlažilec lavfaj kar nekaj časa...lahko ga vklapljaš šrek noči (cenejši tok)...pa upam da imaš kakega poštenega (industrijsko zadevo)...pa kakih 14 dni do meseca lavfaj vse skupaj.

Seveda bi se splačalo da tudi sosoedu posodiš (če nima sam)...ker dokler on ne izšuši vlage jo bo k tebi še vedno vleklo.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Na zalost ni industrijski. DeLonghi 2000W, bo kaj pomagalo? Kje pa se da izposodit kaj mocnejsega?