vlaga pri izolaciji

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.925
267
83
Slovenija
Vikend.

Stena napravljena tako:

Sedaj, po polaganju izolacije sem jo zaprl gradbeno (paronepropustno) folijo, in noter sem dobil vlago. Kako se tega rešit, glede na to da še lahko odprem?

Evo, današnji sliki:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Pri izolaciji ti nekje piha noter. Sploh kamena volna, ki je malo bolj trda zna delat problem v detajlih. Boljše bi bilo da bi uporabil 2 x 5 cm s prekrivanjem ravno v izogib tem težavam.

Na notranji strani moraš narediti parno zaporo! Kar pomeni da vse stike v nulo polepiš. Če si povsod malo šlampast ti bo les segnil v parih letih.

Odpri nazaj zaporo, pa po vseh možnih vogalih, kjer se zdi da ni v nulo, pihni noter malo purpene (kupi ono za lepljene, da ne bo preveč ekspandirala in delala škodo namesto koristi).

Na notranji strani bi ti jaz svetoval da daš še remeljne vodoravno (na 50 do 70 cm) - enak sistem kot bi delal knauf konstrukcijo, s tem da uporabiš les, debeline 5 cm, ter za teh 5 cm dodaš še izolacijo (stekleno volno), ki bo hkrati izničila te tvoje probleme plus izolirane boš imel tramove, ki znajo predstavljat toplotne mostove (pri tako mali debelini).
Seveda boš na ta način od znotraj prikrajšan za 5 cm po globini samo boljše zdaj se še malo pomujat kot kasneje vse plesnivo.
Pa še na izolativnosti tega prostora se bo konkretno poznalo!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Les zgleda dokaj svež. Zapiranje lesa s parnimi ovirami in sploh zaporami ni priporočljivo tako ali tako, pri svežem lesu pa sploh ...

Glede na les je tudi logika postavitve izolacije butasta. Ne samo da z oviro in zaporo izgubiš vse dobre lastnosti lesene stene, tudi en kup problemov se pojavi.

Prvo kot prvo parna zapora ki meji na leseno konstrukcijo ne bo nikoli parna zapora, čez les bo prehajala vlaga in tam boš imel efekt parne ovire, medtem ko bo ostal del zaprt. S tem boš vedno imel točke kjer bo vlaga kondenzirala ker se ne bo imela kam umikat.

Pri takih objektih in konstrukcijah je problem tudi izračun točke rosišča ker ne veljajo več enaka pravila kot za klasične zidane ali pa debelejše lesene stene (brunarice).

Če mene vprašaš bi v tak objekt dal drug tip izolacije brez nobene folje oz. eventuelno če že na zunanji del zaščitno foljo (če ni možnosti za zamakanje je dovolj veterna zapora, drugače parna ovira). Recimo striropor tudi navaden (lahko pa izbereš bolj paropropustnega) bi se v 10cm debeline obnesel čisti ok.

Edit: pa to misliš zapret z OSB ploščami (vidim zraven)? OSB plošče so same po sebi parno slabo prepustne oz. večinoma propuščajo samo na spojih tako da če jih daš pa malce polakiraš čez imaš 100% diht parno zaporo brez uporabe polivinila!
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.925
267
83
Slovenija
Hvala za odgovore, @Utisevalec, ne osb plošče so na tleh, tista je samo naslonjena na steno. Zaključil bom z ladijskim podom, 16mm

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Če prov razumem vse skupaj
"Na notranji strani izolacije (tako pri steni skeletne konstrukcije kot na strehi) svetujem vgradnjo kakovostne parne ovire Knauf Insulation LDS 5 Silk, ki ustrezno regulira količino prepuščene vodne pare,"
si ti na to mesto dal navaden polivinil oz folijo, ki je čisto zaprta?

S tem, da bi imel osb plošče na notrnji strani ni načeloma nič narobe. Saj so montažne hiše narejen tako.

Tole mi zgleda identično postavljeno kot imaš ti http://www.ekoprodukt.si/sistemske-resitve-masivne-lesene-stene.html

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.963
113
pri taščici
Koliko si mokrih materialov (ometi, estrihi, izravnalne mase, jupol...) prinesel v zadnjih dneh(tednih) v bližino in koliko ti je padla temperatura v teh dneh v protstoru? Prezrači prostor, ker ni nujno da si naredil večje napake, razen če si malomarno položil izolacijo.

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.925
267
83
Slovenija
poglej sliko zgoraj, za zunanjimi deskami je paropropustna folija, (ki pa nima zlepljenih spojev), nato izolacija in preko nepropustna folija

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
ko je že govora o izolaciji. Gradim skeletno leseno garažo-delavnico. Zunaj je 20mm opaža notri bojo 15mm osb plošče. Ogrevana nebo. Razen za občasno rabo z klimo.
Kaka bo razlika v praksi če dam 15cm namesto 16cm izolacijo. Se bo sploh kaj poznalo? Govora je o knauf classici 040.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.963
113
pri taščici
040 ni ravno biser. pa ne zaradi stevilke ampak zaradi tega ker se preveč poseda. in potem zgoraj čez nekaj let ne boš imel več izolacije.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
to so mi na knafu razložli kak naj nardim, da se ne posede. Jo naj na vrhu pritrdim da "visi"

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.344
113
Ne me basat. A je pri posedanju 035 kaj boljši? Na poševninah smo ga uporabili, za na ravnino sem pa 040 nabavil in nimam še položeno. Te volne so tak al tak en fajn drek od izolacije, ko se nebi kakšnih glodalcev bal, bi samo stiropor položil.

Zdaj me pa jezi. Sem mislil, da je treba le za vodo/kondenz paziti, da ne pride zraven, a je to res tako občutljiv material?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Brez panike..je reku Švejk
wink-1.gif

Nič ne bo.

Res da je 35-ka bolj kompaktna, a tudi 40 ne bo padla sama vase. Brez brige.

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.925
267
83
Slovenija
ne, slikano je bilo v četrtek ali petek prejšnji teden. Zunaj je bilo bolj mrzlo. Je pa res da na oknih ni polken in skozi sonce kar zagreje hiško..