meni pa so 12.7. naredili pobot, 18.10 pa poslali opomin. očitno je to odvisno od referenta, ki se ukvarja s tvojim primerom?Js sem vsako leto plačal v enem znesku, pa še nisem imel problemov.
Predvsem upoštevaj, da je to strošek lastnika.Zanima me, če lahko zaupate, koliko znaša nadomestilo za stavbeno zemljišče, če živiš v bloku in kako se to plačuje? Ali gre za mesečno položnico ali enkrat na leto? Še najbolj bi bil vesel odgovora iz koprske občine. Hvala.
Ne zavajaj. To je strosek uporabnika. Ce imaš najemnika, je to strosek najemnika. Bos googlal ti ali jaz za pravno podlago?Predvsem upoštevaj, da je to strošek lastnika.
Tudi jaz do sedaj nisem imel tezav s temJs sem vsako leto plačal v enem znesku, pa še nisem imel problemov.
Ti verjetno misliš na rezervni sklad. To pa je stvar lastnika.Predvsem upoštevaj, da je to strošek lastnika.
Res je. Najbolj čisto in jasno bi bilo, da se to zapiše črno na belem v naj. pogodbi.Dajte se enkrat navadit, da je lahko vse strošek najemnika. Če ne direktno pa preko višje najemnine.
Zavezanec za plačilo NUSZ je neposredni uporabnik nepremičnine.
To ni nujno ravno lastnik, lahko je tudi najemnik. NUSZ se odmeri v roku treh mesecev po prejemu podatkov, ki jih davčnemu organu posreduje občina. V tem primeru zavezancu izda odločbo s plačilnim nalogom. Odločba se izda po uradni dolžnosti (zavezanec ne vlaga nobenih napovedi).
Plačilo NUSZ ureja zakon o stavbnih zemljiščih. V 62. členu je tako napisano, da mora „nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačati neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe (imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice).“ Iz tega izhaja, da mora v najemnih stanovanjih NUSZ plačati najemnik. Lahko pa se lastnik stanovanja in najemnik dogovorita tudi drugače, torej, da bo obveznosti NUSZ poravnal lastnik. Vsekakor je dobro, če se o tem dogovorita že ob podpisu najemne pogodbe in to vanjo tudi zapišeta. Če tega dogovora ni, pa sodeč po določilih zakona, obveznosti poravna uporabnik stavbnega zemljišča, torej najemnik, ki biva v stanovanju ali hiši. NUSZ namreč ni davek na premoženje temveč je javnofinančna dajatev za dejansko rabo zemljišča.