Višina nadomestila za stavbeno zemljišče

TurboD

Pripravnik
19. dec 2012
112
3
18
Zanima me, če lahko zaupate, koliko znaša nadomestilo za stavbeno zemljišče, če živiš v bloku in kako se to plačuje? Ali gre za mesečno položnico ali enkrat na leto? Še najbolj bi bil vesel odgovora iz koprske občine. Hvala.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Mb cca 72€ za 70kvadratov, dobiš hkrati 4 položnice z različnimi datumi poravnave.

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
tole z razdelitvijo NUSZ na več obrokev je tudi prikaz delovanja našega FURS. jaz sem lani dobil za plačat nekih 60 EUR skupaj, bilo je v dveh obrokih. da bi poenostavil zadevo, sem celoten znesek plačal s prvo položnico. potem pa čez nekaj mesecev dobim obvestilo, da sem prvi obrok preplačal in mi bodo vrnili preplačan znesek, kak mesec kasneje pa še opomin zaradi neplačanega drugega obroka :bonk:

verma

Pripravnik
2. nov 2011
257
10
18
Preverite kaj imate v opisu.
Imel sem PLIN 15, to je na koncu pomenilo 8€. Da ne računam koliko let so moji to plačevali.
V ulici pa nihče nima plina.

• Všeč mi je
Reactions: tony

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Zanima me, če lahko zaupate, koliko znaša nadomestilo za stavbeno zemljišče, če živiš v bloku in kako se to plačuje? Ali gre za mesečno položnico ali enkrat na leto? Še najbolj bi bil vesel odgovora iz koprske občine. Hvala.
Predvsem upoštevaj, da je to strošek lastnika.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Seveda se lahko tudi motim, ampak v najemu sem 13 let in nikoli še nisem plačal NUSZja, pa so bili lastniki fletov različni, tako pravne kot fizične osebe. Nihče ni nikoli tega zahteval od mene.

Je pa res, da je menda Stanovanjski sklad RS našel (izsilil?) neko pravno luknjo, in da NUSZ zaračunava najemnikom. Ampak po mojem vedenju je to izjema.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
To ločim. Ravno rezervni sklad pa so mi kot najemniku že veselo računali - ker je pač prišel na položnici upravnika... Se pa strinjam, da je zanj še bolj nedvoumno jasno, da je to lastnikov strošek.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
NUSZ plača uporabnik. Vir: https://e-uprava.gov.si/podrocja/da...omestilo-za-uporavo-stavbnega-zemljisca-.html in https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogodki_prebivalci/sem_lastnik_ali_uporabnik_nepremicnine/
Zavezanec za plačilo NUSZ je neposredni uporabnik nepremičnine.

To ni nujno ravno lastnik, lahko je tudi najemnik. NUSZ se odmeri v roku treh mesecev po prejemu podatkov, ki jih davčnemu organu posreduje občina. V tem primeru zavezancu izda odločbo s plačilnim nalogom. Odločba se izda po uradni dolžnosti (zavezanec ne vlaga nobenih napovedi).

Je pa res, da tudi jaz, ko sem še bil najemnik tega nisem plačeval (vsaj neposredno ne).

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Ta določba je nekoliko slabo napisana, vsaj za nepravnika. Zdi se, da je mogoče (tj. v skladu z zakonom), če se v najemno pogodbo napiše, da je NUSZ strošek najemnika ali pa da ni.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Ravno obratno, po defaultu je plačnik uporabnik, torej najemnik, lahko pa se v pogodbi zapiše, da to plačuje lastnik. Bi pa rekel, da večina lastnikov niti ne ve, da bi NUSZ moral plačati najemnik, zato plačajo sami.

Plačilo NUSZ ureja zakon o stavbnih zemljiščih. V 62. členu je tako napisano, da mora „nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačati neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe (imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice).“ Iz tega izhaja, da mora v najemnih stanovanjih NUSZ plačati najemnik. Lahko pa se lastnik stanovanja in najemnik dogovorita tudi drugače, torej, da bo obveznosti NUSZ poravnal lastnik. Vsekakor je dobro, če se o tem dogovorita že ob podpisu najemne pogodbe in to vanjo tudi zapišeta. Če tega dogovora ni, pa sodeč po določilih zakona, obveznosti poravna uporabnik stavbnega zemljišča, torej najemnik, ki biva v stanovanju ali hiši. NUSZ namreč ni davek na premoženje temveč je javnofinančna dajatev za dejansko rabo zemljišča.