OK, vina so večinoma poznana, verjetno res, vsaj tistim, ki malo bolj spremljajo sceno. Za veliko večino ljudi bi pa kaj takega težko rekel, še posebno, če malo pogledaš ostale debate na forumu. So pač vina, ki jih ta hip lahko kupiš. Meni se zdi super, da jih je nekdo poskusil in da meni ne bo treba vseh. Ker zdaj imam neko referenco.
Ocene so vredne toliko, kot je vreden avtor. Seveda so subjektivne, ne vem pa, če jim res lahko rečeš pristranske. Robert Gorjak je edini slovenski vinski strokovnjak, ki je že kdaj zares pogledal čez mejo in kjer ga tudi cenijo. Diplomiral je na vinski šoli v Londonu, je član ocenjevalne komisije na Decanter World Wine Awards, ki je verjetno eno od dveh najbolj pomembnih ocenjevanj vina v Evropi. Pa sodelavec pri World Atlas of Wine in pri kar nekaj drugih evropskih vinskih vodičih. Če sprejmeš njegove poglede na slovensko vinsko sceno, potem tudi ocene dobijo svoj smisel. Ima odlično vinsko šolo (naj bo še malo reklame:
www.belvin.si), katere obisk priporočam vsakemu, ki si želi vedeti več o vinu.
Sicer pa, glede na slovenske uradne institucije je vsako vino, ki mu nalepijo oznako "vrhunsko", že tako dobro, da skoraj boljše ne more biti. Na komisji mora namreč doseči vsaj 18 od 20 točk !!!!!! Vsaka sladka ali pa kisla brozga je lahko vrhunska po tehničnih kriterijih, pa to še zdaleč ne pomeni, da je to vino res dobro. Okus je tako osebna zadeva, da ničesar ne moreš vzeti za sveto. Lahko se strinjaš ali pa tudi ne, imaš svoje mnenje, prav tako kot avtor vodiča. Enako bi bilo, če bi vodič napisalo 5 ali pa 30 ljudi, še vedno bi šlo za njihove ocene in mnenja. V tujini je na kupe vinskih vodičev, ki jih pišejo posamezniki. In prav je tako, pri nas jih je občutno premalo, ki bi si upali napisati kaj več od tega, kakšne barve je vino in po koliko sadežih diši.
Jaz menim, da je vodič odličen. Knjiga, ki jo vtakneš v žep in vzameš sabo v vinoteko.
Končno tudi nekaj, kar ti da vedeti, da ni vse odlično in vrhunsko. Nekdo, ki si je drznil dregniti v tako zelo samovšečno druščino in jim povedal, da bi si mnogi že nekaj metrov dalje od svoje vasi krepko polomili zobe.
Tule je tudi članek iz zadnje revije Vino:
http://www.revija-vino.si/vino...&Itemid=113