Pri Mobitelu sem že odkar pomnim - od vsega začetka, ko so se pričeli te paketi (najprej družinski, nato študentski, sedaj Itak), Simobil mi ni bil nikoli blizu. V zadnjem času ko je 75% kontaktov v mojem imeniku prešlo na Simobil, me je pri Mobitelu držal le še brezplačni videoklic. S punco sva celo kupila UMTS telefona kakšno leto in pol nazaj, z namenom, da se bova med seboj brezplačno klicala preko videoklica, saj je akcija trajala "do nadaljnega". In res je funkcioniralo. Celo leto in pol, tako da se nama je nakup telefonov že zdavnaj obrestoval (kljub temu da sva imela prej en na drugega Zvezo z 70% popusta). Ko si klical preko videotelefonije se tako ali tako kamera ni po defaultu vključila, res pa je, da je šla baterija hitreje. Tako da videoklic sem zadnje leto in pol uporabljal večkrat dnevno in mi je prišlo tako v navado, da sem moral sedaj po novem letu celo izključit 3G, da pomotoma ne kličem več preko videoklica. No sedaj je pa padla odločitev... greva oba na Simobil, zlasti ker lahko obdrživa lastno številko. Vse kar je dražje pri Simobilu je prenos podatkov, sploh sedaj ko je Itak znižal za 50%, ampak tistih par kB ki jih prenesem na mesec, se ne bo poznalo.
Statistika zadnjih računov prikazuje, da imam 80% klicev izven Mobitelovega omrežja. Primerjava:
Mobitel Itak paket:
- priključnina: 0 EUR
- naročnina: 5,99 EUR
Torej mesečno fiksnih 5,99 EUR
- Klici znotraj Mobitel: 0,08763 EUR redna; 0,02086 nočna (ne uporabljam nikoli); 0,01000 EUR (med vikendi kličem zelo redko)
- Klici na Simobil: 0,16274 EUR (tale se najbolj pozna na računu, saj mi je 75% kontaktov ušlo na Simobil)
- SMS: 0,08346 EUR do 30 SMS in 0,04173 EUR več kot 30 SMS
- GPRS: 0,00021 EUR/kB
Simobil Orto smart paket:
- priključnina: 12 EUR
- naročnina: 5 EUR (ker bova sklenila še Partner bonus se zniža na 4,16 EUR, s tem da če skleneva za 24 mesecev je prvih 6 brezplačnih)
- opcija mobilni: 2 EUR
Torej mesečno fiksnih 4,16+2 = 6,16 EUR (praktično enako kot pri Mobitelu)
- Klici znotraj Simobila: 0,02 EUR (ugodno!!! ne bo več zadržkov in slabe vesti ko slišiš obvestilo "ta številka je prenesena k Simobilu")
- Klici na Mobitel: 0,1 EUR (praktično enako kot če si Mobitelov naročnik in kličeš znotraj Mobitel omrežja)
- SMS: 0,02 EUR
- GPRS: 0,004 EUR/kB do 1 MB, nad 1 MB pa 0,0004 EUR/kB
To je zgolj moje razmišljanje in mislim, da bom do konca meseca po mnogih letih zvestobe Mobitelu zamenjal operaterja, saj kakorkoli računam, bo pri Simobilu račun vsaj polovico nižji.