Videotelefonija

ahmet_car

poupismen
3. sep 2007
563
0
16
Nič več zastonj pri mobitelu.Zdaj je sam še 50% popusta pri prenosu podatkov.
Drugače pa videofonija velja tut za akcijo večerni in vikend pogovori.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
kaj pa 1GB prenos podatkov v itak paketu??

A je tko težko iti na Planet-->Moj Mobitel-->zakupljene količine, kjer lepo piše, da ni nič zakupljenega.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Men so pa danes iz mobitela poslali SMS da nimam več zakupljenih količin ter da mi priporočajo mega ali giga paket.

gogy

Pripravnik
14. sep 2007
459
0
16
Ljubljana
www.mobisvet.net
Seveda... če so te uspeli navleči in navaditi na uporabo (kar je marketinški namen tega brezplačnega ponujanja 1GB) potem boš sklenil in uporabljal
smile-1.gif

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Naročniki Itak paketa, ki uporabljajo Mini prenos podatkov, plačujejo od 1. 1. 2008 50% ceneje, po 0,00021€/kb.

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Citat:
Uporabnik gogy pravi:
Seveda... če so te uspeli navleči in navaditi na uporabo (kar je marketinški namen tega brezplačnega ponujanja 1GB) potem boš sklenil in uporabljal
smile-1.gif
Pišeš kot da bi Mobitel bil nek hud diler in da si uporabniki prenešene podatke najprej skuhajo na žlici in jih nato aplicirajo intravenozno.

Edvard

Pripravnik
30. okt 2007
559
0
16
Citat:
Uporabnik gogy pravi:
smile-1.gif

Navleči? Noben pameten uporabnik se ne pusti navleči nobenim Hoferjem in da ne rečem še kaj bolj očitnega. :)

gogy

Pripravnik
14. sep 2007
459
0
16
Ljubljana
www.mobisvet.net
Zakaj gogy... gogy dobro ve s kakšnim namenom je bila ta akcija. Kot je videti se uporabniki pritozujejo, jamrajo in stokajo... saj ni za pricakovati vedno vse brezplacno... ali pac?

urosbe

Zelenc'
5. okt 2007
20
0
1
Pri Mobitelu sem že odkar pomnim - od vsega začetka, ko so se pričeli te paketi (najprej družinski, nato študentski, sedaj Itak), Simobil mi ni bil nikoli blizu. V zadnjem času ko je 75% kontaktov v mojem imeniku prešlo na Simobil, me je pri Mobitelu držal le še brezplačni videoklic. S punco sva celo kupila UMTS telefona kakšno leto in pol nazaj, z namenom, da se bova med seboj brezplačno klicala preko videoklica, saj je akcija trajala "do nadaljnega". In res je funkcioniralo. Celo leto in pol, tako da se nama je nakup telefonov že zdavnaj obrestoval (kljub temu da sva imela prej en na drugega Zvezo z 70% popusta). Ko si klical preko videotelefonije se tako ali tako kamera ni po defaultu vključila, res pa je, da je šla baterija hitreje. Tako da videoklic sem zadnje leto in pol uporabljal večkrat dnevno in mi je prišlo tako v navado, da sem moral sedaj po novem letu celo izključit 3G, da pomotoma ne kličem več preko videoklica. No sedaj je pa padla odločitev... greva oba na Simobil, zlasti ker lahko obdrživa lastno številko. Vse kar je dražje pri Simobilu je prenos podatkov, sploh sedaj ko je Itak znižal za 50%, ampak tistih par kB ki jih prenesem na mesec, se ne bo poznalo.

Statistika zadnjih računov prikazuje, da imam 80% klicev izven Mobitelovega omrežja. Primerjava:

Mobitel Itak paket:
- priključnina: 0 EUR
- naročnina: 5,99 EUR
Torej mesečno fiksnih 5,99 EUR
- Klici znotraj Mobitel: 0,08763 EUR redna; 0,02086 nočna (ne uporabljam nikoli); 0,01000 EUR (med vikendi kličem zelo redko)
- Klici na Simobil: 0,16274 EUR (tale se najbolj pozna na računu, saj mi je 75% kontaktov ušlo na Simobil)
- SMS: 0,08346 EUR do 30 SMS in 0,04173 EUR več kot 30 SMS
- GPRS: 0,00021 EUR/kB

Simobil Orto smart paket:
- priključnina: 12 EUR
- naročnina: 5 EUR (ker bova sklenila še Partner bonus se zniža na 4,16 EUR, s tem da če skleneva za 24 mesecev je prvih 6 brezplačnih)
- opcija mobilni: 2 EUR
Torej mesečno fiksnih 4,16+2 = 6,16 EUR (praktično enako kot pri Mobitelu)
- Klici znotraj Simobila: 0,02 EUR (ugodno!!! ne bo več zadržkov in slabe vesti ko slišiš obvestilo "ta številka je prenesena k Simobilu")
- Klici na Mobitel: 0,1 EUR (praktično enako kot če si Mobitelov naročnik in kličeš znotraj Mobitel omrežja)
- SMS: 0,02 EUR
- GPRS: 0,004 EUR/kB do 1 MB, nad 1 MB pa 0,0004 EUR/kB

To je zgolj moje razmišljanje in mislim, da bom do konca meseca po mnogih letih zvestobe Mobitelu zamenjal operaterja, saj kakorkoli računam, bo pri Simobilu račun vsaj polovico nižji.

gogy

Pripravnik
14. sep 2007
459
0
16
Ljubljana
www.mobisvet.net
urosbe, moram reči in pohvaliti, da si prvi uporabnik (katerega sem jaz opazil), ki je podal konstruktivno in zelo dobro komentirano mnenje. Tisti, ki je dobro prebral je lahko iz tega razbral, da ne gre za to, da je eden operater poceni in drugi drag... ampak da vsak zase mora preračunati kaj se mu splača in kaj ne na osnovi svojih vsakdanjih oz. najbolj pogosto opravljenih klicev, prenosa podatkov in podobno.

Vse lepo premišljeno, preračunano in napisano
write.gif

aplauz.gif

Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Dobro napisano. Vsak mora zase presoditi. Celotna zgodba glede različnih cen nima osnove v Mobitelovi požrešnosti temveč regulatorjih omejitvah zaradi katerih Mobitel ne sme (ali ne more) spuščati večine cen nižje, kot so sedaj.
Regulatorne omejitve so zaradi tržnega deleža Mobitela, ki je še vedno največji.
S tem, ko uporabniki prehajajo drugam se dogaja dvoje. Povečuje se tržni delež Simobila in zmanjšuje delež Mobitela. S tem se tudi počasi umika razlog obstoja regulatornih omejitev, ki se nanašajo na Mobitel in v veliki meri preferirajo Simobil.
Po svoje regulatorne omejitve dosegajo cilj - lažje prehajanje uporabnikov, približno podobni tržni deleži operaterjev ipd.

Ko bodo enkrat stvar dovolj daleč, do tedaj ni več daleč, se bodo omejitve sprostile in bo tudi cenovna politika precej izenačena. Simobil bo moral nekje zaslužiti več, saj ne bo več imel asimetrije, ki mu omogoča cenejše klice iz Simobila na Mobitel kot obratno. Sedaj iz tega naslova dobi kar nekaj konkretnih mio EUR, ki jih lahko prelije v druge pocenitve.
Po drugi strani pa bo Mobitel lahko malce spustil nekatere cene. Razlik bo torej prej ali slej zelo malo, računice kot zgoraj pa ne bodo potrebne.

Trenutno mora vsak zase preračunati. Verjamem, da je precej ljudi, ki imajo prevladujoč del imenika Simobilovih številk, kar se tudi kaže na računu. So pa tudi ljudje, kjer SImobil še vedno tvori manj kot tretjino številk.

Moj račun je zelo enostaven. (december). Le-ta vključuje zelo širok nabor klicanih številk zaradi prazničnega obdobja.
79% Mobitel (sem prištevam še Debitel in Izi)
2% Tušmobil
19% Simobil (+morebitni M-mobil)

Statistika je na podlagi izpisa klicanih številk. Stroškovno je delež Simobila večji zaradi višje cene klicev v druga omrežja.
V normalnih mesecih je delež Mobitela (pri meni) okoli 75%, Simobila pa okoli 25%.

Računica so da razpredati še naprej, tudi v luči subvncioniranih telefonov. Mnogi so pri Simobilu cenejši, hkrati pa lahko kupiš le enega na dve leti. Pustimo pri miru možnost predhodnega nakupa, saj je zanj potrebno doplačilo.
Pri Mobitelu so sicer mnogi dražji, a lahko kupim 3 na leto (2 GSM in 1 UMTS). Nekaterim to veliko pomeni, če drugega ne potalajo GSM telefone za darilo partnerju, sorodnikom. Itak so vsi odklenjeni in delajo z vsemi SIM karticami, zato s takim darilom nikogar ne prisiliš k zvestobi enemu operaterju.

Nekaterim veliko pomeni Moneta, drugim zmogljivejši mobilni internet (ki je za povrhu cenejši), tretji iščejo napol zastonj pogovore v tujini (m:stik) itd.

Preferenc je malo morje, razlike pa niso nujno vedno velike. Če bi bilo tako grozno bi Simobil danes že imel 800.000 uporabnikov. Enako kot bi jih v tem primeru imel Mobitel. Razmerja so jasna kljub vsemu.

Dejstvo pa je naslednje. Totalni iskalci poceni pogovorov nimajo na Simobilu kaj iskati. Daleč cenejši je namreč Tušmobil, ki po levi in desni prehiteva Simobil, Mobitel, Debitel ter vse ostale žalujoče. Seveda pa je najugodnejši le za tiste, ki primarno telefonirajo in pošiljajo SMS-e, obenem pa se ne sekirajo za stroške tistih, ki kličejo njih. (Simobil ne vključuje Tušmobila v opcijo Mobilni. Zakaj ne? Ne vem. Vprašajte jih.)

Edvard

Pripravnik
30. okt 2007
559
0
16
Citat:
Uporabnik gogy pravi:
vsak zase mora preračunati kaj se mu splača in kaj ne na osnovi svojih vsakdanjih oz. najbolj pogosto opravljenih klicev, prenosa podatkov in podobno.

Dobro jutro.
wink-1.gif