VGA to SCART in izkušnje ?

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.734
33
48
50
Nekje po sloveniji
Obišči stran
Zdravo,

zanima me, kakšne imate izkušnje z VGA to SCART kabli? Kakšna je kaj slika?

Kolikor gledam, mi je to edina rešitev za spravit sliko iz računalnika na TV. Kabli niso tako dragi, ampak me vseeno preventivno zanima.

Hvala in LP, Matjaž

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.453
1.906
113
Joj, tole je pa že malo out of date pristop.

Pomoje je precej odvisno od tega kakšen televizor imaš. Za kakšen 50cm velik katodar, bo takšen pristop čisto ok, na kakšnem sodobnem LCD ju, pa verjetno kaj drugega od zmazka ne moreš pričakovat.

Si prepričan da nimaš kakšne druge variante. Sam imam to rešeno z DVI->HDMI kablom. Če maš dober televizor, bi se ti zaradi te povezave verjetno celo splačalo investirat v novo grafično kartico.

Za poceni kable poglej na DealExtreme

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Najprej preveri, ce tvoj ekran, na katerega bi to rad prikljucil, sploh podpira RGB na SCARTu (nekatere naprave ne, potem je pa jok in stok).

Kabel je poceni zato, ker ne pocne nic drugega, kot da pripelje signale iz enega konektorja na drugega (direktno). To ni nujno slaba stvar ! V nasprotju s predhodnikom menim, da slika na kaksnem ploscatem TVju ne bo slaba, torej da bo bistveno boljsa, kot ce bi bila vmes se dodatna pretvorba v kompozitni video. Ne bo sicer enako dobro, kot bi bilo preko DVI-D/HDMI, saj je prenos se vedno analogen in vmes pride do motenj, moralo bi pa biti enako dobro kot preko VGA/DVI-A (saj se signal nic ne spreminja).

Se enkrat: preveri kaj sploh TV podpira in preveri ali graficna zmore oddajati v taki locljivosti, kot jo TV zeli, da ne bos na koncu razocaran, ker ne bo slike na ekranu. Ce TV ne podpira RGB, potem pozabi na ta kabel. Ce podpira, a ob tem gre za stari CRT TV, potem se sprijazni s tem, da ne bos gledal kaj bistveno vec od 640x480 ali 800x600, pa se to bo megleno (sprejemljivo za kaksen video pogledat, neuporabno za vsako delo, ki vsebuje tekst).

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.734
33
48
50
Nekje po sloveniji
Obišči stran
Ja, vem, da zadeva ni idealna, ampak v tem primeru je edina opcija za normalno ceno. TV podpira RGB, ni slab, ni pač LCD.
Bom kr kupil, sej ni tak drag. Za kak film pogledat bo že OK, kaj drugega pa od katodnega ne gre pričakovat.

LP, M.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
No, upam da bo tudi tvoja graficna sposobna generirati sliko z dovolj nizkima sinhronizacijskima frekvencama oziroma da je TV sposoben prezveciti signal z visjima, kot so normalne za video, sicer bos videl ali razmazano sliko po linijah na zgornjem delu ekrana, ali plesoce crte/trikotnike ali pa nic. Ne bi pricakoval, da je to sposobnih prav veliko graficnih, vsaj ne z gonilniki za Windows, ki so prilozeni (enostavno ni potrebe za tako "pocasen" modeline pri racunalnikih, ceprav bi ga lahko izvajala).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
No, to pa ne more biti res. Za primer, kakrsnega sem jaz opisal zgoraj (ki je edini poceni, torej brez dodatne dokaj komplicirane elektronike, ki bi pretvarjala RGB v kompozitni video), imas shemo kabla, ki predvaja na SCART iz VGA, recimo tukaj (originalna stran je kaputt, zato link na Wayback machine). Pri tem veljajo vse omejitve, katere sem napisal zgoraj !

Ce graficna ne zna generirati sync on green, potrebujes zraven se eno preprosto vezje za kombiniranje sinhronizacijskih signalov (nimam volje iskati sheme, napisi, ce je potrebno).

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Nekje na disku sem našel tale scan iz PCFormata (Marec 2005) - Izdelajte scart za Radeona in ga prilagam, če slučajno komu pride prav.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:
Nekje na disku sem našel tale scan iz PCFormata (Marec 2005) - Izdelajte scart za Radeona in ga prilagam, če slučajno komu pride prav.

U, tile iz PCFormata so pa kar direktno ukradli clanek, niti toliko se niso potrudili, da bi tisto sliko sami narisali, ampak samo copy&paste in prevod teksta
smile-1.gif
C c c ...