Vezava senzorja za luči

raners

Majstr
4. mar 2008
2.809
439
83
Hej vsem...

Ker je trenutno lokalni električar odsoten in bi si moral priključit seznor za luči na luč, me zanima, če vse prav razumem...

Kupil sem nek senzor, ki ima naslednjo priključno shemo:
untitled.png

Če gledam naslednjo sliko:
vezava-senzorja-gibanja-top.jpg

vidim, da bi moral na moj senzor priključit kabel z elektriko, in sicer rjavo žico na "L", modro pa na "N"; potem pa rjavo žico od luči priključim na senzorju na "A", modro pa na "N" in bi moralo delati... Imam prav? Kaj pa zeleno/rumeno žico? jih povežem med seboj ali jih pač pustim nepovezane?

valterz

Zelenc'
18. jul 2010
13
7
3
Bom obudil staro zadevo....

Na tem forumu sem dobil že kar nekaj uporabnih nasvetov, zato potrebujem nasvet glede vezave senzorjev in luči.

Dobil sem nalogo za vezavo luči na nadstrešku za avto. V mislim sem imel 2 varianti;

1. varianta: Postavil bi 3 zunanje svetilke z vgrajenim senzorjem, ki bi se vklapljale neodvisno (ena na sredini nadstreška, 2 pa na stebrih). Do tukaj mi je vezava jasna. Želel bi pa tudi, da imam stikalo, s katerim bi lahko stalno prižgal vse 3 svetilke. Ali je to možno? Ker še nimam nabavljenih svetilk s senzorjem, mi ni znano, kako je vezan senzor v svetilki. Prosim za kakšno shemo, kako bi to lahko zvezal.

2. varianta: enako število svetilk, vendar brez vgrajenega senzorja, torej zunanji senzor, ki bi vklapljal vse tri svetilke naenkrat. Ta vezava mi je jasna, oziroma sem jo našel na forumu (hvala članu foruma Gargy-u, https://www.alter.si/tema/vezava-stikala-za-luc-nadstresek.2538245/page-2).

Najlepša hvala za vsak nasvet.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Pri varianti 1. moraš kupiti luči s senzorjem, ki omogoča krmiljenje preko zunanjega stikala - moj ima tako da če dvakrat zaporedoma hitro prižgeš luč ostane stalno vklopljena, če pa mine par sekund (minut) potem pa deluje preko senzorja. Vse skupaj vežeš vzporedno s stikalom na zečetku vezave.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.454
146
63
Jaz imam 4 reflektorje ki jih vklopita lahko 2 senzorja ( vseeno kateri se sprozi, prižge se vse) . Poleg je pa še stikalo kateri ima opcijo 0/1/2 , tako da v primeru da je na 1 , delujejo senzorji, če je na 2, gori reflektor stalno, če je na 0, ne dela nič.

Predlagam da kupiš ločeno senzorje in ločeno reflektorje, ker slej ko prej crkne in je lažje menjavati.