Veriga za staro kolo

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.554
865
113
Doma imam Rog Marathon, origiinalno 2x5, sedaj (ker serviser ni več našel zadnjega zobnika s 5 prestavami) 2x6 ali 2x7 idk. Po skoraj 40 letih bi morda poskusil zamenjat verigo, pa me zanima, ali je sodobna ponudba primerna brez pomislekov. Na primer, Decathlon ima verige za 10, 11, ... prestav ... to se vse nananša na zadnji zobnik? In če vzamem "3 do 8 stopenjsko" bi po širini morala ustrezati?

Kaj pa dolžina, jih je moč krajšati, ali moram približno zadeti pravo število členov?

"Ne se za=bavat, ker nimaš pojma, pel na servis" je res zadnja možnost, ker sem v Švici in če tu pripeljem to kolo na servis, bom neposredno odgovoren za nekaj srčnih kapi. Moram prej preverit, kaj moje zavarovanje pokriva.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.866
2.181
113
Katerakoli bo ok, bolj občutljivi so le mtb/cestni sistemi z 10+ stopenjsko zadnjo piramido, ki zahtevajo primerno ozke ketne. Skrajšati člene je stvar dveh minut z orodjem, imej pa pri roki kakšen rezerven povezovalni člen, ker se tud tisti za večkratno uporabo sfižijo.
V kolikor so zobniki že precej odfurali, ti zna ketna po menjavi preskakovati, kar boš rešil le s celotno menjavo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.554
865
113
Hvala; zadnji zobniki so relativno novi, potem ko se je pred leti zlomil originalni zobnik (in je posledično cela kaseta razpadla). Za sprednje bom še videl, napenjanik na menjalniku pa bodisi zamenjam koleđčka ali pa začnem razmišljati o celotnem menjalniku.

Do 40. leta ima kolo še 51 mesecev, tako da bom že...