Ventilator na hladilniku, Scenic, letnik 2000

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik Don_kugla pravi:
Torej če imaš samo "senzor"
http://www.herkules.si/index.php?productID=27868
Domnevam da le ta še vedno opravlja funkcijo termostikala,pa čeprav gre prek računalnika. Mogoče je le ta v okvari.
Če si v bližini maribora,ti lahko dam cifro od enega dobrega štromarja in mehanika,kateri dela na štajerskem avtodomu,pa ti to pogleda izven službe,če te zanima,več na PM

Ja, to je pravi senzor. Tudi jaz vseskozi sumim, da je okvara na tem senzorju, ne bi pa ga rad kupil, pa potem ugotovil, da še vedno ne dela. Moral bom pač na tester, da se prava napaka ugotvi in odpravi.
Sem iz okolice Lj., vseeno, hvala za pomoč.
Bom sporočil kaj je bil vzrok, ko bo napaka odpravljena.

LP Janko

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
V redu. Da ne boš rekel da samo zajebavam, mogoče ti bo priponka v pomoč. Ta problem je okrog 12 do 13 strani opisan, seveda pa bi kao rabil tester. Vendar čČe zadeve držijo, ima tvoj ventilator dve hitrosti. Mogoče da dela samo ena (višja hitrost ko vklopiš klimo) nižja pa ne, tako da vseeno preveri napajanje ventilatorja - če ima tri žice ima sigurno dve hitrosti. Potem ti ostane preverjanje ali dobi napajanje oziroma ali motor deluje na obeh hitrostih.

Priponke

• 837845-gretjemegan.pdf
    79,9 KB · Ogledi: 375

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Aja, še to - dve hitrosti preklaplja preko releja, za prvo je pri nekaterih modelih upor nekje blizu oziroma na samem motorju ventilatorja. Če je ta upor crknil, potem prva hitrost ne dela. Za kaj več mi pa javi tip motorja ter oznake iz prometne za vrsto vozila - recimo K7M motor, JB3 menjalnik in tip vozila JA0F.

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Aja, še to - dve hitrosti preklaplja preko releja, za prvo je pri nekaterih modelih upor nekje blizu oziroma na samem motorju ventilatorja. Če je ta upor crknil, potem prva hitrost ne dela. Za kaj več mi pa javi tip motorja ter oznake iz prometne za vrsto vozila - recimo K7M motor, JB3 menjalnik in tip vozila JA0F.
Verjetno, da je upor na nosilcu ventilatorja, vendar ta (če je to res upor) deluje, ker, če snamem konektor, klima ne požene ventilatorja.
Preveč stvari je, ki jih ne morem sprobat, zato bom šel raje na tester, da se ugotvi napaka, ker vidim, da ugibanje o napaki nima smisla.
Tip motorja sem napisal že par postov višje, pa naj bo še enkrat. K4M 700.
Bom poročal, ko bo zadeva urejena.
Vsem skupaj hvala za trud.

LP Janko

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ok. Če boš pa še kaj rabil pa javi. Oznako motorja sem spregledal, je pa pripet pdf namenjen avtom s tem motorjem, torej je pravi.

Nazadnje urejeno:

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
In kaj je bilo?
Danes sem se še malo poigral okrog vklaplanja ventilatorja in mi je uspelo.
Kaj točno je bil vzrok, bi težko rekel, sumim pa na rele, čeprav sem oba že prej premeril z ohm metrom in je kazalo, da je v redu. Danes sem še enkrat snel releja in jih priklopil direktno na 12 V in sta oba normalno preklopila.
Odločil sem se, da grem na tester, za vsak slučaj pa sem še enkrat segrel motor in ..... delaaaa!!!
Možno je da, da rele ni vklopil (zablokiral), prav tako pa je veliko možnosti, da je zatajil senzor, ali pa ??? Če se bo ponovilo, grem takoj na tester, da se ugotovi kje je napaka.
Vsem lepa hvala za nasvete in pomoč.

LP Janko

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
A je na relejih kakšna sled vode, vlage? Lahko je bil slab stik na podnožju, lahko pa štrajka rele. Na splošno priporočam en kontakt spray (nedavno sem videl da ga imajo na še vedno tudi na petrolovih črpalkah in je preverjeno v redu) ter z njim našpricat kontakte in če se da tudi notranjost releja. Sam ga imam vedno v bližini, in vedno našpricam kontakte pri menjavi kakih žarnic za tablico, žmigavcev in ostalih malih lučk, razen glavnih žarometov.