Ventilator na hladilniku, Scenic, letnik 2000

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Ventilator na hladilniku se ne vklaplja pri višji teperaturi, klima pa ga vklopi. Na hladilniku ni termostikala, je samo senzor v glavi motorja. Termostat se odpira normalno in tudi kazalec temperature kaže pravilno.
Zanima me, ali se ventilator vklaplja preko senzorja, ki je v glavi motorja , ali ga vklaplja računalnik.
Mi zna kdo svetovati, kje je napaka?

Hvala za odgovore.

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik Don_kugla pravi:
Si prepričam,da ni termostikala?

Sem 100+1 %.
V hladilniku, kjer naj bi bilo termostikalo, je samo čep. Senzor za temeperaturo je v glavi motorja in je priklopljen s tremi žicami. Od tu dobi podatke, ne vem pa, ali gre komanda direktno na rele, ali gre preko računalnika.
Če gre direktno na rele, potem je v okvari termostikalo, če pa ga vklaplja računalnik pa ??

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ko je meni rihtal hlajenje je rekel da imajo novejši vse prek računalnika. Da računalnik vklopi ventilator.

Nazadnje urejeno:

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Pa si prepričan da ne dela? Hočem reči da ob tem mrazu se zelooo težko avto ogreje toliko, da bi ventilator sploh vklopil, če imaš pa prižgano gretje v kabini pa ni variante.

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Pa si prepričan da ne dela? Hočem reči da ob tem mrazu se zelooo težko avto ogreje toliko, da bi ventilator sploh vklopil, če imaš pa prižgano gretje v kabini pa ni variante.

Sem prepričan.
Prosil sem za nasvete, ne pa za vprašanja, da pa ne boš dvomil, ti povem , da je bilo pred Novim letom kar precej toplo in v eni uri v koloni preko mesta sem motor hladil samo z vklopom klime (odroševanje stekel, ker je klima avtomatska).

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Ko je meni rihtal hlajenje je rekel da imajo novejši vse prek računalnika. Da računalnik vklopi ventilator.

Hvala za odgovor.
Če ga vklaplja računalnik, potem pač moram na servis.

LP Janko

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
nima veze ce ga vklaplja racunalnik ker vseeno mora dobit signal. Gre pac prek racunalnika in ne direkt iz termostikala na ventilator

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
nima veze ce ga vklaplja racunalnik ker vseeno mora dobit signal. Gre pac prek racunalnika in ne direkt iz termostikala na ventilator

Če bi bilo klasično termostikalo, je zelo enostavno ugotovit napako, pač iztakneš žice in zvežeš direktno in je takoj jasno, dela, ali pa ne.
Tukaj je samo en senzor, ki pošilja podatke, verjetno v računalnik. Kazalec za temeperaturo kaže normalno, kje pa je sedaj prekinitev za ventilator, mi pa ni jasno. Ko vklopim klimo, ta isti ventilator deluje.

LP Jnako

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ok, ampak vseeno - stanje v koloni ne pomeni da mora ventilator laufat. Se ti je motor pregreveval, ti je šel kazalec preko maximuma, je svetila kakšna lučka. Spodaj pišeš da je kazalec kazal normalno, zato mi ni povsem jasno zakaj si prepričan da ne dela. Zato podvprašanja
smile-1.gif
.

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Ok, ampak vseeno - stanje v koloni ne pomeni da mora ventilator laufat. Se ti je motor pregreveval, ti je šel kazalec preko maximuma, je svetila kakšna lučka. Spodaj pišeš da je kazalec kazal normalno, zato mi ni povsem jasno zakaj si prepričan da ne dela. Zato podvprašanja
smile-1.gif
.

Ja, pregreva se, zato sem napisal, da ne vklaplja pri višji temeraturi, da pa kazalec kaže normalno, pomeni, da kaže temperaturo pravilno. Zanima me, če kdo ve, kje je napaka, ker vsi podatki okrog temperature pridejo iz enega senzorja. Na senzor so vezane tri žice, če pa gre vse to na računalnik, si ne upam poizkušat prevezavo, tako kot je bilo mpžno pri klasičnem termostikalu.

LP Janko

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
tip motorja me je zanimal vglavnem
K4M 700, K4M 701in K4M 704 imajo posebno stikalo za vklop 1in 2 stopnje ventilatorja.
K4M 708 pa ne.
Poglej kater je tvoj tip motorja.

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
tip motorja me je zanimal vglavnem
K4M 700, K4M 701in K4M 704 imajo posebno stikalo za vklop 1in 2 stopnje ventilatorja.
K4M 708 pa ne.
Poglej kater je tvoj tip motorja.

Evo, pa sem jo najdu. K4M 700

LP Janko

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
OK, zadnjič - ventilator se vklaplja prek releja (računalnika) to očitno dela, saj ga klima vklopi. Temperaturo kaže in meri pravilno, sicer bi bile že drugje težave. Ali je računalnik pozabil računati ali pa ti ne veš ali se pregreva ali se ne. Torej zadnjič od mene - KAKO VEŠ DA SE ****** MOTOR PREGREVA?

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
OK, zadnjič - ventilator se vklaplja prek releja (računalnika) to očitno dela, saj ga klima vklopi. Temperaturo kaže in meri pravilno, sicer bi bile že drugje težave. Ali je računalnik pozabil računati ali pa ti ne veš ali se pregreva ali se ne. Torej zadnjič od mene - KAKO VEŠ DA SE ****** MOTOR PREGREVA?

Če sem napisal, da se pregreva, potem se pregreva, vrjemi mi na besedo. Napisal se že, da sem ga moral hladit s klimo in verjemi, da nisem prvič sedel v avto, imam veliko kilometrine za sabo.
Mene zanima samo, kaj pomenijo trije priključki na senzor. V kolikor je ena žica na senzorju za vklop ventilatorja, potem je po vsej verjetnosti v okvari senzor. Če bi bila okvara v računalniku, verjetno to ne bi bila edina.
Prosim samo za to informacijo, ne pa za razna sumničenja, da ne ločim normalne temperature od precej povišane.
Vseeno pa hvala za trud.

LP Janko

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Torej če imaš samo "senzor"
http://www.herkules.si/index.php?productID=27868
Domnevam da le ta še vedno opravlja funkcijo termostikala,pa čeprav gre prek računalnika. Mogoče je le ta v okvari.
Če si v bližini maribora,ti lahko dam cifro od enega dobrega štromarja in mehanika,kateri dela na štajerskem avtodomu,pa ti to pogleda izven službe,če te zanima,več na PM