Velikost fotke na ekranu vs. natisnjena

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Z drugimi besedami ti je povedal, da mu prinesi fotko z dovolj visoko ločljivostjo. Samo to in nič več. Če bi mu prinesel fotko s premalo piksli, bi moral pač zadevo interpolirati, pa ostriti itd. Skratka, malo več obdelave vložiti za dober izdelek, tako mu je bilo pa to prihranjeno.

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Futuristic je zelo dobro povedal. Veliko ljudi ne ve da je edini relevantni podatek o velikosti slike le stevilo pikslov. DPI (dots per inch) je ubistvu le podatek o napravi (tiskalniku,..), ki pove kako fino lahko narise tocke pri printanju/tiskanju.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
To seveda ni res. Pri tisku samo število pikslov ne pomeni prav nič. Koliko velika bo fotografija na papirju v centimetrih, če je datoteka velika 1500x900 px?

Se pa strinjam, da več ko je pikslov, večja je lahko slika. Ampak to je bolj posledica kot pa vzrok. Torej bolj pravilno bi bilo reči, da večja ko je slika, več pikslov ima. (ja, vem semantika, ampak bistvo sem povedal v prejšnjem odstavku).

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
To se da izračunati iz podatka od dpi-jih, potrebnih za določeno kvaliteto tiska. Kaj pa tebi pove podatek, da ima fotka 300 dpi, pa brez dodatnih podatkov o dolžini stranic ali številu pikslov? Meni popolnoma nič. Vsak fotko se da spravit na 300 dpi, vprašanje je samo, kakšna je potem ciljna velikost.

Še vedno je najbolj pomembno število pikslov, ker se iz zahtevane velikosti potem izračuna potrebna resolucija, torej dpi. Sam dpi brez ostalih podatkov je pa brez pomena.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.884
626
113
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
To seveda ni res. Pri tisku samo število pikslov ne pomeni prav nič. Koliko velika bo fotografija na papirju v centimetrih, če je datoteka velika 1500x900 px?
Če ima mašino, ki tiska s 300DPI potem bo 12.7 x 7.6 cm. Če pa mu rečeš da bi rad imel to na A4 formatu, ti jo bo pač dal na A4 velikost, neglede na DPI zapisan v fotki.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
Se pa strinjam, da več ko je pikslov, večja je lahko slika. Ampak to je bolj posledica kot pa vzrok. Torej bolj pravilno bi bilo reči, da večja ko je slika, več pikslov ima. (ja, vem semantika, ampak bistvo sem povedal v prejšnjem odstavku).
Najprej nastane slika, ki ima m x n pik. Šele potem to sliko reproduciramo na ekranu ali papirju. Zato ne moreš rečt, da je število pikslov posledica. Piksli so primarni vzrok, da lahko fotko sploh imamo. Fizična velikost fotke pa je odločitev posameznika, glede na kvaliteto (DPI) ali namen (jumbo, ...), ki ga želi.

Zato je sklepanje, večja je slika -> več pikslov ima, napačno. Več pikslov imamo -> večjo fotko (glede na želeno kvaliteto) lahko naredimo, je pravilno sklepanje.

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:

Malce sem se zatipkal in pomankljivo napisal svoj zgornji stavek, glasiti bi se moral tako: Veliko ljudi ne ve da je edini relevantni podatek o velikosti slike NA RACUNALNISKEM MONITORJU le stevilo pikslov.

Se pa seveda strinjam da pri tisku velikost slike doloci razmerje DPI/pixelcount, torej pri enakem DPI in vecjem st. pikslov bo slika vecja in obratno

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Ena moja fotka, ki sem jo poslal v velikosti 2300 x ???? (2300 dolga stranica) je bila objavljena na jumbo plakatu, pa je bila cisto ok. Sicer je to razlika, saj tega plakata ne gledas od blizu, kjer je tako ali tako katastrofa
smile-1.gif

ja, to je drugo.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
To se da izračunati iz podatka od dpi-jih, potrebnih za določeno kvaliteto tiska. Kaj pa tebi pove podatek, da ima fotka 300 dpi, pa brez dodatnih podatkov o dolžini stranic ali številu pikslov? Meni popolnoma nič. Vsak fotko se da spravit na 300 dpi, vprašanje je samo, kakšna je potem ciljna velikost.

Še vedno je najbolj pomembno število pikslov, ker se iz zahtevane velikosti potem izračuna potrebna resolucija, torej dpi. Sam dpi brez ostalih podatkov je pa brez pomena.

V mojem prvem postu v tej temi sem napisal:
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
Velikost slike na ekranu (recimo 1500x900 px) je le eden izmed dveh faktorjev, ki povedo, koliko bo velika slika potem, ko bo natisnjena. Drugi faktor je gostota pik.

sploh pa sem v prejšnjem postu napisal:
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
[...]Pri tisku samo število pikslov ne pomeni prav nič. [...]

Bottom line: za določitev, kolikšna bo slika na papirju potrebuješ dpi in dolžino x širino slike v pikslih.

Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Če ima mašino, ki tiska s 300DPI potem bo 12.7 x 7.6 cm. Če pa mu rečeš da bi rad imel to na A4 formatu, ti jo bo pač dal na A4 velikost, neglede na DPI zapisan v fotki.
Eh... saj ne trdim, da se dpi-ja v fotki ob tiskanju ne da povozit.
Point je v tem, da fizično velikost slike na papirju določiš s spreminjanjem dpi. Nekateri programi (PS recimo), omogočajo direktno nastavljanje dpi, drugi pač ne, zato to namesto njih opravijo tiskalniki on-fly...

Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Najprej nastane slika, ki ima m x n pik. Šele potem to sliko reproduciramo na ekranu ali papirju. Zato ne moreš rečt, da je število pikslov posledica. Piksli so primarni vzrok, da lahko fotko sploh imamo. Fizična velikost fotke pa je odločitev posameznika, glede na kvaliteto (DPI) ali namen (jumbo, ...), ki ga želi.

Zato je sklepanje, večja je slika -> več pikslov ima, napačno. Več pikslov imamo -> večjo fotko (glede na želeno kvaliteto) lahko naredimo, je pravilno sklepanje.
Ja, priznam... po 9ih urah na šihtu včasih preveč filozofiram.
Kljub temu: sploh ni nujno da ima slika pike, ko nastane - klasični fotoaparati na film? Ko sliko digitaliziraš (s skenerjem ali bobnom), pa moraš določiti dpi pri kateri se bo digitalizacija izvedla... Na podlagi tega nastane datoteka z določeno dolžino in višino...