Vecji polog

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kot fizicna recimo do 10k, banke kaj komplicirajo, sporocajo kaksni ustanovi/instituciji? Ne bi rad puscal tam zapisnikov, prstnih odtisov, skeniranja zenice in se cesa in bil obravnavan kot da sem kriminalc.
tongue-1.gif

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Misliim da te nima kaj skrbeti. Sem že večkrat podoben znesek polagal pa ni nihče niti mrdnil.
Če te pa skrbi pa položi 5 in naslednji dan 5. Za ta znesek te pa 100% nihče niti povoha ne.

lp

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Mejni znesek za poročanje je nad 15 k EUR (ZPPDFT - Zakon o preprečevanju pranja denarja ....) - tudi iz izkušenj lahko potrdim za 3 različne banke!

lp

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Čujte, a so potem tudi kakšne komplikacije, če bi želel dvignit recimo 40.000€? Baje je treba dokazati izvor denarja, namen ipd. Zato se za take dvige ali pologe raje uporablja možnost 2x 20.000.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.337
303
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Čujte, a so potem tudi kakšne komplikacije, če bi želel dvignit recimo 40.000€? Baje je treba dokazati izvor denarja, namen ipd. Zato se za take dvige ali pologe raje uporablja možnost 2x 20.000.

o svašta, kva njih briga kam bo šu denar?

dej za foro reč da boš dal za drogo, me zanima kva bojo rekl na banki
grin1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja izvor denarja seveda, rečeš da odkar si se rodil so starši vsak dan v "čunko" metali dinarje, kasneje marke, potem tolarje, ti pa še danes mečeš not evre. Če te vprašajo zakaj rabiš pa poveš da greš na kurbe, preostanek pa boš potrošil v igralnici in da morda obogatiš. Na koncu pa če se res dela kakšen zapisnik pa dodaš da nikogar nič ne briga kam ti denar neseš ker ti ga nihče ni podaril, niti ga nisi nikomur ukradel
stupid-1.gif
Isto ko včasih ko je bila še meja med AUT in SLO in dostkrat ko sem prečkal mejo me je carinik vprašal kam grem, pa sem mu lepo povedal da grem malo prasice gor onegavit v Graz. Kaj pa njega briga kam grem. Svašta!

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Jah jeba, tako naj bi blo.
wink-1.gif
Mogoče bomo edino tako lahko dosegli, da se bojo zdesetkale razne provizije pri poslih in neznano odtekanje denarja na privat račune, itak se pa uvaja finančna policija, tako da je to pričakovano.

Je pa res sranje, da moraš dokazovati, od kod ti denar ... Baje so pri tem še zelo radovedni in ne padajo na poceni fore.
crazy1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Zakon tudi pravi, da je manj sumljiv enkraten znesek malo čez mejo, kot pa trije zaporedni pologi veliko pod mejo
grims-1.gif

Skratka, če nimaš kaj skrivati (in lahko s prstom pokažeš na legalni posel iz katerega cash izvira), lahko prineseš tudi 10 mio naenkrat, pa nikome ništa. Kaj nam pa morejo, če smo pošten'
cool-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Kloshar nobena finančna policija se ne uvaja niti ni v planu! Namesto predvidene finančne policije bo naš slovenski FBI, pač skupina strokovnjakov za organiziran kriminal, mislim da 50 mojstrov ki bodo imeli vse prek (najboljši kriminalisti + še kdo).. Skratka zopet nič posebnega, neke vrste dopolnjena kriminalistična policija ki pa najbrž ne bo imela posebnih pooblastil ki bi odstopale od kriminalistov. Bodo pa zadolženi samo za hujše "prestopke" in ne za zadeve v smislu "od kod ti 50 jurjev ki si jih prineso na banko"... Pa saj je o tej naši FBI dost napisanega na internetu, poglej malo
wink-1.gif
Drugače pa poceni fore to je tako... Težko si je zmislit od kod si dobil 10 mio € se strinjam, za par 100k € pa je lahko zadeva relativna, marsikje jih lahko marsikdo dobi...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Kot fizicna recimo do 10k, banke kaj komplicirajo, sporocajo kaksni ustanovi/instituciji? Ne bi rad puscal tam zapisnikov, prstnih odtisov, skeniranja zenice in se cesa in bil obravnavan kot da sem kriminalc.
tongue-1.gif

Brez vsakega problema, edino včasih predlagajo kako vezavo. Jaz jim rečem da imam raje kako drugo naložbo, ki vsaj inflacijo pokrije pa je.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.370
6.153
113
ZAKON O PREPREČEVANJU PRANJA DENARJA IN FINANCIRANJA TERORIZMA (ZPPDFT)

8. člen
(obveznost pregleda stranke)

(1) Organizacija mora pod pogoji, ki jih določa ta zakon, opraviti pregled stranke v naslednjih primerih:
1. pri sklepanju poslovnega razmerja s stranko;
2. pri vsaki transakciji v vrednosti 15 000 eurov ali več, ne glede na to, ali poteka posamično ali z več transakcijami, ki so med seboj očitno povezane;
3. pri dvomu o verodostojnosti in ustreznosti predhodno dobljenih podatkov o stranki ali dejanskem lastniku stranke;
4. vedno kadar v zvezi s transakcijo ali stranko obstajajo razlogi za sum pranja denarja ali financiranja terorizma, ne glede na vrednost transakcije.

38. člen
(obveznost sporočanja in roki)

(1) Organizacija mora sporočiti uradu podatke iz 1., 2., 3., 4., 5., 9., 10., 11. in 12. točke prvega odstavka 83. člena tega zakona o vsaki transakciji, ki se izvaja v gotovini in presega vrednost 30 000 eurov, in sicer takoj, ko je opravljena, najpozneje pa v treh delovnih dneh po opravljeni transakciji.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
potrjujem da do cca 10 jurjev ni bilo potrebnih nobenih papirjev.....

Saj ne izpolnjujes papirjev ti, ampak bancni usluzbenec, ki dela za salterjem, pri katerem opravis transakcijo. Na dveh razlicnih bankah imam dva bivsa sosolca in oba sta povedala, da morajo to prijavljati nevemkomu za preprecevanje pranja denarja in da naj o tem ne bi govorili nic strankam. Slednje sicer zveni malce za lase privleceno, ker ce morajo porocati, mora obstajati za to ena pravna podlaga, ta pa ne more biti tajnost. Ce se bom spomnil, ju bom spet pobaral o teem, ko ju naslednjic srecam ...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja povprašaj komu direkt morjo javljat te podatke. Za enkrat še nisem slišal za to organizacijo... Bilo bi mi logično da morjo javljat na DURS ampak organizacija za pranje denarja in... prvič slišim!

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
mislim, da ma vsaka banka sektor za preprečevanje pranja denarja

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
odkrito povedano, ne vem, ker se ni za bat, da bi imela prevelike pologe
grin1.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Pri teh obrestih skoraj imam raje denar doma v štumfi. Osebno sem pa prejel iz tujine nakazilo velikosti okoli 25k€ in nihče nikomu nič...