Večja nezahtevna rastlina za noter

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Torej nekaj, da je konkretno za pogledat. Da ti lahko tam do 2m zraste. Pa da je res nezahtevna/neobčutljiva na relativno malo svetlobe v stanovanju, ker imam okna samo na eno stran
tongue-1.gif

Kak predlog?

Nazadnje urejeno:

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Vzhod. Zdaj pozimi se kar pozna, je hitro "tema", ko sonce čez bajto gre.
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Fikus benjamin (to kar je na sliki) crkne že če ga malce grdo pogledaš. Drugače klasičen fikus (tisti z velikimi lisit) je dokaj nezahteven.

Od nezahtevnih velikih, ki jih daš v kot in pozabiš na njih je

Juka (yucca):

Sansilverija (taščin jezik):

Dracen(ja)a:

.. vse dobiš dosti poceni v raznih bobi-bau centrih.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Benjamin je res katastrofa, tako nekako kot si povedal
grin1.gif

Drugače pa yucco imam, samo se mi zdi, da nekam počasi to napreduje
tongue-1.gif
Bom dal v večji lonec, če bo kaj boljše.

Hvala za predloge.
@gr69 - ti se kar smej, ampak sem resno zasadil konopljo - sicer industrijsko, ker sem imel semena za ptiče. Pa je dejansko vse pognalo, problem pa je, ker je premalo svetlobe in čisto vsaka bilkica je crknila. Mi je res huda rastlina za pogledat, pa če bi malo "dišalo" noter, se tudi nebi pritoževal
grin1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.636
2.682
113
še v SLO - ampak komaj
To je sicer res (glede malo večje občutljivosti Benjamina) - vendar je po drugi strani edini, ki ob rasti izgleda vedno lepše (no - dokler pač ima liste
evil.gif
).

Vse ostalo sčasoma izgleda "sfucano" - poglej si kako 5-6 leta staro Yuccu in Draceno - ponavadi prav smešno izgledajo tisti rjavi spodnji deli, kjer so lenakj let nazaj še bili list (ampak OK - to je pač stvar okusa). O taščinih jezikih pa - vedno enako - meni osebno so dolgcajtni.

Avtorju:
poglej še za hišnimi palmami (t alink samo zato, ker je lepo vse zbrano - tega vrtnartsva sploh ne poznam) - sicer nimajo željene višini ("samo" 100 cm) - ampak s teglcom in kakim podastavkom bodo lepo zapolnile prostor. Išči pa rastline, ki uspevajo v polsenci ali senci (se pravi v bistvu kakšno tropsko podrast).

Pa na koncu še enkrat - z utrezno žarnico uspeva tudi moj drugi predlog iz prvega posta - pa še za razliko od ostalih predlogov le-ta ni samo strošek.
tongue-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.636
2.682
113
še v SLO - ampak komaj
Sn ti reku: Z USTREZNO ŽARNICO ! Mal se pa je že treba potruditi (tud kaka lepa zgodbica za lahko noč ali pa Mozarta predvajati baje pomaga pri lepši rasti
tongue-1.gif
).

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Razmišljal sem tudi o kakšnem drevesu. Recimo imel sem mandarino(ni ravno drevo), ampak se ni obnesla. Prvo leto je celo neke mandarince obrodila, potem sem jo dal v večji lonec in je šla rakom žvižgat
tongue-1.gif

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
KSZ

Men vse rože v službi crknejo, sklepam, da zaradi klima naprave. A je tud katera (razen cannabis indica tega res ne bi gojila
smirk-1.gif
) primerna za pod klimo?

majč

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
Po moje prej crknejo zaradi prepiha (odpira kdo okna?) ali pa nezalivanja.

Vsaj pri nas jih klima nič ne moti
confused-1.gif

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Ne ni od prepiha, ker nimam okna pa tudi od nezalivanja ni, ker je voda na koncu že stala v loncu (ampak tolk zalivala pa spet nisem), rožo imam pa lahko samo direkt pod klimo.

majč

gr69

Guru
15. dec 2009
11.636
2.682
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik CebelicaMaja pravi:
Ne ni od prepiha, ker nimam okna pa tudi od nezalivanja ni, ker je voda na koncu že stala v loncu (ampak tolk zalivala pa spet nisem), rožo imam pa lahko samo direkt pod klimo.

majč
¨

Ehm
confused-1.gif

Ni okna = ni svetlobe = ni fotosinteze = crknjena rastlina
Ni fotosinteze = ne rabi skoraj nič vode - preveč vode (stoji voda) = zagnijejo korenine = crknjena rastlina

Niso vsi za vse.
tongue-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Palme niso tako nezahtevne, kot nekdo piše, pa rade imajo dosti svetlobe (ne preveč sicer). Imam dve palmi v pisarni (pa še slonovo nogo povrh, ta ne rabi veliko zalivanja) in ena je manjko vode komajda preživela (pa še zdaj ni čisto pri sebi), druga ne sploh in sem moral kupit drugo. Take za doma, kjer te ni en teden ali celo dlje, niso.
Imam pa tudi drevo življenja, ta je pa praktično neuničljiva rastlina. Če ima premalo vode, se kar povesi celo deblo, dodaš pol litra vode, in je drugi dan kot da ne bi bilo nič.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik CebelicaMaja pravi:
KSZ

Men vse rože v službi crknejo, sklepam, da zaradi klima naprave. A je tud katera (razen cannabis indica tega res ne bi gojila
smirk-1.gif
) primerna za pod klimo?

majč

Pod klimo morda kopriva
evil.gif
, pa še tista zna crknit.

Ko ste pa še prej omenjali fikus benjamin - to je super rastlina za v pisarno. Malce se je treba ukvarjati z njo (pa ne preveč) in je krasen indikator, da imaš klimo zanič, ko začne crkavat! Kot "klimo" ne mislim tiste škatle na zidu, ampak na splošno klimatske pogoje : +20 C, 65% rel. zračne vlage, svetloba ampak ne direkt sonce !, težava prepiha? .

Ficus Benjamin je tako kot otrok : ko raste (spomladi in poleti), ga dognojuješ - zmerno!! , vsake toliko ga porosiš, ker potrebuje zračno vlažnost na listih, zalivaš ga samo ravno prav, itd. V bistvu imaš kar dosti skrbi z njim, obenem pa vidiš, da če začne odpadati listje, da imaš v pisarni nezdravo klimo. Če pa pretiravaš z vsem skupaj, pa tudi.
smile-1.gif

Nazadnje uredil moderator:

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Ok nisem hotla komplicirat....imam okna v pisarni vendar niso na zunanjem delu stavbe tako, da nimam direktne svetlobe, imam pisarno znotraj stavbe kot če bi imel kontejner v stavbi nekaj takega, če si znate predstavljat. Svetlobe je dovolj, tko da to ni problem. Problem je klima, ki piha direkt na rožo, sam drugam je nimam kam dat.

majč