Včeraj Višnjegorc ob 23.05...

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Z avtomatiko je model verjetno mislil, da je avtomatsko stisnil zavoro do tilta in blokiral zavore.
wink-1.gif

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Citat:
Uporabnik tony pravi:
"Žlajf iz cca. 80 do konca (avtomatika ), pred mano pa obrnjena Honda, dim se kadi iz mašine."

Ne bi rad pametoval, ker biti priča takšnemu dogodku ni hec, ampak tvojega zgornjega stavka ne razumem... V čem je problem "avtomatike"?
confused-1.gif
Si hotel pojasniti, da imaš avtomatski menjalnik in nisi mogel zavirati s šaltanjem v nižjo prestavo?

Ne ne, Polo nima avtomatskega menjalnika. Z avtomatiko sm hotu rečt, (mogoče sm bolj nerazumno napisu), da sm avtomatsko pohodu bremzo na žlajf. Vem, da je potrebno, če nimaš ABSa, pohodt, pa spustit, pa spet pohod pa spustit itd, dokler se ne ustaviš. Jaz imam to v glavu, ampak je tista `avtomatika`nardila svoje, da sm avtomatsko pohodu bremzo do konca in nism spustu bremze, dokler..

Citat:

Če se moraš med zaviranjem brez ABSa tudi umakniti oviri, takrat spustiš zavoro (med zaviranjem brez ABSa te volan ne uboga) in obvoziš oviro, pri tem velja pravilo, da se vedno umikaš na desno.

Stem `manevrom` in hitrem razmišljanju sem se tudi izognil naletu v preobrnjeno hondo. Če tega nebi naredu, (moj avto je drsel direkt v razbito kolo na prvi sliki. Če se nebi zrajtu in upu, da se bom ustavil, bi vrjetno bla še večja štala (2m stran od avta sta sedela voznik honde ter sovoznik in če se neb umaknu jz, bi parkiral svoj avto direkt v mašino une honde->to bi pa obrnilo spet v una2). Sem imel na izbiro-ali prletet v avto (reskirat še svoj avto, una2 speštana, itd..), ali pa povozt odbijač, ki je bil sred ceste. Hvala qurcu je znesl (in sm povozu odbijač).
wink-1.gif

Drgač pa dobr post tistle zgori;)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Samo mimogrede malo teorije (v praksi je itak tako, da je najbolje met ABS): to, da ima guma najboljši oprijem tik preden zdrsne, ne drži. Guma ima najboljši oprijem, ko rahlo zdrsne. Velja za zaviranje in za vožnjo v ovinek. Vsaka guma ima namreč svoj idealni "slip angle", pri katerem najbolje deluje - je pa to v ovinku recimo par stopinj razlike v kotu med smerjo, v katerega je obrnjena guma in smerjo, v katero se giblje avto. Podobno je pri zaviranju - idealno je, da ima guma kak procent zdrsa (po domače: da se recimo v trenutku, ko se avto med zaviranjem pelje 100 na uro, guma vrti za recimo 95 na uro). Najlažje je to na suhem zaznat (in da se čutit, če imaš dovolj občutka za te stvari) tako, da probaš zavirat tako, ga guma čisto rahlo škripa (in se včasih celo vidi čisto rahla sled).

Pa še nekaj o umikanju: praviloma se umakneš tja, kjer je prostor. In če je treba ob tem zapeljat na (recimo) nasprotni vozni pas, je treba najprej pogledat, če je tam prostor. Bolje treščit v tistega, ki te je izsilil, kot v naproti vozeči avto. In ne gledat v oviro (avto gre ponavadi tja, kamor gleda voznik) ampak usmerit pogled na izbrano "pot rešitve".

Aja, še tole:
Citat:
Ok, se umaknem, rahlo začnem bremzati, ker sem zapeljal ravno za šleperja (ta pa vsi vemo, kak speed ima v klanec gor..
Pa zakaj hudiča se na desni pas umikate tako, da morate potem bremzat. Če ste tolko blizu prehitevanega (in s tako hitrostjo), da morate ob vračanju na desno za prehitevalnega (upravičeno) bremzat, potem od vas nihče ne more pričakovat, da se boste umaknili. Tako početje je nevarno (nekateri ob umikanju bremzajo že na pol na prehitevalnem) in nepotrebno. Bo(mo) že tisti zadaj počakal, da končaš prehitevanje, ki si ga očitno že krepko začel.

Nazadnje urejeno:

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Sj, jz sm prehitel avto, samo xy m naprej je bil še šleper.

Tisti zadaj, zaradi kogar sem se umaknil, je bil italijanski MB. Ko se ti ob padajočem dežju prilepi totalno na rit, sem se pač umaknu. Nej grejo norci naprej-če ne drugega, bodo vsaj tisti, ki ne divjajo, prišli na cilj...
evil.gif
.recmo..