varovalke

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Malo se poduči o izklopnih cajtih varovalnih elementov pa še kaj, potem pa pametuj in širi paniko.
rolleyes-1.gif

PS-in kdo si ti, da si vzameš čast solit pamet, sploh, kar se tiče štroma? lahko na privat.
Sem zapisal, da bo verjetno prej izključil FID. Ker pa v tehniki nič ni 100% je manjši presek zaščitnega od faznega vodnika potencialna smrtna nevarnost. Če je nevtralni vodnik manjšega preseka in pregori električna naprava neha delovati in to opazimo. Če pa nimamo zaščitnega vodnika pa naprava deluje kot običajno in to (žal) opazimo šele takrat, ko je lahko že prepozno.

PS-Le zakaj bi moral tebi polagati račune. Sem pač človek, kateremu tudi štrom ni neznanka in tudi tukaj (kot drugod) predvsem želim pomagati in opozarjam na vse vrste neumnosti.

Pss drugače pa je lahko zaščitni vodnik 1/3 preseka največjega faznega vodnika, če je sistem trifazni in je presek kablov več kot 10 mm2 in je zagotovljen izklopni čas krajši od 0,01s.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
-da ti napišem iz starega pravilnika:
-zaščitni vodnik je vodnik(PE), ki je potreben za zaščito pred el. udarom. Uporablja se za povezovanje prevodnih delov z ozemljilom.
-pri izbiri najmanšega dovoljenega prereza se lahko uporabi polovico faznega.

iz novega sem pa zgoraj napisal. Pa še enkrat ti povem, da zadevo poznaš na pol, zato ne trosi nasvetov.

Zdaj pa pojdi v politiko in tam udrihaj čez k..omunisteke, ti bolje gre.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Kakšen si - če si stručko - človeku napiši nekaj v tem stilu: Potrebuješ 35 A pancerke od pancerk do varovalk potrebuješ min 8 mm2 potem pa za TČ daj 25A (4 mm2)za indukcijo 20A (4mm2) ostalo pa 16 A, ne pa da se prepiraš o starim in novem pravilniku in merjenju kdo ma daljšega.
Podatke o moči in presekih sem prepisal iz mojega GD.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Se ne prepiram-tele je zagnal cel halo za brezveze. GD( kaj je že to) pa vrži stran, ker imaš napačne podatke. Vidiš, taki mi stopajo na živc, ki mislijo, da vse vedo, v resnici pa mim sekajo.
wink-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
-da ti napišem iz starega pravilnika:
-zaščitni vodnik je vodnik(PE), ki je potreben za zaščito pred el. udarom. Uporablja se za povezovanje prevodnih delov z ozemljilom.
-pri izbiri najmanšega dovoljenega prereza se lahko uporabi polovico faznega.

iz novega sem pa zgoraj napisal. Pa še enkrat ti povem, da zadevo poznaš na pol, zato ne trosi nasvetov.

Zdaj pa pojdi v politiko in tam udrihaj čez k..omunisteke, ti bolje gre.
Kot običajno uporabljaš prirejene izjave. Polovica faznega vodnika je lahko šele nad presekom 35mm2 ob ustreznih pogojih izvedbe instalacije (tehnične smernice za NN el. instalacije TSG-N-002:2013, poglavje 5.2, alineja 2) Mi pa govorimo o hišnih instalacijah, kjer morajo biti preseki enaki (le zakaj ne prodajajo npr. kablov npr. 2x4 +1x2 mm2? Bili bi kar nekaj cenejši in ustrezali bi standardom ala gatto
stupid-1.gif
)

Če zavajaš v političnih temah smešiš sebe, če pa zavajaš v tehniki pa lahko kašen nič kriv dobroveren človek nastrada. ,

Ps- pa dovolj o tem, v tehniki ne mislim več debatirati s tabo in s tem moriti ostale forumaše. Bom pa vsakič opozoril na neumnosti, če jih bom zasledil.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Pa se neki, zakaj tc rabi 3 krat 16? Zakaj ne sam 16 v primeru 8kw tc? Zarad elektricnih grelnikov? Ker jaz ne bi dodatnih grelcev. Kar dela tc je tc, ostalo plin, kamin, klima.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.645
4.375
113
Daj no sSoftty pa saj ne boš 24 ur na dan kuhal pri polni moči.

Pa bajto imaš tudi iz cigla in betona kot pravi bosanc tak da ne skrbi bo 2,5m2 tudi folgal

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Hanzi

O kuhanju ne bomo. Velikokrat bi gonil vse ster na turbo, vsekakor na 8 ali 9, pa zmorejo samo med 5 in 6. Kar pa veckrat moti, a se da prezivet. Na 8-9 bi blo spica. P pa carsko, sam ne grem vlect novih kablov.

Verjetno.

In vid se, da nisem cist nic tuhtal o stromu. O pirabnikih, k sem delal. Bk, vosu, tele eno.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Dolgo si brskal po smernici, zabit si pa še vedno.

PS-pa še funkcionalno nepismen.
bonk.gif

PPS- ker te mam dost- a si mogoče preglednik (merilec) el instalacij? ker nisi, jaz pa sem, znam uporabljat stari PRAVILNIK( ki še velja) v kombinaciji s tehničnimi SMERNICAMI v praksi. Pika.

softi-kot sem rekel, je uporaba instalacije raztegljiv pojem .Gnjavatorjem, kot je tele se reče, da mora razsuti inštalacijo na novo, drugim pa, naj proba, če oceniš, da obstaja neka rezerva.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Pa se neki, zakaj tc rabi 3 krat 16? Zakaj ne sam 16 v primeru 8kw tc? Zarad elektricnih grelnikov? Ker jaz ne bi dodatnih grelcev. Kar dela tc je tc, ostalo plin, kamin, klima.

Lahko ti povem, kako je pri meni. Imam TČ 8KW. Priklopljena trifazno. Približno 3KW rabi zunanja enota, ima pa enofazni kompresor.
Znotraj notranje enote pa so vgrajeni še 3 grelci po 3KW, ki jih "pamet" TČ vklopi takrat, ko ti zunanja enota crkne in sicer po potrebi enega, dva ali pa v skrajnem primeru vse tri. Notranje grelce TČ brez zalogovnika uporablja tudi za odtaljevanje zunanje enote. Približno tako mi je razložil monter TČ.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Dolgo si brskal po smernici, zabit si pa še vedno.

PS-pa še funkcionalno nepismen.
bonk.gif

PPS- ker te mam dost- a si mogoče preglednik (merilec) el instalacij? ker nisi, jaz pa sem, znam uporabljat stari PRAVILNIK( ki še velja) v kombinaciji s tehničnimi SMERNICAMI v praksi. Pika.

softi-kot sem rekel, je uporaba instalacije raztegljiv pojem .Gnjavatorjem, kot je tele se reče, da mora razsuti inštalacijo na novo, drugim pa, naj proba, če oceniš, da obstaja neka rezerva.
wink-1.gif
Nikoli, v nobenem pravilniku, standardu, zakonu od leta 1956 (kaj starejšega nisem našel) ni pisalo, da je lahko zaščitni vodnik pri vodnikih do 10 mm2 (hišnih instalacijah) tanjši od faznega vodnika. Še več! Vodnik za izenačitev potenciala prosto položen mora biti najmanj 6 mm2, pa čeprav je fazni vodnik 1, 5 ali 2, 5 mm2.
Me prav zanima kako izvajaš meritve in izdajaš protokole, če imaš takšno znanje
stupid-1.gif

@Softi- kabel 2,5 na 25 A varovalko je pa malo preveč za splošno instalacijo. Tam 20 A še gre, več pa lahko povzroča probleme (se stopi plastična izolacija prej, kot pa prekine varovalko
evil.gif
).

PS lahko pa imaš 25 A varovalko in 2,5 mm2 kabel, če zagotoviš varovanje kabla pred termičnimi obremenitvami. To je običajno pri asinhronskem motorju in zaščitnim motorskim stikalom. Ker pa imaš ti na TČ grelce, to ne gre skozi.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ti pa si en lolek. Pojdi raje ženi utrujat s tvojim "znanjem" elektrotehnike..če jo še sploh imaš, glede nato, kolikor si zatežen (glup).
Dost bo.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Ne ne. 20 ali 25 bi dal za indukcijo. Sicer je grelec kot grelec.

20 pravis da bi slo?
Moram odpret dozo in pogledat dovode.
Na 2,5 mm2 kabel lahko v hišnih instalacijah (pogojno) daš 20 A varovalko. Če greš računat moraš malce "stisnit zobe" a z tolerancami se ne bi smelo zgoditi nič drastičnega. Idukcija (vklop-izklop-mala moč-vklop...) pa bi ti morala delati že z 16 A. Vsaj meni multifunkcijsaka pečica (dva ventilatorja, grelci ni, da ni...) deluje že tam 12 let- indukcija pa zagotovo ni bolj zahtevna).

PS- ubožček Gatto- se najde človek, kateri mogoče ve o elektriki toliko kot on, pa ta osebek ni naš. Če pa nisi naš pa nimaš pojma o ničemer.