Varjenje...

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Zdravo!

Ker me "družinski" šlosar bolj kot ne vedno nateguje..sem se odločil, da bi se sam naučil kej pošvasat.
Kakšen nasvet?
Kaj kupiti...?
Uporabljalo bi se bolj kot ne doma na kmetiji, za razna manjša popravila, izdelavo kakšne konzole...

Če je pa kakšen "majster", ki bi bil mi pripravljen kakšno stvar sem pa pripravljen tudi plačat.

hvala za nasvete

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
585
172
43
41
Iz kje pa si? Na kkšn "trening" lhka prideš k meni v delavnico
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik dobovsek pravi:
Zdravo!

Ker me "družinski" šlosar bolj kot ne vedno nateguje..sem se odločil, da bi se sam naučil kej pošvasat.
Kakšen nasvet?
Kaj kupiti...?
Uporabljalo bi se bolj kot ne doma na kmetiji, za razna manjša popravila, izdelavo kakšne konzole...

Če je pa kakšen "majster", ki bi bil mi pripravljen kakšno stvar sem pa pripravljen tudi plačat.

hvala za nasvete

Ma za kaj manjšega ni problema, edino vredu se zaščiti, pa ne brez maske švasat, tud če vidiš kakega "mojstra" da sam zamiži ko stisne.

Pač najboljš da vzameš par kosov odpadnega železa pa probaš lepo zašvasat, ker na začetku bo vse kaj drugega kot lepo
grin1.gif

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Zdravo!

Kakšen nasvet?
Kaj kupiti...?

hvala za nasvete

Ma za kaj manjšega ni problema, edino vredu se zaščiti, pa ne brez maske švasat, tud če vidiš kakega "mojstra" da sam zamiži ko stisne.

Pač najboljš da vzameš par kosov odpadnega železa pa probaš lepo zašvasat, ker na začetku bo vse kaj drugega kot lepo
grin1.gif

to glede oči brez skrbi...
sem jih kot mulc enkrat "fasal"

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16
Za tvoje potrebe bo dovolj nekaj takšnega
Zraven gre še varilni ščit in usnjene rokavice.
Elektrode jadran 2.5. S temi se najlažje vari v vseh položajih.

Potem pa kot so ti že svetovali, kos vsaj 3 mm debele pločevine (tanjšo boš hitro prežgal) in variš.

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
585
172
43
41
Citat:
okolica Kamnika....
pa ti?

hvala za vabilo
smile-1.gif

Delavnico imam na Škofljici. Če se ti da do tja primajat si dobrodošel.
Točno lokacijo imaš pa v podpisu...

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Sem potem opazil ja....
Evo pridem...enkrat v prihodnosti...se seveda najavim...
S seboj pa radiator zelenega ali rdečega?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.068
11.168
113
aja, pa precej pomebno je, da površine kjer boš varil,dobro zbrusiš do živega..torej priprava robov. Ker če ne je samo eno pocanje in pikanje itd..

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Tudi jaz bi svetoval inverterja - sicer nisem delal še z njim (imam navadnega) a pravijo da je zadeva res super..nobenega pikanja (kar je smotano pri začetnikih). Pa kakor se vidi je cenovno zadeva že zelo dostopna.

Druga opcija pa je CO2..sicer na zečetku malo več a so tudi zvari neprimerno boljši...a to ti je lahko naslednji korak, če boš ugotovil da ti varjenje leži in se boš loteval bolj zahtevnih zadev oz. na splošno veliko varil.

Pride pa varilni aparat pri hiši vedno prav..sicer poredko, a ko ga rabiš, primeš, pošvasaš in gremo dalje.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Kako ni nobenega pikanja ? Se sam učim švasat tako kot avtor teme pa pika nenormalno, če pa povečam moč mi pa vse prežge. Sedaj imam tako taktiko, da najprej povečam moč in pritaknem za kakšno sekundo, da "zalije" potem pa zmanjšam moč in gre ok. Samo na jetra mi gre stalno nastavljanje potenciometra.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
- moč je potrebno regulirat glede na debelino
- inverter ima načeloma zaščito pred prijemanjem
- elektrodo najprej "vžgi" (potegni na hitro po železu)
- jadran so najlažje elektrode za varjenje. jaz uporbljam pa samo EVB elektrode...
- MIG/MAG je lažji za varjenje vendar težko delaš zunaj (če piha veter skoraj nemogoče). se pa hitro naučiš varit pa hitro kvalitetno zvariš... ampak moraš vzeti kar konkreten aparat da lahko zvariš kaj kar je debelejšega... je pa težava z mobilnostjo (ker je velik stroj)

dobobvšek veš kje sem pa prid in ti pokažem princip na obeh sistemih;)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Imaš inverter?

Pri klasičnem pika če pikaš
smile-1.gif
. Vlečt je treba pa gre. Za segret elektrodo je pa alkoholik napjsal..potegnes nekje po jeklu da naredis oblok. Potem pa samo gasa...torej nic pikanja ampak vlecenje.

Seveda ce so stare/vlazne elektrode samo stran z njimi.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Ja, VARKO 160. Tole s segrevanjem elektrode bo verjetno bistvo. Sej ko enkrat začne potem samo vlečeš samo kaj, ko mi je prej ene 10x zapika.
tongue-1.gif

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
verjetno res najprej priletim do tebe...sam kakor te poznam, k tebi pa moram prinest radiator...sam ne vem al 21 al 22 tip?
hysterical-1.gif

hecam se...da ne bo kdo mislu da je alkoholik res alkoholik

Pridem prjatu..pa kako rečeva...

Drugače sem imel v mislih res tudi morda kakšno " specifično" zadevo, če mi bo seveda stvar šla od rok (za začetek traktorski plato), imam pa še nekaj želj oz idej za kakšen priključek..

Da pa ne bom samo pisal...

https://www.youtube.com/watch?v=aOEoVWGtf4o
https://www.youtube.com/watch?v=9Cxl6LkWOos

tole imam namen narediti v samo izvedbi, če bi morda še koga zanimalo, bi šli lahko v skupno izdelavo.
Stvar imam načeloma konstrukcijsko že izrisano, bi pa pomoč potreboval pri prenosih iz kardana na tekoči trak in naprej...
Se javi kdo...?
Lahko tudi za plačilo.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Sam imam za varjenje star Varstrojev varilni aparat z bakrenim navitjem pozneje so jih delali z aluminijastim, ta prvi je za varjenje super seveda če si naučen variti, ja vaja pa ti bo res potrebna ker sam od sebe se bolj teško naučiš inštrukcije so kar v redu če ti kdo dejansko pokaže kako in kaj, osebno imam varjenje v malem prstu in to ne samo z elektrodami temveč tudi z drugimi aparati.