Zdravo,Planiram delat lagering v hladilniku, s tem da bom postavil fermentorja eden na drugega in zadihtano brez vehe, ker nimam toliko placa. Je to ok? Ali lahko kaj raznese?
Bo drzalo ja ;-))
V hladilniku kjer imam ALE piva na 12 stopinj imam tudi 2 lagerja in sta cist “clear”.
V stanovanju v hladilniku imam 3 lagerje za DLDP tekmovanje in so malenkost motni (cca 7stopinj)
V hladilniku v spajzi mam ostale lagerje cca 10 komadov, ohlajeni so pa na 2-3 stopinje xD pac mama tak nastavi hladilnik :-(( te so pa popolnoma motni.
Kako se lahko znebis chill haza? Kaksna ideja??
Vredu je, samo glej, da boš imel dovolj kvasovk za zdrav začetek in da ne boš prehitro začel s hlajenjem, jaz ga pustim cca tri tedne fermentirati, zadnjih par dni d-rest.
Še bolje bi bila kakšna stopinja manj v hladilnici.
Glede na to, da bo dva meseca ležal, ga BP naravno karboniraš.
Katero sorto pa delaš?
Koliko ga nameravaš skuhati?
Jaz trenutno pijem lagra po naslednjem receptu:
Belgian pilsner 25kg
Belgian aroma 0,5kg (lahko bi dal namesto tega chit ali carapils za lepšo peno)
Mash 60min @ 65°C
Perle 200g @ 60min
Styrian Dragon 100g @ 10min
Mangroove Jack Bohemian lager M84 @ 13°C
Aha pa še neki ko si omenil naravno karbonizacijo, se pravi s sladkorjem, če naredim bach prime in nato dam v sod in nekaj v flaše in to postavim v hladilnico za meseca, to se bo karboniziralo na 5ih stopinjah???Vredu je, samo glej, da boš imel dovolj kvasovk za zdrav začetek in da ne boš prehitro začel s hlajenjem, jaz ga pustim cca tri tedne fermentirati, zadnjih par dni d-rest.
Še bolje bi bila kakšna stopinja manj v hladilnici.
Glede na to, da bo dva meseca ležal, ga BP naravno karboniraš.
Katero sorto pa delaš?
Koliko ga nameravaš skuhati?
Samo eno opažanje. Za efektiven d-rest ga moraš delati pri cca 80% fermentacije. Po 3 tednih je (verjetno) prepozno, da bi mel kakšen velik efekt.2-3 tedne primarne fermentacije na 13°C
2 dni d-rest na 16°C
1-2 tedna cold crush na ~0°C
flaširanje/sodčkanje
1-2 tedna karbonacija na sobni temperaturi
1-2meseca lageriranje ~0°C
Pozdravljeni,
ker so temperature še takšne, da bi lahko zvaril svoj prvi lager, bi rad to izkoristil. V garaži imam cca 11 - 12 stC in bi bilo za fermentacijo verjetno v redu, po tem pa na d-rest in na lagering v hladilno skrinjo na katero sem zvezal STC-1000.
Nekje na tem forumu sem prebral, da je nekdo priporočal, da za množenje kvasovk narediš najprej klasično pivo na normalnih, mogoče malo nižji temperaturi fermentacije in po tem vso usedlino dodaš v pivino ki jo boš po tem lageriral.
Nardil sem tako, v 21 l pivine OG 1,045, se dodal 2 vrečki rehidriranega kvasa W 34/70 in po 2 dneh na temperaturi 18-19 stC je povrelo do FG 1,008. Vso usedlino bi dal takoj naprej za fermentacijo lagerja.
Kaj menite, ali bo kvasa dovolj za 50-60 l pivine za lager? Ali ga je dovolj tudi za coldpich ali naj raje naredim warmpich?
Sem tudi preračunal po kalkulatorju v Brewersfriendu in mi izračuna da 1l slurrija zadostuje za 60 l lager piva. Ne vem pa koliko kvasovk je na enoto pri slurry-ju, vzel sem predlagano enoto 1 bilion/ml.