VARJENJE LAGER PIVA

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Problem je, ker mam to na vikendu, pa ni tam nikogar da bi spremljal
smile-1.gif
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Prišel včeraj, odprl hladilnik in zagledal vrelko zabito v strop
smile-1.gif
Pa tudi pivina je narasla na 12 stopinj. Sem ga pustil tako kot je, ali naj vseeno premešam fermentor?
2583604-IMG_20170531_175651.jpg
 

Priponke

  • 2583604-IMG_20170531_175651.jpg
    2583604-IMG_20170531_175651.jpg
    42,9 KB · Ogledi: 539

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Po 7 dneh fermentacije na 12 stopinj in 3 dni na 19 stopinj je sg točno tam kjer je planiran po receptu
smile-1.gif
Zdaj pa še 56 dni lageringa v sekundarcu. Komaj čakam da probam.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jaz sem ugotovil, da hladilna skrinja na STCeoridih poleti ne bo starala lagerjev, ampak pivo za sprotno žejo. Komaj čakam na november, ko garaža naravno pride na 12-14 stC ....
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz sem v četrtek kuhal nemški pils, in sicer tako:
- warm pitch (pri 16C)
- klet ima 11C (fermentacija je bila vidna že naslednji dan in enakomerno brbota še danes)
- danes bom preveril SG, da vidim kdaj ga dat v diacetyl rest
- diacetyl rest bom naredil s postavitvijo fermentorja na 16C in nato na 23C (take imam možnosti); v tem času bom del tudi dry hop
- nato bom dal v cold crash (brez postopnega nižanja)
- sledi flaširanje in lagiranje v zunanji kleti.

Postopek je opisan tudi tukaj z raznimi variacijami:
http://brulosophy.com/methods/lager-method/
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Jaz sem v četrtek kuhal nemški pils, in sicer tako:
- warm pitch (pri 16C)
- klet ima 11C (fermentacija je bila vidna že naslednji dan in enakomerno brbota še danes)
- danes bom preveril SG, da vidim kdaj ga dat v diacetyl rest
- diacetyl rest bom naredil s postavitvijo fermentorja na 16C in nato na 23C (take imam možnosti); v tem času bom del tudi dry hop
- nato bom dal v cold crash (brez postopnega nižanja)
- sledi flaširanje in lagiranje v zunanji kleti.

Postopek je opisan tudi tukaj z raznimi variacijami:
http://brulosophy.com/methods/lager-method/

Kakšen kvas boš uporabil?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Če imaš možnost, bi jaz lageral v sekundarnem fermentorju in šele nato flaširal. Direkt v kegu pa tudi jaz lageriram.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Če imaš možnost, bi jaz lageral v sekundarnem fermentorju in šele nato flaširal. Direkt v kegu pa tudi jaz lageriram.

A ni to bolj kot ne vseeno...razen morda malo več usedline v steklenici? Cold crash bom itak delal, morda pustil celo kak dan več kot sicer. Ampak če bi hotel lagirat v fermentorju, bi imel ves ta čas svoj keezer na 0C (imam all-in-one). Lahko pa lagiram v zunanji kleti, ki ima kakih 5C. Priporočaš to varianto?

Ali naj z namenom, da mi v sekundarcu CO2 izpodrine O2, pretočim tik pred končano primarno fermentacijo? Če bi čakal do konca, bi bil v sekundarcu ves čas lagiranja tudi kisik.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
lahko narediš tako, sicer pa če prej sekundarca prespargaš, se nimaš kaj bat.
Aja, pa jaz bi spustil dry hop
wink-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
lahko narediš tako, sicer pa če prej sekundarca prespargaš, se nimaš kaj bat.
Aja, pa jaz bi spustil dry hop
wink-1.gif

Prespargam?
smile-1.gif


Ja, saj vem, ampak nekako se mi je zaluštalo, da bi ga dry hoppu
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
presparđaš :D
da prazno posodo za sekundarca prej nafilaš z CO2 in izpodrineš kisik
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Bulk lagering sem predlagal samo zato, ker (naj bi) lageriranje v večji količinah bilo bolše, kot v steklenicah. Je pa seveda tudi to čisto v redu, sploh če ti je tako logistično lažje.

Dryhop bi pa tud jaz spustu.
tongue-1.gif
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Torej lager sem pretočil v sekundarca in ker sem imel flaškona še zasedenega sem pretočil 15l v 30l fermentor, torej je v fermentorju obilo zraka. Zanima me ali bo CO2 ki je v pivu dovolj da izpodrine zrak in da zaščiti pivo pred oksidacijo ali je bolje če dodam nekaj malega sadkorja, da ga kvas še proizvede?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Vprašanje za lager znalce:

Po primarni fermentaciji dvignem na diacetil rest in nato pretočim in lagering... Pretočite ponovno po lageringu?
Razmišljam, da bi fermentiral v fermentorju in lageriral v KEG-u, po koncu lagering-a pa pretočim v drug KEG (zaprt sistem pretakanja), iz katerega bi potem pivo tudi točil... ???
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jaz osebno bi:
D- res, lagering kake 14 dni, da se posede večina trdih delcev, nato pretok in zorenje v kegu par tednov
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

Podobne teme