Lahko daš v zrak oz, nalepiš na zunanjo stran fermentorja na cca 1/3 višine. Pri večjih temperaturnih razlikah in dobri izolaciji razslojevanje zraka ni problem, če ves čas odpiraš potem jasno zapreš noter topel zrak ki gre bolj na vrh ampak se to hitro "porazdeli".
Seveda vsak tip hladilnika in način montaže ima svoje karakteristike ki jih najlažje ugotoviš s preizkusom. Reskiraj kakšen teden časa pa delaj teste z vodo*. Ko prideš do točke da ti voda začne zmrzovat potem je to to. Lahko seveda izvedeš prej osnovno kalibracijo termometra ampak ponavadi ti itak tisto nič ne koristi.
* test z vodo naredi tako da daš vsaj 5l vode, še bolje 10l vode (ali več, odvisno koliko časa imaš) v hladilnik kot bi dal fermentor. Pusti pokrovček odvit da se pritisk izravnava. Najbolje da imaš vodo v prozorni kantici. Potem spuščaj temperaturo vsak dan za 1C in opazuj posledice. V neki točki ti bo začel na vrhu plavat led, pusti potem na teki temperaturi še en dan in če ne vidiš večjega zmrzovanja (voda je tekoča z malo ledu na vrhu/vmes), je to je to**, če se ti začne bolj zmrzovati dvigni za 1C. Resolucije manj od 1C ni treba testirat ker je itak kontroler in sama napaka zaradi ostalih dejavnikov ok za tak nivo. T diferenca (vklop/izklop) hlajenja naj bo na 1C, daj pa časovno omejitev za vklop na min. 1 min (še bolje 2, če imaš večji hladilnik lahko tudi več). To pomeni recimo če imaš temperaturo nastavljeno na vklopa na 1C bo kompresor vklopilo ko naraste temperatura nad 1.0C in ga izklopilo ko pade pod 0C, vendar ne prej kot v 1 (2, 3) min (nekateri kontrolerji imajo obratno logiko oz. sam imam takega da v minus dela obratno kot v plus .. kitajci pač). Temperatura (zraka) bo po izklopu kompresorja še vedno padala (recimo meni pade za 2-3 C) ampak se potem počasi spet bliža nastavljeni vrednosti. Temperatura tekoæine bo zaradi teh malih nihanj ves čas približno enaka, recimo okoli 0C.
** zmrzovanje vode je varna točka za pivo ker ima pivo alkohol. Cca. 3% alkohola je dovolj da se zmrzišče piva zniža eno stopinjo za razliko od vode. Torej če voda zamrzne pri 0C, bo pivo s 3% zamrznilo pri -1C. Sicer enačba ni linearna ampak od oka lahko računaš da je vsake dodatne 3% ena stopinja manj. Tako da pivo ki ima 12% alkohola bo zmrznilo šele pri -4C.
Glede zamrzovanja upoštevaj tudi da se pri postopnem zmrzovanju pojavi neke vrste razslojevanje frakacij, proces se imenuje tudi hladna destilacija. Zgodi se namreč da se molekule vode združijo in postanejo trdne, medtem ko se molekule alkohola in tudi drugih težjih snovi ne pridružijo temu. To v praksi zgleda tako da boš imel na vrhu piva leden pokrov, ki ga sestavlja več ali manj voda. Tako da če delaš previdno ti cel fermentor oz. vso pivo ne bo nikoli zmrznilo. Namig: odstranjevanje takega ledenega pokrova pomeni da iz piva odstranjuješ vodo, s tem se pivu veča delež alkohola, proces se tradicionalno uporablja pri izdelavi "eisbocka"