Varilni aparat

aviator

Fizikalc
20. avg 2007
6.200
0
36
Kransterdam
Zanimam me kakšen varilni aparat rabim, moram zavariti manjše delce cca. 20- 40 cm

zmaga.gif

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Material? Inox?, Železo? Debelina materiala?

Sam uporabljam večinoma Mig(co2) za kaka pleh ter tudi konkretno varjenje(profili).
Če je potrebno da je var estetski se poslužujem Tig (argon), samo tukaj moraš že kar imeti roko:)

Drugače pa se da vse to lepo narediti tudi z elektrodo(rov) Posebno sedaj ko so navoljo inverterji(manjši ter lažji za prenos)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Hja....to si tako pavšalno odgovirl, da je nemogoče odgoviriti.

Manjše delce??
evil.gif

Najceneje bo varilni aparat na elektrode...za domačo uporabo, pohištveno železo se kar da shajati. Kot že rečeno se dobijo zdaj inverterji, s katerimi se menda dosti lažje dela kot s klasičnimi...cenovno pa mislim da dobiš navadnega za kakih 150 EUR, inverter 250 in naprej, pri ostalih pa nisem najboljna tekočem (CO2, mig, mag ...kaj jaz vem kaj še...plus tega te reči jemljejo več prostora, precej dražje , nekje rabiš še jeklenke za plin).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Hja,..da se z njimi vse narediti, kar doma potrebuješ plus najcenejši začetni vložek za kaj takega je. Toej ja...elektrode.

Če boš imel pa posla več, pa bolj zahtevne zadeve...pa boš kasneje razmislil o drugem postopku.

Bi pa svetoval inverterja...sicer nisem delal z njim, vendar ga fejst hvalijo...ker ti menda ne zapiga elektrod, ter tudi delo je mnogo lepše...torej sploh primerno za začetnike.

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Za začetek lepo elektrode, pol pa če bo potreba, pa kaj bolj kompleksnega.
Pa z elektrodami lahko lepo na prostem variš, kar naprimer za mig ni proporočljivo (zaščito co2 spiha stran)

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.085
113
v lokalni ostariji
mig-mag varjenje je najlažje (razlika med mig in mag je v plinu). tudi priučiš se ga najhitrejše. variš lahko tudi tanek "pleh". je pa aparat kar razmeroma drag (vsaj tak, malo bolj zmogljiv) majhna jajčka se ali pregrevajo ali pa ne zvarš nič konretnega

za "elektrode" definitivno inverter. boljši imajo možnost tudi varjenja po TIG postopku.

najcenejša varianta pa je trafo.... vendar se kar namučiš. rabiš par km da obvladaš (dober si ko s EVB elektrodo variš s trafotom)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Upam, da je avtor teme dobil vse odgovore, zato bi izkoristil to temo za prošnjo po nekoliko bolj natančni obrazložitvi dela z 'inverterjem'
Moje dosedanje (večinoma slabe) izkušnje so bile predvsem pri uporabi starega varilnega aparata, ki je sicer deklariran na 140A, vendar sem imel vedno občutek, da jih ne uspe transformirati niti 110... Sicer sem uspel zavariti kar nekaj zadev, večinoma sem uporabljal 'Jadran' 2,5mm, nekajkrat pa tudi 1,5mm. Uspeh je bil po mojem mnenju polovičen, za enostavne vare, torej izdelavo vrtnih vrat iz kvadratnih cevi je še šlo, ko pa je bilo treba kaj bolj zahtevnega pa so je dogajalo vse mogoče - od odpadanja vara, do lukenj itd. Sem pač bolj 'tišler' kakor 'šlosar'
wink-1.gif

LP

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Sem pač bolj 'tišler' kakor 'šlosar'
wink-1.gif

LP

To te hebe
evil.gif
. Vaja dela mojstra. Le z inverterjem ti elektrode ne zapiguje, takod ani dodatnega preklinjanja.

Poskusi malo bolj počasi vleči elektrodo ko variš...nekateri ne zgolj vlečejo ampak grejo tudi malenkost cik cak. Jaz sem prišel d tega spoznanja da sem takoj stolkel dol žlindro, ter pogledal kaj sem anredil...če je gledalo bolj bogo sem potegnil še enkrat čez. Si a tudi sam ne bi upal kaj resnejšega zvariti, za domačo uporabo sem pa dovolj zverziran (in pogumen
hysterical-1.gif
).

Npr. zadnja stvaritev...strehica nad gavtrom oz. tudi ograjo...

1385446-SDC11676r.jpg

Priponke

• 1385446-SDC11676r.jpg
    1385446-SDC11676r.jpg
    181,1 KB · Ogledi: 218

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
To, da mi nebi elektrodo 'prilepilo' na podlago bi bilo že veliko.
Glede hitrosti pa - če sem vlekel počasi, je bila velikokrat takoj luknja...

Seveda - vaja dela mojstra, mojster pa vajo, vem. Ampak vse se prične pri učenju, s pomočjo kakšnih navodil pa je to lažje.

Edit: lepo narejena konstrukcija, vsaj na daleč je tako videti
evil.gif
Pa ne mislim nič slabega, tudi moja vrtna vrata (3 kom) so iz dveh metrov videti čisto v redu...

Nazadnje urejeno:

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Mene so učili da z elektrodo(in tudi z ostalimi, mig-mag, tig itd) delam v krogcih ali pa cik cak. Je pa fajn da vsaj približno ujameš amperažo. Če je premalo "zapikne" če je pa preveč pa preveč pretopiš material(posledično luknja). Pa poskusi elektrodo malo pod kotom držat(ne pravokotno) ter lepo vlečeš cik cak-krogci
smile-1.gif
.

Drugače pa pri nas je bil dolga leta elektro(Iskra) katerega je zamenjal Varmig 180, sedaj je pa inverter od WTL(kombinacija MIG/MAG/TIG in odločnega varjenja). Za naše potrebe(oba z očetom samouka) še kar predobra zadeva. Na elektrode po pravici povedano sva priklopila samo ko je bil nov da sva stestirala. Največ se uporablja mag, ker je enostaven. Je pa malo nerodno če bi moral nekam prenašati jeklenko.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:

Glede hitrosti pa - če sem vlekel počasi, je bila velikokrat takoj luknja...

Prevelika amparaža.

Sam sem z navadnio varex ak ja tisti modro-rumeni, star 30 let povaril samokolnico, pa je šlo.

Če nastane luknja, daš pod njo staro rezilko od fleksarce in pacaš.

Sicer so pa že pred 20 in več let nazaj obstajali priročniki za šlosarje, kako je treba vleč elektrodo.

Je pa profesionalno varjenje qrba. Stric je to počel in ni variante, da ga nafehtam, da bi potegnil var.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hvala vsem, ki želite pomagati!

Zakaj naredim luknjo sicer vem, pa vendar se mi to včasih vseeno zgodi.
Za podlogo nisem vedel, hvala za nasvet!
Glede literature: imam "Praktična navodila za elektrovarilce" (Zupančič A., 1949 !!!), vendar mi ta knjižica lahko pomaga le pri splošnih navodilih.

Mislim, da bom kar pisal Dedku mrazu (ali pa Božičku, ne vem še), da mi prinese inverter, nekaj Vaših mnenj me je prepričalo, da to ne bo brez rezultata.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.085
113
v lokalni ostariji
kupi inverter, varjenje bo dobilo nov pomen.

fora varjeja je da topiš zvarjenca. torej če samo vlečeš ne narediš nič. vedno moraš nastaviti pravo amperažo, izbrati pravilne elektrode (glede na debelino obdelovanca) potem pa gas, počasi cik cak in gledaš kako se topi in "lima"

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Za cist amatersko uporabo sem gledal mal inverterje ampak zadnje cajte pa opazam da skor ceneje dobim mag ali tig kot enega kitajskega inverterja ki jih prodajajo po 170eur. V cem ej to fora? tud po netu gledam da je mig/mag 140a je 20eur cenej od inverterja 160a, sm mislu da je inverter bolj brezvezna stvar oz da je elektrodar ali elektrodar inverter bolj navadna stvar napram mig/mag aparatom?
Kaj bi varil, ja od kaksnega pleha pa do pohistvenega zeleza.

Nazadnje urejeno:

Sonny_Chiba

Majstr
3. dec 2011
1.757
-839
83
S 160a inverterjem, se že da marsikaj "pošvasat". Med tem ko je 140A MIG/MAG bol bogi primeren le za kakšno kleparijo tja do 2-3mm pločevine. Za pohištvene profile se bolj splača MIG/MAG samo močnejšo amperažo 180-200A

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
kaj pa teli suhi mig mag ki nima bombe zraven pa je se vedno postopek s pistolo ki dodaja zico, je to za kaj al ne?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Sej vrjetno bom moral it v trgovino pa kupit inverter. Karkoli se na bolhi pojavi rabljeno 20eur ceneje kot v trgovini kupijo takoj kot da neznajo pogledat kolk stane nova stvar.

Nazadnje urejeno: