Varčne žarnice

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
ene 15 let phillipsova, ena v namizni lučki ena v kuhinji ..... so pa takrat bile zeloooo drage ..... se pozna še danes
grin1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
pred včerajšnjim v LJ na kotnikovi še.
A kdo mogoče ve, če delajo "evidenco" (po številki števca). Ke r če ne bi šel po več žarnic (saj jih lahko z gornjim delom računa prevzameš. Na Kotnikovi je samo vzela list in dala žarnico. MOgoče je kdaj kasneje preverjala če sem prinesel prvič odrezek!

tony

Guru
23. jul 2007
9.677
1.488
113
btw., pustimo dejstvo, da sta dve lokaciji v centru ljubljane za talanje žarnic folku
stupid-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Meni tudi ne pašejo neonke za branje, učenje,... najbolje navadna, ali pa halogenka/reflektorček.

Sicer pa so neonke "škodljive", ker utripajo - omrežje ima 50Hz, in tako imaš si 50 flashov/sekundo, ker fosfor za razliko od wolframove žičke nima tiste vztrajnosti, da žička (praktično) ves čas žari, neonka pa utripa.
So pa recimo boljše tiste, ki so vezane v komplete po tri recimo (po stropih), ki zamaknejo utripanje tako, kot bi imel 150hz, kar očesa ne moti več (tako kot recimo 50hz).

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
To...ne več če gre čisto skupaj...
Led reflektorčke imamo doma in v dekorativne namene je fantastično (poraba enegrije minimalna, glede na visoko osvetljenost), ampak se mi zdi, da imajo za primarno osvetljavo vseeno preozek svetilni kot.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
jaz imam 3 reflektorcke pred hiso in mi svetijo 24 ur.Vsak od njih pokuri 0.5W.
Na dvoriscu je ponoci efekt polne lune-nekaj se vidi,pa ne ves kaj je
wink-1.gif

Imajo pa tudi "laserski" efekt-izredno usmerjen snop svetlobe.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Ja LED tehnologija ima se nekaj problemov - eden je ozki kot, ki ga ti omenjas, drugo je barva svetlobe.
Ponavadi imajo te halogenske LED vgrajene vec LED, novejse pa le eno mocnejso.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Včeraj šel po žarnico od staršev na Podrečje. Tam je preverila po številki števca, medtem ko je na kotnikovi (prišel s kolesom) vzela odrezek (zgornji del). MOgoče bi lahko za dve minuti pustil kje v "čufarjevi". Ker zadnjič ni bilo nobene gneče (na Slovenski p za popizdit-a se tam plačujejo položnice?) Bi ga pustil kar pred vhodom s 4 žmigavci. Itak ne bo stal več kot minuto

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Predvsem (po)glej koliko časa (v urah) imajo življ. dobo (oz. koliko let najbi svetile).

Sem ravno pol ure nazaj gledal...dobijo se že varčne ZATEMNITVENE žarnice (od 15 do 100 %)...življenska doba 12 let (!), 21 W cena 20 EUR (osram).

Običjane z 6.000 ur delovanja pa pridejo 10 EUR.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Sicer pa so neonke "škodljive", ker utripajo - omrežje ima 50Hz, in tako imaš si 50 flashov/sekundo, ker fosfor za razliko od wolframove žičke nima tiste vztrajnosti, da žička (praktično) ves čas žari, neonka pa utripa.
So pa recimo boljše tiste, ki so vezane v komplete po tri recimo (po stropih), ki zamaknejo utripanje tako, kot bi imel 150hz, kar očesa ne moti več (tako kot recimo 50hz).

malo pretiravaš ..... navadni katodni TV-ji imajo tudi 50Hz sliko pa ni še noben oslepel ...... 50Hz oko ne zazna

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:

malo pretiravaš ..... navadni katodni TV-ji imajo tudi 50Hz sliko pa ni še noben oslepel ...... 50Hz oko ne zazna

Po čem sklepaš da ne zazna ?

Zazna do 75 nekje...

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Se komu sanja kje najceneje dobiti 18 - 21 w krajše Philipsove ali Osramo-ve (ali s štirimi cevkami ali pa zavite) ? V Sparu so philipsove s 4 cevkami skoraj 7 evrov kar je rahlo too much če jih kupiš več, zavite pa so v Baumaxu celo 9 evrov...

Nazadnje urejeno:

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Zadnjic sem dal v bauhausu 100€ za tiste njihove sekret varcne zarnce, in me je kr sram rect da sm se posteno nategnu. Svetijo skoraj da toliko kot vzigalnik (se ta pomoje mocnej sveti) da pa o tem kako se prizigajo pa sploh negovori. Prvo se prizge taka svoh rdeckasta barva kot da bi zarela, nato se po 10tih min nekako ogrejejo in zacnejo svetiti belo.