Varčne žarnice

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
ksz
Drugi glavni krivec crkavanja žarnic je pa previsoka napetost. Bajte bliže trafopostaji šopajo z 235 ,zato da dobimo v vukojebini vsaj 218V ,da si prišparajo strošek vmesnega trafota in lahko tam zaposlena goveda s tem denarjem doma vzdržujejo svoja zizna teleta
evil.gif
,
Slišim pa da pomaga vgradnja regulacijskega stikala s katerim potem zdimajo ene 20Vdol al koker je pač viška in še malo za dobro mero in kok so dosedaj sprobali ,bi naj s tem občutno podaljšali življensko dobo varčni žarnici.
Men pa to ni treba ,ker imam dokazano premalo napetost ,čeprav moram plačevat normalne prispevke ,prav zaradi zgoraj omenjenih parazitskih zajedalcev in smrkavega razploda ,ki jim visi na seskih.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
Citat:
Uporabnik vogel pravi:
Bom kar tule vprašal, čeprav je tema že zašla malo OT.

doma imam eno luč, na kateri je zatemnitveno stikalo.
Slika luči:
talna-stojeca-svetilka-hf8702-929968_1024x768.jpg

Žarnica pa je takale:
90066_1.jpg

Zanima me, če obstaja mogoče taka tudi kakšna varčna ali LED izvedba žarnice, ki bi jo lahko priklopil notri?
A je to dolžine cca 11,7 cm 100W nimajo nikjer sem že iskal .Imajo pa 200w in 300w po vseh trgovinah.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Visoka napetost je krivec za hitrejše crkovanja navadnih žarnic. Za varčne je praktično vseeno, ker imajo v sebi pretvornik, ki prilagaja napajanje same žarnice glede na vhodno napetost. Ravno zaradi tega varčne ne delujejo z zatemnjevalniki(razen dragih izjem).

Sicer pa toleranca za napetost v Evropi je 230V +-10%(prej +6, -10%) in naprave morajo biti prilagojene na to.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.548
283
83
Huh, ne vem točne dolžine, bi moraz zmerit. Imam pa 300w
rolleyes-1.gif

Obstaja kaj podobnega v LED izvedbi, ali mi ne preostane drugega, kot da zamenjam kompletno luč?

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
Citat:

Že 100x napisano, varčne žarnice niso v nobenem pogledu varčne še manj pa dobre in kvalitetne. Bolje je poseč po alternativah kot so halogenke in pa klasične neonske palične žarnice!
zmaga.gif

Tule bi samo nekaj dodal. Kar se tiče halogenk - hvala lepa. Resda so nekaj % bolj učinkovite od navadnih žarnic (pa ne dosti), ampak še vedno so zgolj grelni elementi, ki imajo za stranski produkt svetlobo. A naj mam v cimru prižganih 500W halogenk, zato da bom dobro videl? Nekdo bo rekel, da je to veliko, ampak od 100W žarnice dobiš malo svetlobe, razen če je cimer 1m^2. Kar pa se tiče neonk ... Pa saj varčne žarnice so pomanjšana verzija le-teh. Torej?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Ne vem kaj ljudje počnejo z varčnimi, meni delajo že 5let vse. Je pa res, da če imaš varčno, ti je ni treba ugasniti čisto vsakič, ko greš iz kuhinje na skret in nazaj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik Firing_Nukez pravi:
Citat:

Že 100x napisano, varčne žarnice niso v nobenem pogledu varčne še manj pa dobre in kvalitetne. Bolje je poseč po alternativah kot so halogenke in pa klasične neonske palične žarnice!
zmaga.gif

Tule bi samo nekaj dodal. Kar se tiče halogenk - hvala lepa. Resda so nekaj % bolj učinkovite od navadnih žarnic (pa ne dosti), ampak še vedno so zgolj grelni elementi, ki imajo za stranski produkt svetlobo. A naj mam v cimru prižganih 500W halogenk, zato da bom dobro videl? Nekdo bo rekel, da je to veliko, ampak od 100W žarnice dobiš malo svetlobe, razen če je cimer 1m^2. Kar pa se tiče neonk ... Pa saj varčne žarnice so pomanjšana verzija le-teh. Torej?

Neonka oz. hladna neonka, ja to je varčna žarnica. Samo klasična industrijska neonka ima ločene elektronske enote in če pač kaj crkne zamenjaš, večinoma pa držijo (vsaj pri domači uporabi) precej dolgo. So pa jasno namenjene, podobno kot naj bi bile varčne žarnice, osvetljevanju prostora dalj časa.

Kar se tiče pa haloenk, so energetsko par % bolj učinkovite kot klasične žarnice. Mislil sem pa na tiste, ki jih dobiš za 220V napeljavo in so kompatibilne z klasičnimi grli (E27 al kaj je že). Dajejo sicer bolj belo svetlobo, ampak je kar znosno. Prižgejo se takoj, držijo dalj kot navadna žarnica, lahko jih imaš zunaj, lahko uporabljaš dimmer, in predvsem dobiš jih v solidnih močeh (recimo 150W). Ena 100W halogenka sveti bolje kot klasična 100W žarnica in ne vem zakaj bi rabil za nek prostor več kot to. Če je pa prostor namenjen delu, pa imaš še namizno luč ki jo obrneš tam kjer imaš delo.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.810
561
113
42
povsod malo
Doma smo imeli eno Philipsovo ogromna da je kar luster dol skor padu od teže... no delal je 12 let 8 ur ali več na dan. Potem se je razbila ko se je eden butnil z ročajem metle vanjo.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Doma smo imeli eno Philipsovo ogromna da je kar luster dol skor padu od teže... no delal je 12 let 8 ur ali več na dan. Potem se je razbila ko se je eden butnil z ročajem metle vanjo.

Hja tiste prve so bile kvalitetno narejene in v dveh kosih. Kje je že to...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik paci pravi:
Citat:
Uporabnik vogel pravi:
Bom kar tule vprašal, čeprav je tema že zašla malo OT.

doma imam eno luč, na kateri je zatemnitveno stikalo.
Slika luči:
talna-stojeca-svetilka-hf8702-929968_1024x768.jpg

Žarnica pa je takale:
90066_1.jpg

Zanima me, če obstaja mogoče taka tudi kakšna varčna ali LED izvedba žarnice, ki bi jo lahko priklopil notri?
A je to dolžine cca 11,7 cm 100W nimajo nikjer sem že iskal .Imajo pa 200w in 300w po vseh trgovinah.

Če si iz Lj, potem Krisma (nasproti Bauhausa) ... Imajo tudi manj kot 100w ...
Sem pa jaz mojo v kopalnici zamenjal za eno z normalno prodajano halogenko, ker sem imel dosti tekanja v štacuno in upanja, da bo na zalogi.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
navadnih ni več nikjer, halogenke, kaj posebnega paziti ?

prižiganje in ugašanje
75W navadne se še dobi. Občasno tudi 100W.
Halogenke lahko dobiš tudi v obliki navadne žarnice

Navadne se dobi takoj čez južno mejo. Jih še ni EU zjebala.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.631
723
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik cresh pravi:
evo men tud ena dela že 10 let.

Varčne žarnice stare 10 let dejansko delajo toliko kot piše, so bile pa v tistih časi tudi precej dražje kot sedaj (.. in precej slabše kar se tiče zagona in svetilnosti). Tistemu, ki mu nova varčna žarnica kupljena danes, dela več kot 3 leta v nekem prostoru kjer se redno uporabljal, pa naj napiše za katero serijo/firmo se gre! Ker take žarnice/sijalke ni, sem se že 10x opekel in kupil najdražjo robo (Osram/Philips) zato da sveti natanko 2x toliko kot obična žarnica .../quote]

Točno tako, tiste stare varčne so svetile in svetile, za razliko od novih, ki so takoj hin.
Ob vgradnji na sijalko napišite datum in boste negativno presenečeni.

In očitno vse žarnice isti kitajc sestavlja, ko jo odpreš je notri identična elektronika (General Electric, OSRAM,...).
Čakam, da crkne prva čungalunga, da še tisto seciram.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

ksz

Prebral sem, da so v Nemčiji že našli zanimiv loophole:

Močnejše žarnice na žarilno nitko so po novem prepovedane... ni pa prepovedano gretje na elektriko
bonk.gif
).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Hvala k..., da so našli tako luknjo, upam, da bodo pri nas tudi to kmalu pogruntali, ker se mi ne vozi na hrvaško po žarnice ...
Ker tega novega sranja ne bom kupoval, dokler ne bo dimanzijsko in po jakosti in barvi svetlobe enako staremu. Ker ne mislim vseh luči menjat samo zato, ker se je nekemu bebcu v bruslju v tošel zapičil kak evro proizvajalcev teh novih žarnic. Bebci evrokratski ...

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Jap, sploh za pozimi je jako pametno da imaš super duper varčno žarnico, greješ se pa z oljnim radiatorjem na elektriko. Sicer pa itak ni kaj mislit - če bi politiki imeli kaj dosti v glavi, bi sami rešili svet. Tako pa rabijo znanstvenike, vojsko, policijo, referendume...

laksikon

Pripravnik
11. dec 2008
220
0
16
no, sem se odločil, da še na hodniku dam varčne žarnice...glej ti to foro, slučajno je v bližini alarmni sistem (centrala, cca. 1m stran) in so se začele motnje alarmnega sistema pri vklopu varčne žarnice. Od začetka sploh nisem pomislil na žarnico, pač sem si mislil, da se je elektronika neki zj**ala, no na koncu pa le pogruntam, da je zaradi varčne žarnice. Celo vklapljal se je sistem sam od sebe.
Kolikšno sevanje in kaj vse oddaja si sploh ne upam pomislit. Sploh pa, ko še bereš članke kot so tile:
http://vizita.si/clanek/novice/so-varcne-zarnice-zdravju-skodljive.html
V kuhinji pa glih imam varčno žarnico, ki je v bližini ljudi, saj je luster bolj nižje nameščen.
No, en čas nazaj sem se zagrel za LED svetilke, pa me je spet minilo, ker sem prebral precej slabega o njih.
No, na koncu sploh ne vem katere bi uporabljal...