Varčne žarnice

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
Ker že nekaj časa uporabljam te žarnice v stanovanju za rezsvetljavo ugotavljam ,da so kar se tiče življenjske dobe ena velik nateg .Na škatli piše kao liftime cca 10 let pri uporabi 2,7h/dan .VEndar meni še nobena ni svetila dlje kot 2-3 leta.
Če seštejem ceno cca 5-6€ ne vem kakšen je prihranek pri elektriki v primerjavi z navadno ,ki se je praktično ne dobi več.
Ali ima potrošnik kakšno možnost zamenjave le teh ali samo nakup novih .

Nazadnje urejeno:

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
Poleg tega da crknejo v letu ali dveh pa so tiste, ki preživijo dlje praktično neuporabne. Svetilnost nenormalno pade.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
meni pa je res delala 10 let ena,ostale kakih 5 let,finta je v tem,da žarnica tudi mora biti ozemljena,čeprav jih večina ne in ravno zaradi tega se skrajša življenjska doba
sta morda prešpricala fiziko,hahaha

lp

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
Napeljava je kakršna je. Napetost pa tudi. V našem primeru nekoliko visoka.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
In kje ima ponavadi varčna žarnica priključek za ozemljitev?
confused-1.gif

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
ozemljeno mora biti ohišje (fasunga) žarnica ima itak samo dva kontakta .

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
bravo tona, super si to pogruntal
zmaga.gif
ohišje je res plastično, ampak noter je vseeno kos pleha, imenova fasunga, kamor se prišraufa žarnica na to fasungo vodjjo kabli. 2 za štrom in 1 za ozemljitev.
sicer pa po naši bajto so več ali manj iz ikeje, stare zdaj ene 7-8 let in še ena ni crknila

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik cresh pravi:
evo men tud ena dela že 10 let.

Varčne žarnice stare 10 let dejansko delajo toliko kot piše, so bile pa v tistih časi tudi precej dražje kot sedaj (.. in precej slabše kar se tiče zagona in svetilnosti). Tistemu, ki mu nova varčna žarnica kupljena danes, dela več kot 3 leta v nekem prostoru kjer se redno uporabljal, pa naj napiše za katero serijo/firmo se gre! Ker take žarnice/sijalke ni, sem se že 10x opekel in kupil najdražjo robo (Osram/Philips) zato da sveti natanko 2x toliko kot obična žarnica ... trenutno se pri nas doma uporabljalo "halogenske" varčne žarnice, ki vsaj svetijo tako kot je treba, držijo pa nekako na ravni "varčnih".

Že 100x napisano, varčne žarnice niso v nobenem pogledu varčne še manj pa dobre in kvalitetne. Bolje je poseč po alternativah kot so halogenke in pa klasične neonske palične žarnice!
zmaga.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Khm, se oproščam, ker takšnih grl za žarnice, ki bi imele priklop za ozemljitev še nisem videl... Dopuščam možnost, da obstajajo, le da jih 20 let nazaj še ni bilo
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
bravo tona, super si to pogruntal
zmaga.gif
ohišje je res plastično, ampak noter je vseeno kos pleha, imenova fasunga, kamor se prišraufa žarnica na to fasungo vodjjo kabli. 2 za štrom in 1 za ozemljitev.

In kako po štromarski logiki na žarnico ki ima 2 kontakta (masa, faza) deluje ozemljitev!?
stupid-1.gif

Če pa kdo pove kakšno pametno razlago bom pa mogoče celo nehal klet žarnice in pa začel za žarnice uporabljat ozemljitev!

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.194
113
Pismo... Do zdaj sem šraufal luči na vikendu, stanovanju, hiši, apartmaju... V glavnem kar nekaj luči sem že zmontiral in na nobeni fasungi nisem najdel ozemljitve.

Res je da če kupiš luč z kovinskim ohišjem, da takrat je ozemljitev pritrjena na kovinsko ohišje, zgolj zaradi varnosti pred električnim udarom (recimo če faza na kakršen koli način prebije na ohišje). Nikakor pa nima to vpliva na delovanje same žarnice.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik paci pravi:
ozemljeno mora biti ohišje (fasunga) žarnica ima itak samo dva kontakta .
Prosim, pokaži mi
grin1.gif

Kot je že bilo rečeno, če je cel luster kovinski, ga je smiselno ozemljiti. V kateremkoli drugem primeru nimaš kaj okoli šariti z ozemljitvijo. Ne narediš NIČ.

Je pa možna ena druga fora-narobe prikljopljeno stikalo, da je luč stalno pod fazo. Takrat lahko nekatere varčne rahlo brlijo tudi vgasnjene in se tako trošijo.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
In katere varčne žarnice kupujete namesto navadnih 100W.
Ikea, Bauhaus ali katere druge so best buy. Tukaj mislim predvsem na primerjava cena kvaliteta in ne katere so najbolše a drage kot žafran.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Eno šparovo sem kupil pred kratkim a je še nisem priklopil.
Sicer gor piše, da je 20 ali 21W torej bi mogla biti namesto 100W navadne. Je to bol na papirju?
Če ne drugega bo pa za na hodnik dobra.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Sam sem jih nekaj kupil v ikei - so bile nekaj cenejše, a niso bog ve kaj. Pred vselitvijo sem praktično za celo bajto nabavil GE, mislim da so vse 20W in svetijo v redu, prižgejo se takoj, tudi tiste zunaj ki so na mrazu in zelo hitro dobijo polno svetilnost. Kako dolgo bodo zdržale bom pa videl. trenutno je namreč cela bajta z novimi žarnicami.

Dobil sem jih za 4,8€ po komadu, so pa v bitstvu tele z linka, le da na linku podatki ne štimajo
smile-1.gif

Nekaj sem jih vzel kao s "toplo" svetlobo oziroma warm white, nekaj pa z kao "dnevno" svetlobo oziroma day white. Te z dnevno se zdijo precej modre in umetne, ampak vidi se pa ful dobro in se po občutku obnesejo bolje kot one druge. sicer pa odvisno od prostora in namembnosti ter vrste svetila. Če bodo delale, jih priporočam, če bodo v pol leta začele crkavati pa ne
smile-1.gif

http://www.mimovrste.com/artikel/4310016722/varcna-spiralna-sijalka-ge-23w-e27