Uživanje višjih doz C vitamina

B81

22. jul 2007
36.894
10.463
113
Zdravo!

Mislim, da sem enkrat zasledil, da je user darjan užival visoke doze C vitamina, pa me zanima, kje se da kupit mogoče v obliki, ki ne spodbuja izločanja žel. kisline...? Sicer pospešuje absorpcijo železa, katero pa je sicer v meji, prav tako feritin.

S-TIBC - vezalno sposobnost železa za tvorbo eritrocitov (v KKS so v meji) imam pod mejo in zaradi omotice, ki se pojavi nekajkrat dnevno malo raziskujem... drugače KKS odlična, prav tako ščitnica.

Če komu kaj znano tole...

10X

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Kar je odveč vitamina C ga telo izloæi z urinom, tako da se ni treba bat, da bi ga predoziral.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.513
1.099
113
Če nimaš težav z ledvicami, mislim da ne... V žilo si ga pa tudi ne boš točil...
grin1.gif

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Meni je bilo povedano iz strani zdravnika. Vitamin C je vodotopen v vodi. Jaz ga uživam na dan med 500-750mg. Sem ga pa že užival tudi po 2000mg na dan. Je pa potrebno paziti z uživanjem vitamina C, če si nagjen h ledvičnim kamnom. Jaz ponavadi večino dnevnega odmerka zaužijem pred kakšno večjo fizično dejavnostjo zunaj v zimskih mesecih ( tek, pohodništvo ipd).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Da se, ampak sila težko, z oralnim doziranjem je praktično nemogoče. En znan "pionir" na področju vitaminov si je recimo moral vbrizgavat vitC, ker ga je drugače telo preveč izločilo, pa še to so bile doze preko 10g dnevno, če se še prav spomnim.

Denis, bizi je v eni drugi temi omenil vitC, ki ga naročuje iz amerike...malce pobrskaj na tem forumu ali pa počakaj da se javi
smile-1.gif

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Predoziral ga boš res težko, vprašanje pa je koliko je jemanje visokih doz smiselno...
Iz UpToDate-a:
Citat:

Vitamin C — Vitamin C is commonly found in citric fruits and many types of vegetables. Vitamin C may have a minor role in preventing the common cold, specifically for persons involved in high-intensity physical activity in extreme cold climates. (See "The common cold in adults: Treatment and prevention", section on 'Vitamin C'.)

Evidence does not support the use of vitamin C supplementation for chronic disease prevention. In particular, vitamin C supplementation does not appear to be beneficial for the primary or secondary prevention of cancer or CHD. (See "Nutritional antioxidants in coronary heart disease".)

Cancer — Large randomized trials have found no reduction in cancer in patients given vitamin C supplementation [68]:

●The Physicians' Health Study II randomly assigned 14,641 male physicians ages 50 and older to vitamin C 500 mg daily or placebo [69]. After an average follow-up of 8.0 years, vitamin C had no effect on the incidence of cancer (HR 1.01, 95% CI 0.92-1.10). During an additional three years of post trial follow-up, there was no difference in risk of total cancer or incident prostate cancer among the two groups [70].
●An analysis of 7627 women who were free of cancer at random assignment in the Women's Antioxidant Cardiovascular Study found that after a mean follow-up of 9.4 years, vitamin C 500 mg daily had no effect on the incidence of cancer (RR 1.11, 95% CI 0.95-1.30) [55].
Cardiovascular disease — Randomized trials have shown no benefit of vitamin C for primary or secondary prevention of coronary heart disease (CHD). This is discussed in detail elsewhere. (See "Nutritional antioxidants in coronary heart disease".)

The Health Professionals Follow-up Study, an observational study including 43,738 men, showed no association between supplemental vitamin C (700 mg or more daily) and stroke risk [47].

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Take zadeve, ki vsebujejo več določenih sestavin je bolje kupovati v športnih trgovinah. Tiste male količine Vitamina C zadostujejo nekomu, ki ni fizično dejaven oz. ni v takih pogojih, ki so nevarni za prehlad. Najbolje je seveda ožeti limono, dodati nekaj mlačne vode ( vse kar je nad 40 stopinj) uniči vitamin C), pa še malo kakega sladila in to spiti. Tak, da tisti ko ob gripi vroče čaje z limono, ne naredijo nič. Bolje je da si ožemeš limono in to spiješ. Jaz sem to več let prakticiral, vendar ker imam zaradi različnih bolečinskih tablet uničen želodec, pač tega ne prakticiram več redno.
Ampak je res zanimivo, kot je napisal Bizi, da sam sploh več ne vem kaj je prehlad ali kaka gripa. Lahko potrkam, da jo nisem imel že 5 let. Prej pa ponavadi vsako leto po 1x ali 2x.

Jaz tudi tega priporočam: http://www.maxximum-shop.com/index.php?a=1379&m=49&idk=

Bolje, odšteti kakšen € več in imeti kvalitetne zadeve. Zdravje seveda ni zastonj.

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Citat:
Uporabnik ClAy pravi:
Take zadeve, ki vsebujejo več določenih sestavin je bolje kupovati v športnih trgovinah. Tiste male količine Vitamina C zadostujejo nekomu, ki ni fizično dejaven oz. ni v takih pogojih, ki so nevarni za prehlad. Najbolje je seveda ožeti limono, dodati nekaj mlačne vode ( vse kar je nad 40 stopinj) uniči vitamin C), pa še malo kakega sladila in to spiti. Tak, da tisti ko ob gripi vroče čaje z limono, ne naredijo nič. Bolje je da si ožemeš limono in to spiješ. Jaz sem to več let prakticiral, vendar ker imam zaradi različnih bolečinskih tablet uničen želodec, pač tega ne prakticiram več redno.
Ampak je res zanimivo, kot je napisal Bizi, da sam sploh več ne vem kaj je prehlad ali kaka gripa. Lahko potrkam, da jo nisem imel že 5 let. Prej pa ponavadi vsako leto po 1x ali 2x.

Jaz tudi tega priporočam: http://www.maxximum-shop.com/index.php?a=1379&m=49&idk=

Bolje, odšteti kakšen € več in imeti kvalitetne zadeve. Zdravje seveda ni zastonj.

Nočem biti preveč pameten ampak sem se bežno spomnil neke izobraževalne oddaje na rtvslo, kjer so povedali, da tudi če uporabiš recimo vrel čaj se večina vitamina C ohrani.

Citat:
Ob tem se je Pravst dotaknil tudi nekaterih napačnih informacij, ki se širijo v javnosti. "Napačno je mišljenje, da če daš limono v vroč čaj, da se izgubi vitamin C. 80 odstotkov vitamina se ohrani," je poudaril. Podobno napačno je tudi razmišljanje, da se s kuhanjem zelenjave izgubijo vitamini. "Zelo pomembno je uživati veliko svežega sadja in zelenjave, a ne drži, da s kuhanjem uničimo vse snovi. S kuhanim korenjem je, recimo, izkoristek beta karotena, torej provitamina A, nekajkrat boljši, kot če ga uživamo surovega. Tudi krompirja ne uživamo surovega, tudi kuhan je še vedno pomemben vir vitamina C."

Vir: http://www.rtvslo.si/mmc-priporoca/limona-ima-trikrat-manj-vitamina-c-kot-zelena-paprika/355421

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Meni na zgornji škatli od vitamina C (1000mg) piše, da ga moram zaužiti z mrzlo vodo.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
tole sem našel na enem od drugih forumov, kjer je nekdo zapisal:

1. C vitamin je, kemično gledano, askorbinska kislina. Ta se z vročino seveda ne uniči.
2. C vitamin, kot še mnogi drugi vitamini, sam po sebi skoraj ne koristi nikomur. Zares koristi samo, če je pospremljen z odgovarjajočimi encimi. Encimi pa vročine ne prenesejo.

Lahko se še tako nabutaš z siintetičnim C vitaminom, bo telo lahko še vedno čutilo njegovo pomanjkanje, ker ga ne zna pravilno predelati. Če pa zaužijemo C vitamin iz sadja ali zelenjave, ga je tam pa po teži ogromno manj, deluje pa nekajkrat bolj. Ker so v živilih tudi nujno potrebni encimi. Je sedaj jasno? C vitamin sam zase je skoraj imun na vročino, ne koristi pa dosti. C vitamin z encimi strašansko koristi, vendar encime vročina uniči. avtorju oddaje bi bilo potrebno dati "cvek", ker se je osredotočil samo na polovično resnico in s tem prišel do napačnih zaključkov. To so sodobni diplomiranci, ki imajo samo ozko znanje, brez zmožnosti širšega pogleda.
rolleyes-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
VitC se začne razkrajat šele tam pri cca 200 stopinjah, mogoče je v čem drugem finta pri tem tvoji varianti.

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
tole sem našel na enem od drugih forumov, kjer je nekdo zapisal:

1. C vitamin je, kemično gledano, askorbinska kislina. Ta se z vročino seveda ne uniči.
2. C vitamin, kot še mnogi drugi vitamini, sam po sebi skoraj ne koristi nikomur. Zares koristi samo, če je pospremljen z odgovarjajočimi encimi. Encimi pa vročine ne prenesejo.

Lahko se še tako nabutaš z siintetičnim C vitaminom, bo telo lahko še vedno čutilo njegovo pomanjkanje, ker ga ne zna pravilno predelati. Če pa zaužijemo C vitamin iz sadja ali zelenjave, ga je tam pa po teži ogromno manj, deluje pa nekajkrat bolj. Ker so v živilih tudi nujno potrebni encimi. Je sedaj jasno? C vitamin sam zase je skoraj imun na vročino, ne koristi pa dosti. C vitamin z encimi strašansko koristi, vendar encime vročina uniči. avtorju oddaje bi bilo potrebno dati "cvek", ker se je osredotočil samo na polovično resnico in s tem prišel do napačnih zaključkov. To so sodobni diplomiranci, ki imajo samo ozko znanje, brez zmožnosti širšega pogleda.
rolleyes-1.gif

Pa počakajva na odgovor kakega dr. google-wikipedia. Sam gradiva je ogromno, bo nekaj časa trajalo.
evil.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
No, sej zadnji odstavek je tudi uni napisal. Bi pa tudi jaz rad vedel, zakaj se v resnici gre? Samo zakaj piše na moji škatli, naj ga uživam z mrzlo vodo. Morda pa so dodali še encime
rolleyes-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
To o encimih je, imo, rahel bull. Poglejte si tisti link od bizija in dr linusa, človek je bil velik privrženec vitamina C, več kot 10g si je dnevno vbrzigaval, tako da on bo že vedel kako se zadevi streže
wink-1.gif