utrjevanje oz sanacija temeljev

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Moji teti se na enem koncu hiša poseda - posledično razpoke na fasadi, razlog je bojda izpiranje materiala pod hišo s strani podtalnice...zanima me, kakšno sanacijo priporočate...baje je najboljša opcija injektiranje materiala pod temelje, betona oziroma smole?...

Priporočili so ji tole: Uretek

Kakšno je vaše mnenje?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Glede injektiranja žal nimam izkušenj a svetoval bi, da najprej odpravite vzroke zaradi katerih rpihaja do posedanja. Ker če boste samo injektirali in pustili stvari kot so, bo stanje v parih letih enako.

Po moji logiki tu podtalnica nima kaj dosti veze/vpliva....zgleda pa da mimo hiše teče neka podtalna voda, ki izpira material.

Torej bi bilo potrebno malo stan od hiše skopat jarek, položiti drenažne cevi in zasuti z drenažnim peskom...da bi speljali ta 'potok' stran od hiše, ter se nato lotiti sanacije nastale škode.

(zgolj moje mnenje)

Bi se pa sam verjetno lotil vogala hiše na bolj 'klasičen način..torej ensotavno narediti cel vogal na novo seveda vključno s temelji.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
tongue-1.gif
Saj ti piše, da ni moja hiša ampak tetina.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ti imaš ponavadi take, namesto da bi kaj pametnega povedal....

Na sliki bi se še največ videlo.

Je mogoče grajeno na nasipu?

Če so vzrok podtalne vode, so znale izdolbsti kako votlino. Teren v okolici se je v zadnjih letih kaj posedal? Ni nujno, da v neposredni bližini.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Ne, nobene vode ni okoli, niti ni na nasipu grajeno, podtalna voda pa očitno je, vsaj govorili so o nekem izpiranju materiala pod temelji. Če te pa že zanima, ima hiša debele in trdne zidove. In je večja od sosednjih, sosedje nimajo takih težav.

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
samo moje razmišljanje...
podtalnica ne izpira ničesar, v najslabšem primeru ti zalije kevder in podari fajht u zid. Material ti lahko izpirajo meteorne vode, ali pa se kakšna stara greznica posede, pa imaš luknjo... še najlepše je bilo pri kolegu, kjer mu je počena kanalizacijska cev zares izpirala material in je počil vogal do okna.

Kot so ti svetovali - najprej naji vzrok za posedajnje (ponavadi z izkopom), potem pa saniraš kot je primerno...