Živjo. Do televizije imam pripeljan en UTP kabel. Na kak način bi lahko priklopil 3 stvari? Televizijo LAN, komunikator od T2 in Android Box. Je to možno, če imam samo en kabel?
Pri T-2 ima nekje 50% možnost, da bo to delovalo.
Zato, ker televizija in internet nista vedno na istem kablu. Včasih sta, včasih ne... odvisno od tipa povezave (in včasih tudi lokacije).
No ja, poceni TP Link z IGMP snoopingom se dobi za celih 17 evrov.Kar običajno njihov box za live TV uporablja multicast in je priklopljen v drug subnet kot tvoje ostale naprave (razen na določenih priključkih, kjer nimajo multicasta). Se da seveda rešit z ustrezno opremo in konfiguracijo, ampak moraš za začetek vedet kaj delaš. Kar z nekim dumb stikalom v tem primeru pač ne bo šlo.
Sicer pa tudi na Telekomu, kjer lahko teoretično priklopiš "neumno" stikalo na trunk port (ki ima skonfiguriran netagiran DATA VLAN in tagiran VIDEO VLAN) in potem naprej tako novejše boxe (ki rabijo obe omrežji, starejši ki uproabljajo samo untagged VIDEO vlan, v tem primeru itak ne bodo delovali) kot ostale naprave (ki bodo pač tagiran VIDEO VLAN ignorirale) ter upaš da vse skupaj dela (garancije ravno ni), jaz tega ne bi počel na ta način. Najmanj kar je, bo multicast brez IGMP snoopinga šprical okrog, pa tudi kak broadcast (če ne še kaj drugega) zna preko stikala, ki ne pozna VLANov, priletet kam kamor ne bi smel. Še na kakšnih cenejših kao managed switchih so kdaj problemi s tem (konkretno sem imel problem na poceni TP-Linku, da je broadcast iz drugih VLANov letel tudi na defualt VLAN, ki se ga ni delo spremenit....).
Kater model? Na unmagned stikalu hkrati prastar box in novejši ter ostale naprave sigurno ne. Pa na T-2 tam kjer imajo multicast, skupaj PC in box tudi ne. Na ustrezno nastavljenem managed pa brez problema, samo ne vem če bo ravno 17€ (tam za enih 30-40 pa že dobiš gigabitne). Ampak za T-2 konfiguracijo boš verjetno še na drugi strani rabil kaj drugega kot samo njihov “modem”.No ja, poceni TP Link z IGMP snoopingom se dobi za celih 17 evrov.
In dela s poceni TP linkom tudi prastar Box...
Ker sem bolj radovedne sorte (in se marsičesa lotim, tako se najlažje naučiš): kaj je tpoblem s temi VLANIi oz uhajanjem multicasta nekam (kam?)? Kaj lahko povzroči?Vidim, da se tudi pri nas za nekih 22€ sedaj celo dobi TP-Link TL-SG105E, ki je vrjetno ena izmed najcenejših opciji za ta namen, če zadostuje 5 portov. Sicer gre ravno za stikalo iz serije, s katerim sem imel prej omenjene probleme (imel sicer 8 portno verzijo), ampak naj bi jim sodeč po temle threadu po parih letih celo uspelo rešit, da lahko iz porta odstraniš default VLAN 1, zaradi katerega izolacija med porti ni delovala pravilno. Če prav vidim, pa še vedno managment dela kar iz vseh VLANov (posledično tudi na tistem zunanjem od ponudnika, če ga gor pripelješ), ne glede na to, kaj nastaviš, pa vrjetno še kakšna glupost, zaradi katere jaz tem jajcom ne zaupam. Načeloma bi raje za par € več gledal nekaj ala Ubiquiti USW Flex Mini, ampak potem pa vidiš da stvar nima IGMP snoopinga, kar spet ni glih idealno. Podobno tamalmu managed Mikrotik manjka IGMP snooping (če pustimo ob strani njihove quirke).
Avtor teme, bo pa moral najprej sploh ugotovit kakšen tip priključka ima, tako kot mu je svetoval Mikrohard. Jaz bi mogoče predlagal, da preveri še, če slučajno za njegov TV obstaja T-2 TV aplikacija, kar se v tem primeru lahko znebi boxa in vse skupaj precej poenostavi.