Uspeh šol na maturi 2013

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Morda moje mnenje res ni pravilno, morda.
In kakor kaže, je tukaj kar nekaj strokovnjakov z dolgoletnim pedagoškim stažem, zato bo bolje, če ne nadaljujem.
In ostanem na svoji strani medalje

Pa brez zamere!

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Morda moje mnenje res ni pravilno, morda.
In kakor kaže, je tukaj kar nekaj strokovnjakov z dolgoletnim pedagoškim stažem, zato bo bolje, če ne nadaljujem.
In ostanem na svoji strani medalje

Pa brez zamere!
Ne gre za to, da bi bilo tvoje mnenje nepravilno. Zagotovo na uspeh vpliva "kakovost" vpisanih dijakov. Ampak kdo je odgovoren, da gredo na eno šolo odličnjaki, na druho pa kar ostane?

Cenim tvoj dolgoletni pedagoški staž, upam da tudi ti upoštevaš moje izkušnje s šolskim sistemom (osebne in preko otrok); da o mojem nekajletnem preživljanju z inštrukcijami ne govorim. Sem inštruiral lenobe in sadove lenih profesorjev.
Ni vse črno-belo. Predvsem pa ni nobenega razloga, da bi se rezultati skrivali.

Lahko ti povem za OŠ, katero so dali skozi moji trije - samo z menjavo ravnatelja/ravnateljice je šla kakovost in odnos gor in dol. Marsikaj se da, če se hoče - ni samo od "materiala" odvisno - več je od mojstra!

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Zakaj bi ena ljutomerska gimnazija to delala? Koliko pa imate tam gimnazij, da bi morale med sabo tako hudo konkurirat?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Gre se za primerjanje na nacionalni ravni. Manjše gimnazije ravno nimajo nekih vrhunskih dijakov, kot recimo na Bežigradu. Ampak rezultate mature pa vseeno želijo imeti podobne. Pač lokalna zakompleksanost in nek navidezni prestiž.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Ljutomerska gimnazija s 120+ dijaki na letnik zagotovo ni med manjšimi, a imajo najboljši uspeh v regiji. Zakaj bi namenoma metali dijake? Če znaš, ne greš na popravnega. Lahko da imajo strožje kriterije, a da bi zaradi uspeha metali povprečne dijake, tega ne verjamem.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ta lista potrjuje tisto kar se že dolgo govori in kar vemo tudi sami.
OŠ v naši občini sploh ni na listi top 100
10.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.219
113
V mojih časih smo vsi naredili maturo v našem razredu, od tega kar štirje 100% izplen 32 točk, al kok je že bilo. Pa ni bila nobena prestižna gimnazija

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Za oš sem šel pogledat ker se je ravnatelj širokoustil kako so učenci po znanju nad slovenskim povprečjem in takoj za sveto peterico držav iz vshodne Azije
bonk.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
V mojih časih smo vsi naredili maturo v našem razredu, od tega kar štirje 100% izplen 32 točk, al kok je že bilo. Pa ni bila nobena prestižna gimnazija

Po mojem so bili 4. zlati maturantje (nad 30 od 34), ker teh je v Sloveniji kakih 200-300 tistih z 100% izplenom pa v celi sloveniji okol 10-15, tako da dvomim, da so bili 4 iz vašega razreda.

Smo pa pri nas tud vsi naredili v razredu maturo, od 28 dijakov. Pa nihče ni imel popravca spomladi. Pa gimnazija z okol 180 dijaki v letniku.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Edini veljaven kriterij bi bil 'dijaki, ki so na določeni gim naredili maturo vs. koliko od teh dijakov je končalo faks', pa morda za zraven še, kateri faks so končali. Vse ostalo je pimplanje statistike, ki ne pove nič.

Šolski sistem pa so v prvi vrsti zjeba.li starši, ki potrebujejo 'sezname najbolših šol' (da se boš lahko sosedovemu janezu in mariji pohvalil, da naš hodi na Bežigrad), pa starši, ki imajo direktno telefonsko povezavo do razredničarke/ravnateljice itd.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik KocevskiPes pravi:
Privat srednje šole so uspešnejše od državnih? Joj, joj, ...

Tako je. In to ni od včeraj, temveč kar ves čas njihovega delovanja.

Ob tem še moja izkušnja: dober znanec, ki naju je povezalo sodelovanje pri prenovi šolskih programov, zaposlen v eni državnih institucij zadolženih za šolstvo (on in soproga 100% ateista!!!) mi je v nekem razgovoru povedal, da je svoja oba sinova vpisal prav na Škofijsko gimnazijo. Na moje rahlo začudenje, glede primernosti te gimnazije za otroke s popolnoma ateistično vzgojo, je v ospredje svoje odločitve postavil reference te šole, glede tistih znanih uvodov v začetek pouka pa, da škodovalo ne bo, koristilo pa tudi verjetno ne. In po končanem šolanju se je pohvalil z enim zlatim maturantom, tudi drugi pa ni veliko zaostajal. Pogoje za želeno univerzo pa sta imela oba, s tem je bil cilj dosežen.

Kaj sem želel s tem povedati: starši vsekakor vedo, kako so rangirane posamezne šole in je ta objava marsikomu le potrditev vsega, kar že ve.

In kako je pri vsem tem deloval 'oriolus':
Sicer je že skoraj dvajset let od tedaj, ko sem tudi s pomočjo spremembe stalnega prebivališča sina (mea culpa!) dosegel njegov vpis na eno od boljših (bolj uspešnih) osnovnih šol v Ljubljani. Po osmih letih se je to obrestovalo tako, da je imel dovolj tistih točk za vpis na katerokoli šolo in po informativnem obisku treh gimnazij, se je vpisal na Bežigrajsko. Tudi tam je zaključil s točkami, ki bi mu omogočile katerokoli univerzo, odločil se je za fiziko. Ko je diplomiral, je imel na razpolago tri službe, od katerih je izbral tisto, ki mu je najbolj ustrezala.

Res pa je, da sem že pri vpisu na OŠ pridobil podatke o uspešnosti učencev in predvsem o količini vzgojnih problemov na njih.

Danes mi ni niti najmanj žal, sinu pa, kolikor vem, tudi ne.

LP

KocevskiPes

Pripravnik
17. dec 2011
84
0
6
Tako je. In tudi otroci levih elit (ki javno zagovarjajo javno šolstvo), vpisujejo svoje otroke na privat šole.

KocevskiPes

Pripravnik
17. dec 2011
84
0
6
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Še raje jih na študij pošiljajo kar v tujino.
Tako je, hčer nekdanjenga predsednika je študirala na London School of Economics, tj. leglu neoliberalizma.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik KocevskiPes pravi:
Privat srednje šole so uspešnejše od državnih? Joj, joj, ...

Tako je. In to ni od včeraj, temveč kar ves čas njihovega delovanja.

Ob tem še moja izkušnja: dober znanec, ki naju je povezalo sodelovanje pri prenovi šolskih programov, zaposlen v eni državnih institucij zadolženih za šolstvo (on in soproga 100% ateista!!!) mi je v nekem razgovoru povedal, da je svoja oba sinova vpisal prav na Škofijsko gimnazijo. Na moje rahlo začudenje, glede primernosti te gimnazije za otroke s popolnoma ateistično vzgojo, je v ospredje svoje odločitve postavil reference te šole, glede tistih znanih uvodov v začetek pouka pa, da škodovalo ne bo, koristilo pa tudi verjetno ne. In po končanem šolanju se je pohvalil z enim zlatim maturantom, tudi drugi pa ni veliko zaostajal. Pogoje za želeno univerzo pa sta imela oba, s tem je bil cilj dosežen.

Kaj sem želel s tem povedati: starši vsekakor vedo, kako so rangirane posamezne šole in je ta objava marsikomu le potrditev vsega, kar že ve.

In kako je pri vsem tem deloval 'oriolus':
Sicer je že skoraj dvajset let od tedaj, ko sem tudi s pomočjo spremembe stalnega prebivališča sina (mea culpa!) dosegel njegov vpis na eno od boljših (bolj uspešnih) osnovnih šol v Ljubljani. Po osmih letih se je to obrestovalo tako, da je imel dovolj tistih točk za vpis na katerokoli šolo in po informativnem obisku treh gimnazij, se je vpisal na Bežigrajsko. Tudi tam je zaključil s točkami, ki bi mu omogočile katerokoli univerzo, odločil se je za fiziko. Ko je diplomiral, je imel na razpolago tri službe, od katerih je izbral tisto, ki mu je najbolj ustrezala.

Res pa je, da sem že pri vpisu na OŠ pridobil podatke o uspešnosti učencev in predvsem o količini vzgojnih problemov na njih.

Danes mi ni niti najmanj žal, sinu pa, kolikor vem, tudi ne.

LP
Kot zanimivost(?) lahko povem, da na ŠKG v Šentvidu sedaj že nekaj let ni omejitev vpisa. Ne glede na uspehe, hudega navala ni. Predsodki opravijo svoje.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.749
9.961
113
40
MB
zanimivo ...

kregate se torej o tem katera šola je najmanj slaba v popolnoma zgrešenem načinu izobraževanja ?
grin1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
zanimivo ...
kregate se torej o tem katera šola je najmanj slaba v popolnoma zgrešenem načinu izobraževanja ?
grin1.gif
Sicer nimam občutka, da bi se kdo kregal, jaz to vidim bolj kakor konstruktivno debato, pa vendar to tvojo trditev potrjujem 100%
Bolj zavožen sistem bi težko našli. In to po celotni vertikali, od vrtca do doktorata. Žal.

@NigelM: sem pogledal nekoliko za nazaj - imaš prav, očitno kakšnih močnih selekcij ni bilo v preteklem vpisu nikjer.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Zakaj 'popolnoma zgrešenem'?

edit: Pisa testi sicer niso povsem 'brezmadežni', neka primerjava pa vendarle so:
http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/12/03/uk-students-lag-behind-rest-of-world-pisa_n_4376555.html
Citat:
In science, the UK's teenagers scored 514 points, above the OECD average and similar to results in Australia, Austria, Ireland, New Zealand and Slovenia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment#2012
v MAT smo na 20. mestu, v znanostih pravtako, v branju pa na 38. - pred UK, Francijo, Italijo itd.

Nazadnje urejeno: