usnjen volan - negovanje

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Ne vidim smisla v posebni skrbi, saj normalne roke so vedno malo mastne in s tem mažeš volan. Moj ima 180kkm brez sledi obrabe.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Odvisno tudi od potenja dlani itd., mojemu volanu se že kar pozna, da dosti športam in potem vozim prepoten. Na začetku nisem pričakoval, da se bo poznalo, zato ga prve 2-3 leta nisem nič vzdrževal, potem so se začele pojavljati razpoke na perforiranem delu, kjer držim volan, od takrat ga malo bolj negujem in se je stanje stabiliziralo.

SE_P1i

Pripravnik
7. feb 2008
887
0
16
Moj avto je pa star leto in osem mescev, imam usnjen volan in 40.000 km prevoženih, pa se mi je z leve strani kr nagubal, cca v dolžini 3 cm. Grd občutek je, ko primeš tisti del.... Avto je še v garanciji, a se to da kej narest, al je to pač potrošen material... Sej mi ni tok hudo, čist tko sprašujem, če je meu že kdo podoben primer.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
s kremo za nego usnjenih kopačk, ker sem kremo pač zraven dobil
smile-1.gif

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Pri bivšem avtu, se mi je usnje z leti začelo luščiti. Je blo kr ene 3 sloje, usnja, dokler ni nastala luknja!

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik ginekolog pravi:
Ne vidim smisla v posebni skrbi, saj normalne roke so vedno malo mastne in s tem mažeš volan. Moj ima 180kkm brez sledi obrabe.

aplauz.gif
, sem enakega mišljenja.

dejan001

Pripravnik
3. sep 2007
363
0
16
usnjen volan imam zelo ohranjen, ni bilo nekih večjih sledi obrabe. kupil sem od armorja v tubici cca 800ml čistilo,kremo za usnje. je zelo redka in belkaste barve. namažem volan ter pustim, sedaj pa opzaim, da so se mi na vrhu (kjer ga tudi najpogosteje držim) začeli delati belkasti fleki oz. pikice. jih podrgnem z roko izginejo pa ko mine par minut so spet nazaj. zdaj če ni svetlobe se ne vidi, ko je pa sonce pa se vidi cela vrhnja stran kot da je zlizana, sprana-taka črta...skratka zelo je opazno pod svetlobo in samo tam kjer volan najpogosteje držim

raje bi pustil kot je bilo, zdaj pa me zelo moti. pa še 10e sem dal za oni gel brezveze.

je kakšna rešitev? se mi zdi kot da bi kaj z vsebnostjo temne barve pomagalo (pasta za čevlje
confused-1.gif
)

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Očisti volan z tekočino za nego usja , v preteklosti se je dobil kupiti cel komplet za nego usnjenih OBLAČIL ,v tisti škatlici je bila tekočina čistilo, gobica in EMULZIJA, Ti dve stvari če dobiš kje kupiti, morda v kaki tehnični trgovini, če ne ti priporočam izkušen recept ki sem ga opisal v eni tem v tem sklopu malo poglej nazaj, ta izkušen recept za nego volana mi je predlagal usnjar izučen čevljarski mojster, čist preprosto z steklesom očistiš volan, ga pobrišeš pustiš posušiti, ter premažeš z tekočim negovalnim čistilom za čevlje v tubi, seveda brezbarvnim,to je emulzija z gobico na tubi ki jo dobiš skoraj v vsaki trgovini , pustiš posušiti po želji prmažeš 2-3x in spoliraš z volneno krpo ali neki podobnim izdelkom iz volne.V čem je prednost tega nasveta , čistilo za nego čevljev ne reagira v stiku z potom ki ima v sebi sol na negativen način da bi oksidiralo na način kot ga opisuješ. Poskusi na ta preizkušen način.

dejan001

Pripravnik
3. sep 2007
363
0
16
evo kako zgleda zdaj. jao
bonk.gif

ne vem kaj naj zdaj..ne bi rad še bolj zjebal
1392467-volan.jpg

Priponke

• 1392467-volan.jpg
    1392467-volan.jpg
    39,7 KB · Ogledi: 456
Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
To bolj izgleda kot da se ti lušči barva z usnja, ali pa se motim ker se ne vidi jasno, vidijo se pikice.Če je tako da se prične luščit pa bo verjetno bolj kompleksno popravilo .Razloži malo kaj se dejansko dogaja, morda pa strgaš z kakšnim prstanom ki ga nosiš na roki, ne vem , izjasni se bolj konkretno.

dejan001

Pripravnik
3. sep 2007
363
0
16
ne nosim prstana. še roke si namažem vsako jutro. to se mi je naredilo odkar sem gor nanesel armor. sem za njim še nivea kremo za roke pa namasti pol ko pobrišem čez nekaj časa pa spet isto. prej tega ni bilo. na optip ni nekaj posebnega za čutiti...če bi se luščilo predvidevam, da bi bilo konkretno hrapavo?!

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Ta nivea mi ne gre v račun, zakaj mastiti usnje?Volansko usnje je površinsko lakirano, praktično obdelano tako da se po neki podaljšani uporabi tudi obrabi isto kot lak na avtu, pri usnju se po načetju zunanje strukture pojavijo pore in te v siku z maščobo pričnejo cvesti torej se napihnejo kot goba vendar v pomanjšani obliko, ko sem povečal sliko sem opazil da je to vseeno posledica drsanja roke po volanu in s tem posledično nastanejo poškodbe na površini usnja, vse dalje pa opaziš sam,smatram da je to pričetek večjjih poškodb na oblogi volanskega obroča iz usnja ki pa ga ne boš ustavil razen če daš preoblečti cel obroč na novo, to v Sloveniji dela kar nekaj mojstrov, naslovov od njih nimam jih pa najdeš če po-Guglaš.Na moji Laguni je volan še hujši pa me n moti, ga pač ne gledam v tisti znucan del,.čao in lahko noč.