Usmerjena antena za DVB-T signal

sad

Guru
24. avg 2007
21.015
9.662
113
Zadnje čase je vedno več motenj na TV-ju in je zadeva kockasta ali pa celo slika v celoti izgine. Zadeva je rahlo neugodna.
Baje se da to zadevo rešit z določenimi antenami, katere so prilagojene prav za določen kanal. Kje to dobit? Mora pa bit zadeva namenjena za notranjo uporabo, torej sobna antena. Žal vse druge varijante odpadejo, vsekakor pa ne bi rad plačeval 30 EUR na mesec za IP TV.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.315
9.524
113
EU
Sobnih usmerjenih anten za določeni kanal ne boš dobil.
So samo zunanje.
Sobne so izdelane za področja kjer je signal močen, in so širokopasovne.
Vgrajeni ojačevalec ojača vse. Tudi motnje ob vklopu hladilnika, ali stikala za prižiganje luči.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz sem jo naredil sam (yagi) ... par elektrod (nanje se da prispajkati kabel), lesena letvica za boom in nekaj 75R koaksialnega kabla. Podrocje sprejema je bilo siroko 5 kanalov, torej 2 pod in nad izbranim.

Ce mi poves za kateri kanal iziroma frekvenco bi jo zelel imeti in koliko imas najvec prostora na voljo v dolzino, ti jo lahko izracunam.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
če si pravilno predstavljam tvoja antena zgleda nekako takole kot na sliki?
Lahko poveš načrt kako si jo naredim za vse dvb-t programe v lj?

Ali lahko tako anteno obrnem pokonci po dolžini ali višini? Na sliki je v ležečem položaju. Če bi lahko obrnil potem imam prostora cca 1m v dolžino in cca 30-40cm v širino.

yagi1.jpg

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Izgleda tako, le da dipol ni folded (da je se bolj preprosta izdelava)
smile-1.gif
V bistvu ni racunica za folded dipol nic drugacna.

Ne vem ce sem pravilno razumel drugo vprasanje: antene ne mores postaviti pokonci, kot drog, saj je usmerjena od kabla proti tistemu delu, kjer se nahaja najkrajsi element, ce bi bila postavljena pokonci, bi bila usmerjena v vesolje namesto proti najblizjemu oddajniku
smile-1.gif
Lahko pa jo (tukaj pisem teoreticno !) zarotiras okrog booma, torej tako, da elementi stojijo vertikalno, a to pomeni, da si spremenil polarizacijo antene, tega pa ne mores poceti kar po mili volji kar se tice sprejema TV, saj so tudi oddajne antene postavljene tako, da ima signal doloceno polarizacijo in za najboljsi sprejem moras tudi ti imeti anteno obrnjeno enako (za vecino nasih oddajnikov to pomeni, da mora stati tako, kot na tvoji sliki).

Torej koliko je prostora v dolzino (v sirino ga bos v vsakem primeru potreboval slabih 30 cm, v dolzino pa velja, da je vec = boljse, vsaj enih 65 cm pa je zelo dobro imeti, potem dobitek ne raste vec tako mocno s povecanjem stevila direktorjev) in kako debel bo boom (predpostavljam, da bo narejen iz lesa) in za kateri kanal oz. frekvenco (da mi ne bo treba brskati se za tem podatkom
evil.gif
) naj bi bila antena narejena ?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ah pol pa nč
frown-1.gif
((
sem mislu, da bi jo lahko postavil za hifi omaro, pa če more bit usmirjena proti oddajniku pol ne bo nič:(
Postavil bi jo lahko vertikalno, kot si rekel proti vesolju:), da so elektrode vodoravno
Ali pa jo lahko dam ležeče, da so elektrode navpično.
Frekvence bi potreboval pa itak vse, kar se pač lovi v Lj. Nisem mislil specifično za en kanal.
thnx!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
V Sloveniji imas dva multipleksa, ki sta dovolj narazen, da ju tako ozkopasovna antena ne more obeh enako pokrivati. V MuxA imas normalne programe, v MuxB pa TV3 ter Pink.

Antene ne mores obrniti v vesolje, pa tudi vertikalna polarizacija se v Ljubljani ne bo najbolj obnesla (razen ce vidis oddajnik direktno od blizu, potem tako ali tako ne rabis take antene
smile-1.gif
). Seveda mora usmerjena antena biti usmerjena proti oddajniku ... sicer je neracionalno riniti v tak tip antene.

sad

Guru
24. avg 2007
21.015
9.662
113
30 cm v širino in cca. 60 cm bi se dalo dobit, čeprav bo zadeva rahlo padla v oči
frown-1.gif
. Je pa K27.
Če prav razumem bi za Multipleks B itak rabil drugo anteno?
Kako ti dve anteni združit, da ne bo motenj. Namreč sem poizkušal z dodatno anteno, pa je bilo potem vse skupaj še slabše.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik sad pravi:
30 cm v širino in cca. 60 cm bi se dalo dobit, čeprav bo zadeva rahlo padla v oči
frown-1.gif
. Je pa K27.

V te dimenzije bos spravil ravno 6 elementov. Preracunano za 522 MHz, prva stevilka je dolzina elementa, druga stevilka je oddaljenost sredine elementa od zacetka booma, vse vrednosti so v milimetrih, z vsake strani ima boom 30 mm "podaljska", ki ga lahko poljubno krajsas, ce le ohranis enake razdalje med elementi in ce ob tem ne trpi strukturna integriteta antene:

reflektor: 280 30
dipol: 270 145
1. direktor: 251 188
2.: 249 291
3.: 246 415
4.: 244 558

Za balun sem predpostavil kabel z VF 0.79. Njegova dolzina je 221 mm (toliko je zaprtega kabla + kolikor je potrebno pustiti za spajkanje). Ker slika pove vec kot 1000 besed: balun iz coaxa:

Slika

Dolzina zgoraj se nanasa na tisti 'U' del na desni, na levi je kabel, ki gre v TV. Obe tocki zgoraj, na kateri kaze puscica, gresta vsaka na svojo polovico dipola, prispajkaj na zacetek vsake polovice dipola.

Citat:
Če prav razumem bi za Multipleks B itak rabil drugo anteno?

Da, razen ce si na podrocju, kjer je signal tako mocan, da tudi antena, ki je uglasena za povsem drug kanal, se vedno zadovoljivo sprejema. Ce iams vmes kup ovir ali si celo v "senci" oddajnika, potem to ni prevec realno.

Citat:
Kako ti dve anteni združit, da ne bo motenj. Namreč sem poizkušal z dodatno anteno, pa je bilo potem vse skupaj še slabše.

Najbrz bo najlazje s kaksno komercialno dobavljivo skatlico, da se izognes napakam pri izdelavi. Tukaj sem ti nasel zelo poljudno razlago na to temo.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.315
9.524
113
EU
Antene lahko združiš s kretnico. Drugačna povezava ni možna.
Govoril si o usmerjeni anteni. Torej, mora biti obrnjena točno proti oddajniku.

sad

Guru
24. avg 2007
21.015
9.662
113
Nič, nekaj bo treba končno spravit čez (ja vem, hitro se obračam :p).
A mi kdo lahko svetuje kakšno trgovino kjer mi bodo znali svetovati kaj naj nabavim, da bo zadeva štimala? Torej usmerjena antena, ojačevalec signala, kretnica (ker rabim 2 anteni). Glavno mi je, da mi MUX-A dela, ostalo je itak dovl
Sam imam podatke na katerih frekvencah so signali. To je predvidevam dovolj?

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Zelo pomembno je koliko si oddaljen ob pretvornika ali ga vidiš ali ne.
V sobi uporabljati zunanjo anteno je nesmisel. Če pa vstrajaš, pa ti priporočam mini antenco logaritrmsko od Iskre ali Inglar (Elrad).
Uspeh je vprašljiv. V osrednji Sloveniji sta sprejemna kanala : MUX A - 32 K, MUX B - 64 K (vprašanje koliko časa še bo oddajal).

Prilagam tehnične podatke dveh mini anten (slike mi ni uspelo pripeti - malo poguglaj pa jih boš videl). Cena okoli 10 evrov.

TLP 4508

Področje: IV-V 470 - 862 MHz
Kanali: 21-69
Dobitek: 6 dB
Št. elementov: 8
Ravnina H/V: 65°/100°
Naprej/nazaj: 20 dB
Dolžina: 400 mm
------------------------
Tip: P-20 / P-20 F
P-20 W DTT/G: izvedba z ojačevalnikom z "F" konektorjem
• Kanal (frekv.): Ch. 21-69 (470-862 MHz)
• Štev.elem.: 20
• Dobitek: 7,5 dB(i); P-20 DTT/G ** 22,5 dB(i)
• Razmerje napr.-naz.: 21 dB
• Širina glav.lista: H 49-56° V 53-60°
• Dolžina antene: 40 cm

sad

Guru
24. avg 2007
21.015
9.662
113
Eni so mi svetovali ta manjšo anteno za zunaj z ojačevalnikom. A se sploh ubadam s tem ali bo brez veze?

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Si pa zelo skromen s podatki - kraj, oddaljenost od oddajnika, vidnost-nevidnost oddajnika.
Če bi imel vsaj nekaj podatkov, bi ti lažje svetoval.
Ja obstajajo tudi logaritemske antene z že vgrajenim ojačevalnikom ( tudi Yagi ). Na podlagi lokacije in kvalitete sprejema se potem odloči kakšno zunanjo anteno rabiš in če rabiš tudi ojačevalnik. Včasih je dovolj že kvalitetna yagi antena.

sad

Guru
24. avg 2007
21.015
9.662
113
Hm, oddajnik cca. 8 km, vidne linije ni. vmes so še bloki oddaljeni cca. 50 metrov. Antene ni možno dati blizu okna, kar pomeni, da bo "gledala" skozi zid, le ta bo oddaljen od nje max. 20 cm. Trenutno uporabljam eno staro nemško sobno anteno. Sem probal par novejših, pa je bilo občutno slabše....

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Kraja mi pa ne bi zaupal ??!! Potem bi lažje ugotovil s kakšno močjo oddaja.
Če imaš bloke v smeri oddajnika ti si pa nekje v pritličju, imaš pa zelo majhno možnost zadovoljivega sprejema z anteno v sobi.
Ti si moraš omisliti dobro yagi anteno in jo montirati na ugodno zunanjo lokacijo (včasih pride prav tudi podstrešje - ni pa dobra lokacija, razen če jo želiš skriti pred kom)
Pri DVB-T ni več mogočih senc v sliki zaradi odbojev, Možne so samo kocke zaradi slabega signala.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.438
801
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Fantje rabim eno pomoč oz nasvet, ker me je na tem področju totalno povozil čas...

Zanima me, kaj mi priporočate za vikend, ki je bogu za hrbtom in ni možnosti kabelske, telefona ipd). Torej rabil bi nekaj poceni, ne rabim 100 programov. Če bi imel POP, A-kanal, in SLO bi to popolnoma zadovoljilo moje potrebe. Ker gre za vikend in smo tam samo čez vikende vsake 14 dni, seveda nebi rad plačeval nekih pavšalov oz naročnin, ker se mi enostavo ne splača. Ali bi šlo to preko satelitskega talarja ali morda preko navadne antene in DVBT pretvornika? Aja, če kaj pove - lokacija vikenda je v okolici Ptuja.

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
Glede na to, da si blizu Pohorja, kjer je oddajnik za Multiplex-A (nisem siguren, če je tudi za B), bi po moje morala zadostovati navadna antena in pretvornik DVB-T. Zdi pa se mi, da je tudi na Boču en oddajnik, vendar nisem stoprocenten ali je namenjen le za lokalno uporabo (manjša moč).

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Gledano iz Ptuja in okolice je možno sprejemati TV programe predvsem iz naslednjih oddajniških lokacij :
- v smeri severozahod je oddajnik Pohorje z močjo 100kW,
- v smeri jugozahod pa je Boč z močjo 5kW.
Lahko se najde še kak lokalni pretvornik.
Vsi oddajajo MUX A na 27 kanalu in vsebujejo 8 programov.
Če imaš dobro lokacijo za sprejem Pohorja , imaš možnost sprejema še avstrijskih programov.

Priporočam ti naslednje antene :
ISKRA antene :
P-43 N TRIPLEX ali
P-47 N TRIPLEX ,
INGLAR antene :
BIGSTAR ali
THREESTAR - S.

Vzemi eno od zgoraj naštetih. Sem pristaš anten z več dobitka na sprejemu. Poskusi najprej sprejem s samo anteno. Boš videl, če rabiš sploh ojačevalnik.

Glede MUX-a B je pa žal prenehal oddajati in bo Slovenija verjetno morala plačati kar veliko odškodnino, seveda če se ne bodo komercialni TV programi preselili na njega - to je bilo mišljeno že v štartu DVB-T.