Uradni servis - neopravljen a zabeležen poseg

kaligula

Pripravnik
9. avg 2007
192
4
18
Zdravo.
Primer. Kupiš rabljen avtomobil, ki ima lepo urejeno servisno knjižico in tudi vso zgodovino posegov pri pooblaščenem serviserju. Glede na to, da je lastnik avta sedaj v drugem kraju in se mu ne ljubi potovati na drug konec Slovenije k serviserju, ki je avto do sedaj servisiral, se odpelje do pooblaščenega serviserja v svojem kraju. Imaš SK in vso zgodovino posegov. Kličejo te iz novega servisa in povejo, da se posegi ne ujemajo s tistimi v knjižici in z zgodovino posegov. Zadeva je taka, da je v SK in zgodovini posegov vpisano 14.000 km nazaj menjava sprednjih diskov in zavornih ploščic, menjava mikro jermena, šponarja in pripadajočih rolc, menjava amortizerjev + še nekaj malenkosti, sedanji serviser pa ob pregledu ugotovi, da to ne drži. Kaj storiti? Deli so sedaj že zamenjani. Bi poklicali prejšnjega serviserja in zahtevali povračilo stroškov ali preprosto zamahnili z roko? Vsak nasvet dobrodošel. Je imel kdo že kdaj podobno izkušnjo?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
1.) vprašaš za nasvet nekoga, ki se na to spozna
2.) kaj pa jaz vem

za točko 1 lahko začneš pri ZPS. Ali če kakega odvetnika poznaš.

kaligula

Pripravnik
9. avg 2007
192
4
18
Če je kdo koga okrog prnesu, je to edino serviser, ki je nekaj računal in ni opravil. Kilometri niso vrteni.

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.079
137
63
okolica mesta
Pomoje zdaj nimaš kaj če so deli že zamenjani
smirk-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Včasih je kaj takega ob nakupu rabljenega avtomobila potrebno vzeti v zakup. Ni dober občutek biti rahlo nategnjen, ampak če bo to edino neprijetno presenečenje (upajmo) potem boš na ta denar hitro pozabil in se zadovoljno vozil naprej.

Vsekakor pa pomaga, da na tablo napišeš od katerega nategatorja (če je podjetje) si avto kupil.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.663
6.705
113
pri taščici
Če prodajalec ni pooblaščenec ki je servisral je alhko bil ravno tako naiven kot avtor teme.
Objaviti je treba najprej ime servisa, ki je zabeežil menjavo pa je ni opravil

Toncek

Pripravnik
10. nov 2007
159
0
16
Tisti, ki resno servisira, tudi shranjuje račune. Vsaj za zadnji servis, bi se moral najti račun. Če nič drugega, zaradi uveljavljanja garancije na vgrajene dele.
wink-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
serviser je naredil servis in vpisal km. kaj pa če je nekdo drug bil 'serviser'. knjižice se dobijo zastonj, štemplji niso problem.

potem je tukaj še vrtenje kilometrov

in še možnost natega s strani novega serviserja.

malce več info, predvsem kako veš za km in kdo je prodajalec, da mu zaupaš.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
ponarejena servisna?

Tako je....če so bili menjani diski pred 14.000 km ne rabiš za to uradnega serviserja....lahko sa vidiš..ali ima disk za sabo 14.000 km (torej praktično nov) ali kilometrino, ki jo kaže števec (ker z diski se vedno emnaj tudi ploščice ki morajo biti prav tako še polne 'mesa').

Sicer pa....če veš kdo je bil prejšnji lastnik...se pozanimaj ali je sploh bil na servisu, ter če ja, kje je bil ter kaj so mu menjali.

kaligula

Pripravnik
9. avg 2007
192
4
18
Servisna štima. Kilometri na avtu tudi. Kako to vem? Ker je bilo vozilo službeno z enim samim voznikom, po odpisu vrednosti sem ga odkupil sam. Računi za servise seveda obstajajo, ravno tako servisna zgodovina in prvotna oz. originalna servisna knjižica. Ker so na avtu jeklena platišča, se je stanje diskov težko ocenilo na pogled. Ravno tako zavornih oblog. Ko sem prejšnji teden prisostvoval servisu, so bili menjani oz. nemenjani deli na avtu v neskladju z posegi vpisanimi v SK in pa v zgodovini popravil, ki so na voljo v bazi uradnih prodajalcev in serviserjev na podlagi št. šasije. Glede na to, da sem najprej pomislil, da gre za pomoto sem klical na servis, kjer je bil avto zadnja štiri leta servisiran, so mi le tam ponovno zatrdili, da so popravila identična z navedenimi v SK.

Glede na njihovo trditev, sem poprosil "novi" servis, ker je bil avto že dvignjen, če lahko še malo pogledajo kaj se še ne sklada z SK. Celoten spisek je:
- kot omenjeno diski in zavorne obloge
- mikro jermen in pripadajoča oprema
- končniki
- stabilizatorji
- filter klime
- amortizerji

Torej kar nekaj delov, ki naj bi bili menjani pa niso bili. Preden se obrnem na prvega serviserja z zahtevo po povračilu stroškov, sem na forumu podal vprašanje, če je imel kdo podobne izkušnje in kako je v tem primeru ravnal. Sam sicer vem, da bom v primeru nesodelovanja prvega serviserja ukrenil, kot so mi svetovali na novem servisu. Njihovo potrdilo, potrdilo sodnega izvedenca, prijava inšpekcijskim službam, prijava generalnemu uvozniku in serviserju te blagovne znamke v Sloveniji. Če gre za spregledano malenkost me niti ne moti, če gre pa za strošek čez 1000 €, ki naj bi bil v preteklosti oz. pred kratkim (natanko pred 14.000 prevoženimi km) pa je rahlo moteče.

Dokler se stvar ne razjasni servisa ne bom imenoval, takoj, ko bo pa kaj bolj jasno, pa seveda podam vse podatke.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Po mojem gre tle za ponarejanje dokumentov, za kar je predpisana kar obsežna kazen. SK je uraden dokument, tako da poskusi poklicati še na servis, povej zgodbo in jim razloži, da boš ukrepal. Če so za dogovor, ok, sicer pa ukrepaš.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
glede na dejstvo, da vsi vrtijo kilometre in imajo servisne knjige, potem vsi delajo v sneskladju z zakonom. pa vseeno vozijo ferarije in se preseravajo z denarjem.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Citat:
Uporabnik softi pravi:
glede na dejstvo, da vsi vrtijo kilometre in imajo servisne knjige, potem vsi delajo v sneskladju z zakonom. pa vseeno vozijo ferarije in se preseravajo z denarjem.

To se počne, dokler jih nihče ne pokne po prstih. In kle ne gre za reči, ki so zgolj zrele za tržno inšpekcijo. Gre za goljufijo, torej so reči zrele za policijo in državno tožilstvo ter zapovrh še za odškodninsko tožbo. Ko bodo ljudje začeli resno zavzemati za svoje pravice, se bo marsikdo iz šoferja Ferarija prelevil v jedca zastoj ričeta na Dobu. Ampak, dokler se folk pusti nategovati ...

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Glede na to, da gre za službeno vozilo je možno, da gre za fiktivni račun in da si je nekdo iz firme na ta račun neobdavčeno potegnil denar.

kaligula

Pripravnik
9. avg 2007
192
4
18
Možno sicer, samo tvojo teorijo podre dejstvo, da v računalniku spisek posegov štima, delo plačano, stroški materiala plačani s strani podjetja, ki je imelo avto v lasti. Torej back to the begining. Če se je kdo okoristil, se je kvečjemu pooblaščeni serviser, ker je računal nekaj, česar ni opravil. V končni fazi niti ne gre za ne vem koliko denarja, čeprav strošek nadomestnih delov presega povp. mesečno plačo v Slo. Gre pa tudi za varnost - sprednje bremze. Torej, če malo pokalkuliram, lahko tak "uradni serviser" na naivnost strank, pobaše v žep kar nekaj cekinov mesečno.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.952
-393
113
se strinjam s Dr_Strangelove-om...

take je treba javno očrnit in jih preganjati!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.663
6.705
113
pri taščici
Ali pa menjal kaj na drugem vozilu. Vendar to ni tvoja stvar. Ti si kupil avto prepričan da je na njem menjano vse kar je napisano, ne pa....

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
ksz..
v tujini je to že zdavnaj sankcionirano, saj se folk ne pusti iu iu .. Mi imamo pa še vedno radi, da naj naskakujejo vsepovsod in smo lepo tiho.