UPS

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
To se pravi da imaš ti tam moški ali ženski konektor?
Niti ni važno ker pač oboje se da kupit potem pa kupiš še navaden razdelilec v merkurji in potem enostavno kabel priklopiš na ta razdelilec in imaš naprej potem navadne vtičnice. Sicer pa se mi zdi da sem že nekej videl to narejeno.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
No, saj pravim - obstajajo namenski razdelilci
wink-1.gif
Recimo tegale sem našel pri mimovrste, verjetno obstaja tudi vkakšni manjši izvedbi...

http://www.mimovrste.com/artikel/2330015115/podaljsek-kabelski-euro-7s-2m-za-ups

Sicer pa, če si "mal štromarja", lahko kupiš en navaden razdelilnik in vrič; razdelilcu odrežeš navadnega in daš gor tega za v računalnik
smile-1.gif

lp

Peter

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
No tole sem jaz nekje videl eko Je Odisej našel.
Ja pa saj to sem mu tudi jaz predlagal naj stori, pa sploh ne rabiš bit štromar, plavo žico na v eno luknjico, rjav kabel v drugo luknjico, rumeno zelenega pa ponavadi v srednjo luknjico, ni pa niti nujno da jo priklopiš.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Citat:
Uporabnik leni pravi:
Ja pa saj to sem mu tudi jaz predlagal naj stori, pa sploh ne rabiš bit štromar, plavo žico na v eno luknjico, rjav kabel v drugo luknjico, rumeno zelenega pa ponavadi v srednjo luknjico, ni pa niti nujno da jo priklopiš.
Sory, spregledal tvoj post - me je avtomatsko vrglo na prvo stran teme, pa nisem opazil druge strani.
(naj pa rumeno-zeleno zemljo kar priklopi, če je že možnost, da ne bo potem kaj narobe slučaaaaaajno)

lp
Peter

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Torej kot sem rekel nabavil sem si UPS.

Danes je prestal prvi pravi test. Obnesel se je res odlično. Torej če ste zamenjali že precej napajalnikov predlagam nakup.

lp, alcyx

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik leni pravi:

Ne rumeno zelene sploh ni treba priklapljati-brez veze
bonk.gif

Vsi rac.napajalniki imajo na vticnici filter in ta postavi ohisje razunalnika na cca.110V.Toka sicer ni oziroma ni omembe vreden te pa prijetno pozgecka po notranji strani roke.
S sposojenim razdelilcem(brez ozemljitve) sem slucajno skuril vhodni del 21"CRTja in graficno
cry12bpy.gif

Zato tudi pise v navodilih,da racunalo najprej sestavis-prikljucis vse skupaj in nato priklopis na omrezno napetost-takrat so vsi deli povezani med sabo preko oklopa in vijakov.

RUMENO - ZELENA MORA BITI OBVEZNO PRIKLOPLJENA - POVSOD !!!!!!
jezen.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Vsi rac.napajalniki imajo na vticnici filter in ta postavi ohisje razunalnika na cca.110V.Toka sicer ni oziroma ni omembe vreden te pa prijetno pozgecka po notranji strani roke.

110V glede na kaj?? Med ohišjem in čim? Ker ohišje naj bi blo ozemnjeno, torej na potencialu 0
confused-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
110V glede na kaj?? Med ohišjem in čim? Ker ohišje naj bi blo ozemnjeno, torej na potencialu 0
confused-1.gif
110V glede na zemljo. In ohišje je ozemljeno prav s to rumeno-zeleno žico. Če je le ta prekinjena, ali pa ni povezana v samem stikalu, te zna lepo požgečkati, ko priklapljaš kakšno stvar na računalnik, ali pa se hkrati dotikaš kište in radjatorja
evil.gif

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Jaz imam 600VA UPS od Musteka. Deluje super že eno leto. Kupil sem ga predvsem zaradi tistih 1sekundnih izpadov elektike. Ki so mi že pokvarili prvi ADSL modem. (po takem izpadu je zaštekal in se ni dal več resetirat...sem dobil novega v garanciji)

Zadaj sem na en kabel ki pride ven z UPS-a priklopil navaden razdelilec na tri vtičnice. Tako da imam sedaj priklopljeno gor PC 3.0 HT z dvema diskoma, monitor LCD 19'', ADSL modem, Switch in zvočnike. Pri izpadu elektike deluje vse skupaj še cca 6-8minut. (pri igranju igre pa okoli 4 minute)

Dovolj, da varno zapreš vse programe in ob daljšem izpadu normalno izklopiš pc.

Sem zelo zadovoljen z UPS-om.

LP

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.748
113
EU
Ohišje ne more biti priklopljeno na napetost 110 V. Varovalka (FID) bi ven vrgla.
Tistih 110 V je narisana poleg stikala za preklop navitja trafoja na ameriško napeljavo, katera ima 110V.

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Citat:
Uporabnik leni pravi:

bonk.gif

S sposojenim razdelilcem(brez ozemljitve) sem slucajno skuril vhodni del 21"CRTja in graficno
cry12bpy.gif

Zato tudi pise v navodilih,da racunalo najprej sestavis-prikljucis vse skupaj in nato priklopis na omrezno napetost-takrat so vsi deli povezani med sabo preko oklopa in vijakov.

jezen.gif

No daj nikar ne paničari ane, jaz recimo nimam ozemljeno ker v hiši nimamo ozemljitve ampak ničenje in vtičnice v hiši niti nimajo jezička za ozemljitev.... torej kaj mi nuca priklapljanje ozemljitvenega kabla če na vtičnici ni ozemljitve, pa nobenega ne trese ali žgečka ali .... pa mi računalnik že 5 let deluje, server pa 3.

Smer

Pripravnik
4. maj 2009
75
11
8
Kranj
Ja, možno je, da ga res trese. Ampak rešitev je tako enostavna, da se jih malo spomni nanjo. Potegni vtikač iz vtičnice (220V), ga obrni za 180 stopinj in vtakni nazaj v vtičnico. Pa preizkusi, ker te ne bi smelo več tresti. Ogromno aparatur domači mojstri na pamet priključijo v vtičnico. Saj dela! al obrneš tako, ali drugače. Malo kdo pa pomisli, da je tudi tu treba pravilno vstaviti vtikač v vtičnico.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik leni pravi:
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Citat:
Uporabnik leni pravi:

bonk.gif

cry12bpy.gif

jezen.gif

No daj nikar ne paničari ane, jaz recimo nimam ozemljeno ker v hiši nimamo ozemljitve ampak ničenje in vtičnice v hiši niti nimajo jezička za ozemljitev.... torej kaj mi nuca priklapljanje ozemljitvenega kabla če na vtičnici ni ozemljitve, pa nobenega ne trese ali žgečka ali .... pa mi računalnik že 5 let deluje, server pa 3.
Ne širit krive vere.....pri ničenju je na zaščitni (ozemljitveni ) kontakt speljana ,,nula,, , tak da če ti prebije ,,faza,, na ohišje , nastane kratek stik in ti takoj zabriše varovalko vun.
Pri tebi pa ,ker praviš da ne priklapljaš rumeno zelene, v primeru preboja faze na ohišje ,boš postal ti ozemljitveni vodnik in potem je samo od amperaže varovalke odvisno (in seveda izolacije tal kjer si) ,kolk toka bo moralo stečt skozi tebe ,predn bo zihrngo skurlo.
....kolk maš varovalke ?..-16 A , al celo 20A mogoče kero?....
Ne se zajebavat s takim ,sploh če maš familijo . Resno.
.....pa vtičnice zamenjaj ,ker te ki jih imaš so namenjene samo vtikačem ,ki tudi nimajo zaščitnega kontakta -polnilc telefona , tv ......