UPS za pumpo centralne

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.315
9.523
113
EU
Iščem UPS brezprekinitveno napajanje za črpalko "Grundfos" centralne kurjave.
Kurimo na trda goriva, in ob izpadu toka zna biti hudo za peč, ker se črpalka ustavi.
Črpalka je 230V, in ima 45W moči.
Poskusno sem priklopil mustekov UPS 400V, vendar je črpalka samo brnela na mestu.
Vrgel sem oko na socomecov 1000VA za 135€ .
Po trditvah njihovega predstavnika, črpalko ne more poganjati, zaradi premajhnega zagonskega toka, ki znaša 10, do 14 kratno moč črpalke. UPS je line interactive, s pravokotnim sinusom, zato ni primeren za zagon črpalk. Ne more premakniti rotorja iz mrtve točke.
Primerni bi bili ONLINE UPS-ji, ki imajo pravilen sinus, vendar se cena začne od 250€, kar je za ta namen preveč.

V kolikor uspešno poganjate podobne naprave z UPS-ji, povejte tip in proizvajalca.
sprasujem se.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.315
9.523
113
EU
Kakšno uro naj bi delala. Težava je, ko odidemo od doma, med tem časom zmanjka elektrike.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.454
146
63
Vsakodnevno?

Sicer pa nevem zakaj bi morala pumpa lavfati skos...pri meni dokler nisem dal centralne, je bilo skos na trda goriva in je črpalka redko redko delala....vklopila se je res občasno.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Tole se mi zdi malo čudno.

Segreta voda itak že sama teži k kroženju (verjetno nimate centralne peči na podstrešju), torej topla voda gre sama na vrh hiše in obenem zakroži cel sistem. Pri nas je zraven te črpalke zatorej še bypass del, kateri je odprt (so ventili, da ga lahko zapreš). Prav tako za peč ne bi smelo biti nič narobe, saj ko se voda v peči segreje, le ta zaprira dovod zraka za drva in le ta ne gorijo na vso moč.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Samo to kroženje zaradi razlike v temperature je prešvoh za gretje.
Jaz dostikrat zjutraj odprem radiator po tem ko pumpa neha delovat, pa je radiator čez nekaj časa res mlačen (da bi pa zagrel tako kot treba pa bi moral biti vroč).

Glede UPS... pomoje moral boš kupiti enega takšnega, ki bo imel vsaj 500W moči (če je zagonski tok res 10x višji). Za sam izhodni signal pa pomoje ne rabiš komplicirati, saj ko ne laufa na baterijo je itak sinusoida iz omrežja, drugače pa je pač pravokotni signal - pumpa se bo malo bolj grela (kar ji ravno ne škodi, glede na to da je narejena za to da črpa vročo vodo), pa tudi na baterijo ne bo dolgo tekla.

Lahko probaš s kakšnim UPSom, ki ima 500W izhodne moči, da vidiš če bo prenesel zagonski tok.
Jaz imam tega: klik (dal sem pa nekje okrog 200€ - kupil na firmo brez davka). Ima sinusoidni izhod, izhodno moč pa 500W.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.315
9.523
113
EU
Peč je etažna. Pritličje ima svojo pumpo. Etaža svojo, in boiler svojo.
Naravnega kroženja ni (etažno gretje), ker je upor vode skozi pumpo prevelik.
Nekaj že kroži mimo, vendar je to premalo, da bi peč hladilo.
Seveda bo termostat na peči počasi zapiral loputo za zrak, vendar je pri zaprti loputi še vedno ostane ena odprtina, za delovanje v trajnožarečem načinu.Peč je Stadler WWTerm..moč 23KW
Ko je štroma sfalilo, sem na srečo bil doma. Takoj ročno zaprl termostat, in vse dodatne odprtine, kljub temu sem komaj peč obdržal pri stotih stopinjah. Peč je v kuhinji, in premoga ne morem iz kurišča ven metati.

Sama peč ima tovarniško vgrajeno termično varovalo. To so cevi napeljane nad kuriščem, skozi katere termostat spusti mrzlo vodo, da se peč ne pregreje. T je vendar skrajnji ukrep, ki ni zaželen.

Torej:

Z UPS-jem bi poganjal samo črpalko pritličja, takrat ko ni štroma.
Prosim ne debatirati, da bo peč sama ....in tako naprej.

Črpalke sončnih kolektorjev, tudi poganjajo prek UPS-jev, da se sistem ne bi pregrel.

V kolikor poznate UPS-ki zagotovo poganja črpalko, in ima razumno ceno...
zmaga.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.315
9.523
113
EU
Zagonski tok bi že rešil s kakšnim močnejšim . Ceno naprave dvigne pravilna oblika izhodne napetosti..
Lažja rešitev bi bila pumpa na 12V, in ne na 220V. Žal ni takšnih na trgu.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Sicer nisem štromar, ampak sem že prej napisal da pravokotni signal ne bi smel kaj preveč škoditi pumpi (pa itak bo verjetno zelo redko laufala na bateriji).

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Kaj pa mogoče kaki razsmernik na katerega vežeš akumulator? KLIK

Izhodni signal mora biti sinus, ker ti drugače pumpe nebo niti pogmalo. Vsi signali, ki imajo kockaste oblike nemorejo pognati teh črpalk.
ne-ne-1.gif

Lahko pa je signal trikotni.
hysterical-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Tega pa ne razumem. Napajalnik v PC ima z lahkoto 350W, zakaj UPS torej ni pognal črpalke 35W. Res imajo motorji visoke zagonske tokove, ampak nek tok bi moral kljub temu steči in črpalka bi pospešila počasneje, to je pa tudi vse.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.496
925
113
Jaz mam en UPS, moči 1000VA, izhod je pa čisti sinus, z njim komot zaženem 180W enofazni elektromotor. Je pa res, da je tudi motor, 3x predimenzioniran, glede na napravo ki jo žene, tako, da sam zagon niti ni zelo težak in se izvede v zelo kratkem času. po občutku cca 1 sekundo, ali pa še manj.

Cena je pa res tak okrog 200-250€. Ker tip in proizvajalec UPS pa mam pa ne vem in se mi zdele ne da u garažo jit gledat.

Rabim pa zadevo za podoben namen, zapreti/odpreti ventile v primeru izpada omrežne napetosti.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
APC UPS 1500...................
Če hočeš ti ga tudi zrihtam, več pod zasebno....

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Ni toliko problem zagonski tok pri crpalki ampak oblika izhodnega signala, ko je na bateriji.
Nekateri imajo "Synthesized sine (step wave)" in bi moral biti zadovoljiv.
Si poizkusil na crpalki nastaviti 3. brzino in priklopiti UPS ?

Ravno popravljam UPS za kurilnico
wink-1.gif

BDW. Peci na drva morajo biti opremljene z termicnim varovalom, ki deluje neodvisno od elektrike - v praksi malokrat izvedeno.
d055.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Jaz mam en UPS, moči 1000VA, izhod je pa čisti sinus, z njim komot zaženem 180W enofazni elektromotor. Je pa res, da je tudi motor, 3x predimenzioniran, glede na napravo ki jo žene, tako, da sam zagon niti ni zelo težak in se izvede v zelo kratkem času. po občutku cca 1 sekundo, ali pa še manj.

Cena je pa res tak okrog 200-250€. Ker tip in proizvajalec UPS pa mam pa ne vem in se mi zdele ne da u garažo jit gledat.

Rabim pa zadevo za podoben namen, zapreti/odpreti ventile v primeru izpada omrežne napetosti.

Pri zagonu motorja je velikokrat večja obremenitev prav pospešitev rotorja motorja in ne koristne obremenitve.

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Tega pa ne razumem. Napajalnik v PC ima z lahkoto 350W, zakaj UPS torej ni pognal črpalke 35W. Res imajo motorji visoke zagonske tokove, ampak nek tok bi moral kljub temu steči in črpalka bi pospešila počasneje, to je pa tudi vse.

Oblika signala ni sinusna, ampak kockasta zato nemore zagnat motorja na črpalki. Sama moč sploh ni problem.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Zakaj imaš črpalko nastavljeno na 45W. Jaz imam za celo hišo na 15W (1.hitrost). Sem probal delovanje na vseh treh hitrostih pa ni nobene bistvene razlike.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Čudno, da imaš tako močno, moj oče ima etažno centralno za hišo pa ima tako kot jaz 15/30/45W.
Je pa enkrat naredil celo štalo s to etažno pečjo. Naložil je premog ter malo na vrhu peči priprl pokrov, da bi "potegnilo", seveda je pozabil in šel k sosedu na obisk za pol ure. Pride nazaj in se para kar vali iz garaže (tam ima namreč peč). 3m od peči je stopilo vso izolacijo na ceveh, skurilo pumpo, cevni termostat, termometer na peči, mehanizem za avtomatsko pripiranje vratc na peči...
Bodi previden da se pokrov po nakladanju vedno dobro uleže na peč, da ne bo isto sranje.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.315
9.523
113
EU
Etaža ima 10 radiatorjev, skupaj s talnim gretjem v kopalnici.
Mansarda ima šest (tudi všteto talno). Pumpa mansarde je najmanj močna 35/45W.
Zakaj so močnejše pumpe ne vem. Mešter je takšne dal gor.
Mogoče je zaradi delnega enocevnega sistema. Do dveh radiatorjev gre samo ena cev, nazaj pa druga.
Torej sta dva radiatorja zvezana serijsko en za drugim, s tistim delilnim ventilom.
Tako je v hiši za polovico cevi manj, drugače bi bila v kurilnici prava štala cevi
Ja, pa boiler ima tudi 45/60W pumpo.
Rastezna posoda je pod stopniščem, zraven boilerja.