UPS brezprekinitveno napajanje

Filter

Pripravnik
30. mar 2009
73
0
6
www.spletnapot.com
Pozdrav

Zanimajo me mnenja in izkušnje z ups napajanjem. Na kaj je treba bit pozoren pred nakupom, je kakšna razlika glede baterij/akumolatorjev poleg moči, na koliko časa se povprečno menja baterije, te zadeve sploh delujejo 100% itd... Potrebovalo bi se 4 priklope za brezprekinitveno napajanje, pc,tv,modem,router. Pripravljen plačat do 150€. Nekje 10 min napajanja ob izpadu elektrike bi bilo zadostno. Pač na kaj poleg same moči baterije gledat pred nakupom, so kakšne funkcije ups-a na katere je dobro bit pozoren, oz. jih imet.

Hvala

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
No jaz nekih jakih izkušenj ravno nimam imam UPC od APC-ja in to 2 komada že enih 8 let doma. Na svojga imam priklopljen računalnik in ostalo sranje. Zadeva je do nedavnega delovala zanesljivo, torej ko je vrglo ven avtomat ali zmanjkalo elektrike je računalnik bil še vedno vžgan, sicer nisem nikoli testiral kako dolgo.

Jaz sem nekaj dni nazaj gledal tega =>

http://www.bolha.com/oglas1267439/apc-ups-napajalnik-bk650ei-650va

Mislim da bi ti kaj takšnega folgalo ampak to raje vprašaj strokovanjake!

Ali pa kupiš to + novo baterijo =>

http://www.bolha.com/oglas383590764/brezprekinitveno-napajanje-ups-apc-back-rs-800-va

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik Filter pravi:
Pozdrav

Zanimajo me mnenja in izkušnje z ups napajanjem. Na kaj je treba bit pozoren pred nakupom, je kakšna razlika glede baterij/akumolatorjev poleg moči, na koliko časa se povprečno menja baterije, te zadeve sploh delujejo 100% itd... Potrebovalo bi se 4 priklope za brezprekinitveno napajanje, pc,tv,modem,router. Pripravljen plačat do 150€. Nekje 10 min napajanja ob izpadu elektrike bi bilo zadostno. Pač na kaj poleg same moči baterije gledat pred nakupom, so kakšne funkcije ups-a na katere je dobro bit pozoren, oz. jih imet.

Hvala

Za ceno kot si jo omenil dobiš samo ups in ne UPS!
grims-1.gif
Kaj omogočajo? V primeru izpada električnega toka preklopijo na akumulator in iz njega cuzajo energijo dokler jo še kaj da. V tem pogledu je najbolje kupit takega, ki ima čimvečjo kapaciteto akumulatorja in bo tako zdržal največ.

Kaj je potrebno pazit; preklopni čas .. namreč poceni ups deluje kot stikalo in ko na el. liniji zazna padec napetosti preklopi na "baterijo". Preklop je opazen in pri poceni izdelkih se zna zgodit da je predolg (se vmes PC že izključi). UPSji tja do 300 EUR imajo vsi podobno delovanje tako da tukaj klobasat kateri je boljši nima pomena (vsi so isto slabi).

Osebno še nisem videl da bi UPS crknil pa če je še tako poceni, ponavadi se špara pri akumulatorju, ki je več kot 50% celotne cene. Če torej rabiš neko osnovo glej samo na to kolikšno kapaciteto ima akumulator (pozabi na razne W in VA, ker ne pomenijo nič)! Skratka večja kapaciteta (Ah) za nižjo ceno je bolje!
grin1.gif

Recimo v tvojem primeru bi poiskal kaj kar ima 2 x 7AH bateriji, to bi zadostovalo za napajanje vsaj 10 min tistega kar si omenil (TV je LCD ja?). Recimo tole ... pri priklopu pazi ker kitajci šparajo s kabli in dobiš zraven samo klasični UPS kabel (ali dva) ki ga lahko vtakneš samo v računalnik. Kupi en podaljšek/razdelilec za 3 EUR in potem na ta UPS kabel veži standardne vtičnice. Tako bo najceneje in najbolj elegantno!

Akumulatorji v poceni UPSih so zanič oz. najslabše kar je na trgu. Original drži DO dve leti, če imaš srečo in je UPS stal kje v skladišču pa še manj. Se pa prvi vseh da zamenjat accu in ko vidiš da je na koncu ga pač zamenjaš. Spet v rangu pod 200 EUR ne pričakuj kvalitete okoli tega. Boljši UPSji imajo boljše akumulatorje pa tudi ponavadi jih imajo več in jih lahko (tudi) med delovanjem menjaš.

Pod črto, tudi tisti za 100EUR je koristna stvar .. jst brez njega/njih ne morem živet tako da priporočam nakup!
zmaga.gif

Če te zanima pa še kaj drugega pa vprašaj ...

Filter

Pripravnik
30. mar 2009
73
0
6
www.spletnapot.com
hvala za informacije. Sem zasledil nekaj naprav v tem cenovnem rangu z dvema baterijama.. Sicer je večino naprav v tem rangu z eno 7Ah baterijo.

Tole se mi zdi kar vredu za ta cenovni rang. 2x 9Ah baterije.
Lcd, ki bi bil priklopljen na Ups je 42", z 256W power consumption, pc napajalnik 650W, +modem,router. Kar sem pregledal, je Apollo še nekako best choice. Sweex Manageable UPS 1200 V ima pa 3 leta garancije, kar je 3x več kot Apollo ups, baterija pri apollo samo 6 mesecev, glede kakovosti bi glede na to rekel da je sweex boljši, ocena sicer slaba na mimovrste, a na podlagi ene same ocene Dobi se ga ze za 100€, kar je priblizno 20€ ceneje kot apollo, a ne igra nobene vloge.

Nazadnje urejeno:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
mi ga imamo že ene 3 leta... pa dela uredu. pa tud ni bil 300€, bil je manj... zaenkrat ni še nikoli zatajil.

22. jul 2007
13.580
1.761
113
124
sezona neviht se bo začela in rabim nekaj z 400-500W moči ter on-line zaščito, kaj priporočate sedaj pa da je po možnosti kje na zalogi, tnxLPWWY

Labsy

Zelenc'
13. dec 2012
1
0
1
Sicer že malo stara tema, ampak nič zato - mogoče bo še kdo rabil nasvet glede UPS napajalnika.

Na splošno se UPS-i delijo na dve skupnini:

Cenejša skupina LINE-INTERACTIVE, ki delajo na preklopno tehnologijo, torej ko zmanjka elektrike, zaženejo svoj inverter in preklopijo na baterijski način delovanja. V normalnem delovanju porabnike napajajo iz omrežja, kjer pa malo korigirajo napetost, torej delujejo kot majhni stabilizatorji. Pri izpadu je pri teh UPS-ih seveda zaznati majcen izpad (tam nekje do 10 ms), kar ponavadi ni problematično, potem pa ko napajajo iz baterije, pa poceni UPS-i (ranga pod 150 EUR) dajejo na izhodu le nek približek nihajoče napetosti, kot neko zelo kvadratasto sinusoido.
Zaradi teh lastnosti so primerni le za "switching" bremena, to je računalnke, routerje, modeme, pa tudi za kakšne navadne žarnice in to je nekako to.
Slabost tega tipa UPS-ov je predvsem v tisti preklopni fazi, pa potem v slabi simulaciji sinusa in videl sem že kar nekaj primerov teh UPS, ki so ob udaru strele pač prepočasi izklopili in skurili opremo, ki je bila priklopljena nanje.
Prednost je nižja cena in neslišno delovanje, ko pač ni izpada (nič ne šumi, nič ne brni, pač samo napajajo iz omrežja).

Drugi tip UPS-ov je ON-LINE oz. DOUBLE-CONVERSION UPS. Ti so bolj sofistiicirani, imajo stalno v pogonu tako razsmernik kot usmernik in bremena napajajo ves čas iz lastnega, stabiliziranega usmernika, ki daje na izhodu čisto sinusno napetost. Velika prednost teh UPS-ov je 100% stabilna napetost, ki nima niti stotinke sekunde preklopne anomalije ob izpadu, ker pač izhod ne preklaplja. Tu strela ali prenapetost praktično ne moreta čez in priključene naprave zaradi vseh teh lastnosti tudi trajajo dlje, se manj kvarijo in ob izpadu toka ni zaznati nobene spremembe.
Slabost je višja cena in stalno vklopljen ventilator, torej zadeva ni najbolj ugodna, če jo imaš ob računalniku pod mizo.

Konkretna priporočila?
Ja, takole bom kar par pimerov naštel:

DOMAČI RAČUNALNIKI
Sem se lepo potrudil in sem kar lepo na električni razdelilni omarici v kleti ugotovil, katere 3 vtičnice rabim napajat z UPS-om, jih prespojil na UPS in tako imam v stanovanju v vsaki od 3 sob po 1 vtičnico, kjer sem napisal nanjo "UPS - max. 1000W", sam UPS pa sem kupil ON-LINE 3000 VA, zaščitil mrežico ventilatorja z najlonskim štumfom, ki ga vsake pol leta zamenjam (da se ne praši) in ga montiral kar v klet, kjer veselo vrti ventilatorje.
Že 3 leta brez sekunde problema, elektrika nam pa drugače izpade vsaj enkrat na 14 dni.

CENTRALNA KURJAVA in SOLARNO OGREVANJE
KEr je zgoraj omenjeni UPS obremenjen le 20%-no, sem se odločil nanj priklopiti tudi komplet elektroniko in vodne črpalke centralne kurjave in solarnega sistema. Seveda BREZ GRELCA v bojlerju, hehe.
Prej sem omenil, da ON-LINE UPS daje na izhodu čisti sinus, zato je primeren tudi za pogon nelinearnih bremen (motorji, dušilke, traflci...). Ko sem vse skupaj testno spojil, je bil UPS obremenjen samo 33%, kar je odlično! Zdrži mi več kot 45 minut za vse skupaj - tako dolgih izpadov pa nimamo.

Ergo?
Če imate možnost montaže UPS-a v nekem prostoruk jer lahko mirne duše šumi ssvojimi ventilatorji, ne da bi koga motilo, potem priporočam ON-LINE UPS moči 1000 VA ali več, odvisno, koliko imate pod palcem. S 1000VA boste brez problema napajali 3-4 računalnike, monitorje in pripadajoče routerje, če gre za pisarniško delo ali surfanje (huda igračarska mašina z hudo grafiko bo seveda porabila tudi do 400W, medtem ko pisarniška mašina pa le tam okoli 100W)

Če pa nameravate UPS priklopiti zrven računalnika, pa priporočam LINE-INTERACTIVE modele, tam med 1000 in 2000 VA. Bodite pozorni na TEHNIČNE SPECIFIKACIJE, kjer piše, kakšna je izhodna napetost - kupite le tiste, kjer piše "čisti sinus" in NE kupujte igračk, ki generirajo "simulacijo sinusa". Zakaj torej ne manjših od 1000VA? Zato, ker manjši so...jajc!

Veliko vam bodo o UPS-ih vedeli povedati pri http://sgh.si/
Trgovino, ki se pa očitno trudi biti prijazna z razlagami "all about ups" sem pa našel na https://www.mojit.si/ups

Upam, da bo komu to prav prišlo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.088
-8.777
113
Kot prvo obujaš 2 leti staro temo.
Sicer lepo, da si se tako razpisal... Samo a ne bi bilo lepo, da kar direktno poveš, da delaš reklamo za firmi, ki sta na tvojih dveh linkih?
Oboje krožna pot 2, Vrhnika
grims-1.gif