Sicer že malo stara tema, ampak nič zato - mogoče bo še kdo rabil nasvet glede UPS napajalnika.
Na splošno se UPS-i delijo na dve skupnini:
Cenejša skupina LINE-INTERACTIVE, ki delajo na preklopno tehnologijo, torej ko zmanjka elektrike, zaženejo svoj inverter in preklopijo na baterijski način delovanja. V normalnem delovanju porabnike napajajo iz omrežja, kjer pa malo korigirajo napetost, torej delujejo kot majhni stabilizatorji. Pri izpadu je pri teh UPS-ih seveda zaznati majcen izpad (tam nekje do 10 ms), kar ponavadi ni problematično, potem pa ko napajajo iz baterije, pa poceni UPS-i (ranga pod 150 EUR) dajejo na izhodu le nek približek nihajoče napetosti, kot neko zelo kvadratasto sinusoido.
Zaradi teh lastnosti so primerni le za "switching" bremena, to je računalnke, routerje, modeme, pa tudi za kakšne navadne žarnice in to je nekako to.
Slabost tega tipa UPS-ov je predvsem v tisti preklopni fazi, pa potem v slabi simulaciji sinusa in videl sem že kar nekaj primerov teh UPS, ki so ob udaru strele pač prepočasi izklopili in skurili opremo, ki je bila priklopljena nanje.
Prednost je nižja cena in neslišno delovanje, ko pač ni izpada (nič ne šumi, nič ne brni, pač samo napajajo iz omrežja).
Drugi tip UPS-ov je ON-LINE oz. DOUBLE-CONVERSION UPS. Ti so bolj sofistiicirani, imajo stalno v pogonu tako razsmernik kot usmernik in bremena napajajo ves čas iz lastnega, stabiliziranega usmernika, ki daje na izhodu čisto sinusno napetost. Velika prednost teh UPS-ov je 100% stabilna napetost, ki nima niti stotinke sekunde preklopne anomalije ob izpadu, ker pač izhod ne preklaplja. Tu strela ali prenapetost praktično ne moreta čez in priključene naprave zaradi vseh teh lastnosti tudi trajajo dlje, se manj kvarijo in ob izpadu toka ni zaznati nobene spremembe.
Slabost je višja cena in stalno vklopljen ventilator, torej zadeva ni najbolj ugodna, če jo imaš ob računalniku pod mizo.
Konkretna priporočila?
Ja, takole bom kar par pimerov naštel:
DOMAČI RAČUNALNIKI
Sem se lepo potrudil in sem kar lepo na električni razdelilni omarici v kleti ugotovil, katere 3 vtičnice rabim napajat z UPS-om, jih prespojil na UPS in tako imam v stanovanju v vsaki od 3 sob po 1 vtičnico, kjer sem napisal nanjo "UPS - max. 1000W", sam UPS pa sem kupil ON-LINE 3000 VA, zaščitil mrežico ventilatorja z najlonskim štumfom, ki ga vsake pol leta zamenjam (da se ne praši) in ga montiral kar v klet, kjer veselo vrti ventilatorje.
Že 3 leta brez sekunde problema, elektrika nam pa drugače izpade vsaj enkrat na 14 dni.
CENTRALNA KURJAVA in SOLARNO OGREVANJE
KEr je zgoraj omenjeni UPS obremenjen le 20%-no, sem se odločil nanj priklopiti tudi komplet elektroniko in vodne črpalke centralne kurjave in solarnega sistema. Seveda BREZ GRELCA v bojlerju, hehe.
Prej sem omenil, da ON-LINE UPS daje na izhodu čisti sinus, zato je primeren tudi za pogon nelinearnih bremen (motorji, dušilke, traflci...). Ko sem vse skupaj testno spojil, je bil UPS obremenjen samo 33%, kar je odlično! Zdrži mi več kot 45 minut za vse skupaj - tako dolgih izpadov pa nimamo.
Ergo?
Če imate možnost montaže UPS-a v nekem prostoruk jer lahko mirne duše šumi ssvojimi ventilatorji, ne da bi koga motilo, potem priporočam ON-LINE UPS moči 1000 VA ali več, odvisno, koliko imate pod palcem. S 1000VA boste brez problema napajali 3-4 računalnike, monitorje in pripadajoče routerje, če gre za pisarniško delo ali surfanje (huda igračarska mašina z hudo grafiko bo seveda porabila tudi do 400W, medtem ko pisarniška mašina pa le tam okoli 100W)
Če pa nameravate UPS priklopiti zrven računalnika, pa priporočam LINE-INTERACTIVE modele, tam med 1000 in 2000 VA. Bodite pozorni na TEHNIČNE SPECIFIKACIJE, kjer piše, kakšna je izhodna napetost - kupite le tiste, kjer piše "čisti sinus" in NE kupujte igračk, ki generirajo "simulacijo sinusa". Zakaj torej ne manjših od 1000VA? Zato, ker manjši so...jajc!
Veliko vam bodo o UPS-ih vedeli povedati pri
http://sgh.si/
Trgovino, ki se pa očitno trudi biti prijazna z razlagami "all about ups" sem pa našel na
https://www.mojit.si/ups
Upam, da bo komu to prav prišlo.