Upoštevanje ločevanja odpadkov

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Mal drago, pa stenska montaža
uf-1.gif

Moja zadeva je bila res simpl, plastičen stožec, gor si postavil odprto flašo in jo pokril s še enim stožcem, malo višjim od podstavka, ki si ga samo potisnil dol in stisnil flašo, spodaj se je zataknil, da si flašo lahko zašraufal čimbolj stisnjeno, potem pa jovo na novo...

ne bi smelo koštat več ko 10eur, pa še iz recycled flaš bi bilo lahko narejeno. Pa mogoče ena lepa reklamna zadeva za naše trgovce Meækator, Špariæ, Tušššš
wink-1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Ko se bo narod nekaj imel od recikliranja, potem bomo bolj ekolosko usmerjeni. Zahodna Evropa ima urejeno tako, da na vsaki plocevinki, plastenki (odvisno od same velikosti) dobis nekaj denarja nazaj. Plastenke, plocevinke, steklenice ter podobno saro odneses v trgovino ala Spar, Mercator, itd. Das v posebno napravo, naprava ti natisne dobropis, ki ga lahko uporabis v trgovini.

Velika plocevinka je okoli 0,20€, mala 0,15€, mala plastenka 0,20€, velika plastenka 0,40€, itd. Ko se bo to uvedlo bo tudi narod postal bolj ekolosko ozavescen, ker bo celo nekaj imel od tega, tako pa je kot je.

Vsi ti zabojniki, ki jih postavljajo po Sloveniji so pa zame en velik nesmisel, ves enormni dobicek pa poberejo podjetja, raja je pa zopet na suhem kot vedno, se placujemo jim, da nam odpeljejo smeti, nasprotno to bi morali oni nam placevati. Vsaj na mentalito, ki je v Sloveniji.

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Zahodna Evropa ima urejeno tako, da na vsaki plocevinki, plastenki (odvisno od same velikosti) dobis nekaj denarja nazaj.

Zakaj še v Sloveniji tega ne uvedejo? Meni se zdi to super sistem. Danes pa vsak odvrže plastenko v najbližji koš za smeti.

V Ljubljani so pred kakšnim letom preuredili zabojnike za smeti v centru, namesto plastičnih kant so v tla vgradili tiste kovinske zbiralnike. Večinoma so bili razporejeni 1 papir, 1 plastika, 1 steklo in 1 ostali odpadki. Zadnje čase pa opažam, da so skoraj vsi te smetnjaki kar čez noč postali "ostali odpadki" in se nikjer več ne ločuje. Zakaj??

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Pri nas odpelje tovornjak ločeno samo smeti pa potem stresajo na isti kup

erikson

Guru
25. avg 2007
22.723
6.492
113
Citat:
Uporabnik flajr pravi:
Zakaj še v Sloveniji tega ne uvedejo? Meni se zdi to super sistem. Danes pa vsak odvrže plastenko v najbližji koš za smeti.
Nazadnje so razložili takole: Slovenci že sedaj pridno ločujemo odpadke, zato uvedba plačevanja vrnjene embalaže ni smiselna.

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
...ksz

Pri nas mamo neko vrečko pa kontejner........vrečka je za embalažo, ostalo pa v navadn koš....(kot ena groba razdelitev na razgradljive in nerazgradljive odpadke)no in to pol izmenično vsaki teden odvažajo bogvekam......

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Pri nas imamo 2 kanti: biološke in ostale odpadke (sami še vedno papir, steklo in plastiko dajemo posebi) in vem, da pri nas dvakrat tedensko pobirajo smeti - enkrat biološke(z manjšim tovornjakom), drugič pa ostale smeti... In res upam, da na smetišču ne končajo skupaj...

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Citat:
Uporabnik flajr pravi:
Nazadnje so razložili takole: Slovenci že sedaj pridno ločujemo odpadke, zato uvedba plačevanja vrnjene embalaže ni smiselna.

na embalaži od Cockte je napisano da na hrvaškem dobiš denar od vsake plastenke
grims-1.gif

v sloveniji pa rajši obdavčijo avtomobile in CO2
cool-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ne razumem zakaj na Hrvaškem samo za plastenke na katerih piše 0,50 kn dobiš denar. Sej pa so vse iste
tongue-1.gif
Na morju smo imeli cel kup naših 0,5l plastenk in sem jih lahko samo v kanto vsipal.

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Tudi na vseh plastenkah s pijačami slovenskih proizvajalcev, ki izvažajo na Hrvaško, je napisano 0,50 kn, tako da lahko doma zbiraš plastenke in pločevinke in jih vsako poletje spotoma, ko greš na morje, odložiš v najbližji trgovini čez mejo.

Drugače sem pa danes videl v centru Lj pri tistih smetnjakih za ločevat, kako je prišla čistilka s polnimi plastičnimi vrečkami plastenk in plastičnih kozarcev, prislonila kartico k smetnjaku za ostale odpadke in vse skupaj zbasala noter, 1 meter stran pa je bil smetnjak za embalažo. Bolano!
uf-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik vejca pravi:
Tudi mene to zanima kje imajo tovornjaki ločeno za dve različni kanti. Pri nas tega ni. S tem da imamo najdražje smeti v državi.
S 3.80€ so nam podražili na 24€

Naj še zase napišem: V bloku kjer živim že od vsega začetka ločujemo odpadke.
Papir mečem v koš ob pisalni mizi, biološke pod korito, ob pultu imam pa še eno škatlo kamor mečem embalažo. Ostalih (mešanih) odpadkov skoraj ni. Če so že se jih pa probam čim hitreje znebit v 50 metrov oddaljenem kontejnerju od vhoda.

Pri starših pa sem začel skoraj nalašč metat vse odpadke v isto kanto.
Nekoč sem že ločeval, sedaj pa niti pod razno ne mislim več tega početi.
Zato da nam enkrat mesečno odpeljejo na pol prazno 80 litrsko kanto za smeti nam zaračunajo 24 evrov!!!!!!!!!!!!!!!!
Takole na oko POL EVRA ZA LITER SMETI.....
sicer nam smeti odvažajo vsak teden, imamo tudi biološke odpadke, samo starši na kmetiji biološke odpadke zmečejo drugam (kar komunalcem ni jasno in se jim ne da dopovedat), smeti pa tudi nimata toliko kot nekdo v mestu, saj recimo mesečno v trgovini zapravita med 50-100 evrov (za dva člana).

Počasi se bom lotil izkopa za hišo... izkop bom filal v bio kontejner (saj baje zemljo od rož lahko mečeš notri, naše rože so pač v malo čudni zemlji rasle). V nekaj letih mi bodo komunalci odpeljali ves izkop od hiše (120 litrov x 52 tednov je 6m3 na leto...)

Ker se jim zlepa niti zgrda ne da dopovedat da nimamo toliko smeti, jim bomo pa zgrda filal kontejnerje....
Če ne drugače pa starše "odselim" v blok. Najbrž bodo potem še vedno zaračunavali smeti saj bodo rekli da je odlok napisan tako da mora vsaka hišna številka plačevati smeti (pa čeprav tam nihče ne živi)

Aja ker obračajo na našem zemljišču kamion me ima, da jim enkrat tisto obračališče lepo zaprem.... Če so si lahko vsi od ceste postavili žive meje in betosnke ograje si jo bom pa šejaz. POtem naj pa kar 600 metrov daleč vozijo rikverc v klanec.....bo vsaj šoferju malo vroče, pa kakšna sklopka bo prej šla...

No pa sem se razpillll
evil.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik flajr pravi:
Tudi na vseh plastenkah s pijačami slovenskih proizvajalcev, ki izvažajo na Hrvaško, je napisano 0,50 kn, tako da lahko doma zbiraš plastenke in pločevinke in jih vsako poletje spotoma, ko greš na morje, odložiš v najbližji trgovini čez mejo

To že, ampak mi smo imeli cel kup Hoferjevih plastenk, ki tega znaka seveda nimajo. V čem se razlikujejo od tistih z napisom pa vedo verjetno samo oni
tongue-1.gif
So se mi pa kar smilili vsakokrat trgovci, ko so morali vsakokrat ročno napisat listek koliko plastenk si prinesel, kakšne velikosti (npr. 5x 0,5l, 10x 1,5l), datum, podpis in znesek.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
ksz...

Sem zadnjič dobil nekaj na uho, da je vrhniška komunala nekomu iz loga pri brezovici poslala 200eur kazni, ker so med bio odpadki našli plastenko.
jao..

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Pri nas ločujemo odpadke in imamo 2 kanti za smeti. Ob ponedeljkih odpeljejo bio, četrek pa navadno. Tako, da vsaj ločujejo tovornjake. Pri fantu pa imajo prav otoke in edino steklo pride posebej iskat, ostalo pa vse skp zmečejo
confused-1.gif

Ne štekam
13.gif

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
ksz ..

A se je kdo prepričal, da v SLO ne dajejo nazaj denarja za plastenke? Ne, se ni!

Ker, če bi se .. bi ugotovili, da dajejo nekaj cvenka tudi za plastenke .. in ne zgolj samo za steklenice ..
jezen.gif

OK, to je bil prvi del.
10.gif

Drugi del je pa ta, da osebe, ki mi je to povedala, žal nisem vprašal, kje to je
cry12bpy.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
in drago plačujemo odvoz smeti...
že vrabci čivkajo da so smeti dober biznis.. sploh če se upaš kaj kršit zakonodajo, kar pa v slo ni nič novega. Bolj jo kršiš več pohval dobiš

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Mi ločujemo bio in druge odpadke. S tem, da plastenke in papir še dodatno ločujemo sami in nosimo na ekološki otok. Se mi zdi pa po eni strani trapasto, da za vsako frčarijo tuhtaš, kam spada, lepo ločuješ, zbiraš...potem pa sosed [sem v bloku] prinese eno vrečko in vse skupaj vrže v navadno kanto...in potem, če nam bodo kdaj dali kazen, itak ne boš mogel dokazat, da je sosed XY to naredil in bomo vsi najebal zaradi enega bebca, ki misli, da zanj veljajo posebna pravila...ehh...
bonk.gif

Kar se pa Hrvaške tiče...pri nas v kempu vsak dan pride par domačinov, ki iz smetnjakov nabira plastenke...očitno se jim splača...meni na kraj pameti ne pade, da bi brskala po smetnjakih....ampak nikoli ne veš - v sili še hudič muhe žre.
crazy1.gif