Upoštevanje ločevanja odpadkov

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Poslušam zgodbice (beri: nepreverjene informacije), da se ločevanje odpadkov sploh ne upošteva. Mi vse steklenice, papirje, plastenke itd. sortiramo v prave kontejnerje, odvažajo pa jih ali v skupnem tovornjaku ali pa na smetišču pristanejo na istem kupu.

Je kaj resnice na tem? Imajo več različnih tovornjakov za vse to in ali se sortiranje nadaljuje na smetišču?

vejca

Pripravnik
To ti lahko povem iz prve roke za moj kraj ozioroma okolico da ljudje skrbno sortirajo odpadke potem pa pridejo delavci z istim kamionom in vse prekipajo v kamion. Žal pa delavci tu niso krivi ampak nadrejeni ker jim tako naročijo. To velja za stanovanja in hiše. Tam ko pa sredi vasi ali kraja stoji zabojnik za papir in steklo pa pride drug kamion in pobere samo papir ali samo steklo.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz sem tudi že velikokrat slišal za to, da zmečejo v en tovornjak, ampak baje imajo tile tovornjaki 2 ločena dela in dajo potem v enega ene in drugega druge odpadke, zgleda pa ko da vse skup zmečejo.

Zakaj bi jim nadrejeni rekli, da naj vse skupaj zmečejo mi pa ni jasno, ker morajo potem oni to ločevat na smetišču. OK, recimo plastenk in steklenic ni problem ločit, samo je vseeno glupo, če to res počnejo.

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
V ljubljani se gradi center locevanja odpadkov, in sicer bo zadeva skoraj da cela avtomatizerana, tako da bo kmalu vseen drek na kak nacin pride do deponije. Je pa res, ce izmas odpadke sortirane ze na izvoru je strosek tolikokrat manjsi in profit vecji.
Se en zanimiv podatek je pa ta, da ce bi vsak posameznik, tisto plastenko stisnil, predno jo odvrze, naj bi bilo po podatkih (nevem kje sem slisal) ljubljanska deponija bila manjsa med 10 in 30%.

Tako je. Vse pristane na isti kup.

Meni je ena stara vešča zadnjič srala po glavi da ne ločujem odpadkov in me bo prijavila. Še dandanes samo čakam policijo na vrata
hysterical-1.gif
Ona misli, da bom jaz trgal vrečko in porazdelil odpadke. Kot da ima kdo doma 5 različnih kant za smeti in že tam sortira.

(pa načeloma ločujem, ker toliko praznih piksen piva se že ne spodobi v kanto metat)

vejca

Pripravnik
Tisti ki živijo v večjih krajih ali mestu imajo po 3 kante, mi ki smo na vasi imamo samo 1 in nam ni treba ločevati. Če imaš preveč smeti in daš zraven kante še vrečko ki na njej ni napis komunalnega podjetja ti jo tudi ne smejo pobrati.

Ne ne. Govorim o gospodinjskih koših za po bajti.

Jaz smeti nesem ven recimo 1x tedensko. Kar dajem zraven kante za smeti so samo plastenke, pločevinke in razni kozarci od vložene zelenjave. To ločim. Vse ostale papirčke, olupke in karkoli drugega gre pa v vrečo. Tega se pa čez teden kar nabere. Vsega se ne da ločevati, oz. jaz nebi šel iz 3štuka do dol pa nazaj, da vržem olupke od krompirja v koš za biološke odpadke.

Imamo pa 5 različnih kontejnerjev (Plastenke+pločevinke ; papir ; steklo ; navadna kanta ; biološki odpadki) + humana.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Torej zakaj se noben ne zbuni, da brezveze ločujemo, ko pa vse pristane na istem kupu?
confused-1.gif

Nam so v bloku celo zaradi tega zaprli jašek tako da sedaj moraš vse dol nest prej si pa recimo kakšno smrdečo stvar nesel po hodniku in vrgel v jašek speljan dol do smetnjaka.

vejca

Pripravnik
Citat:
Uporabnik zmerni_radikalec pravi:
Torej zakaj se noben ne zbuni, da brezveze ločujemo, ko pa vse pristane na istem kupu?
confused-1.gif

Nam so v bloku celo zaradi tega zaprli jašek tako da sedaj moraš vse dol nest prej si pa recimo kakšno smrdečo stvar nesel po hodniku in vrgel v jašek speljan dol do smetnjaka.

Kaj ti nuca če se zbuni en ali dva. Zbunit bi se mogli vsi pa je še vprašanje če bi kaj pomagalo.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.022
6.206
113
Pri nas je v vasi precej priseljencev iz juga, in so temu primerno napolnjeni kontejnerji za ločevanje. Tako se v kontejnerju za papir najde vsa mogoča navlaka, v kontejnerju za plastenke pa papir. Tako da tudi če na koncu vsipajo v enako jamo je vseeno.

Sam recimo striktno ločujem plastenke in papir in jih redno vozim v kontejnerje. Tam pač vidim to kar sem napisal zgoraj. "Lako je Muja odvesti iz Bosne, ali je težko odvesti Bosno iz Muje."

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik vejca pravi:
Tovornjaki ki pobirajo pri nas nimajo 2 ločenih delov.
Kako veš?
grims-1.gif

Tovornjaki z ločenimi komorami na zunaj ne izgledajo nič kaj drugače. Sicer pa je komunalam je v interesu, da se pobira ločeno, ker imajo manj stroškov pri sortiranju odpadkov za prodajo raznim dinosom in papir servisom. V odpadkih je namreč kar nekaj denarja. Recimo poln žakelj aluminijastih piksen ti prinese kar nekaj deset evrov. Za steklovino in papir že vemo, kako je, pa tudi tetrapaki so baje kar lep zaslužek denarja glede na velikanske količine.

prjatu

Pripravnik
24. jul 2007
413
9
18
ksz

Tkole pravi Snaga za LJ

Ali za odvoz ločenih odpadkov uporabljate posebna vozila?
Podjetje Snaga za odvoz ločenih odpadnih frakcij ne uporablja posebnih vozil, zasnovanih za sočasen odvoz različnih vrst odpadkov, pač pa univerzalna vozila. Vozila torej pobirajo bodisi papir bodisi embalažo bodisi steklo.

vejca

Pripravnik
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik vejca pravi:
Tovornjaki ki pobirajo pri nas nimajo 2 ločenih delov.
Kako veš?
grims-1.gif

Tovornjaki z ločenimi komorami na zunaj ne izgledajo nič kaj drugače. Sicer pa je komunalam je v interesu, da se pobira ločeno, ker imajo manj stroškov pri sortiranju odpadkov za prodajo raznim dinosom in papir servisom. V odpadkih je namreč kar nekaj denarja. Recimo poln žakelj aluminijastih piksen ti prinese kar nekaj deset evrov. Za steklovino in papir že vemo, kako je, pa tudi tetrapaki so baje kar lep zaslužek denarja glede na velikanske količine.

Do nedavnega je moj mož delal pri komunali

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mi imamo doma 5 kant oz. sta 2, ena je razdeljena na večji del za ''ostale odpadke'' in manjši kamor dajemo steklo. V drugi kanti pa posebej papir, plastiko in pločevinke. Ko se napolni katera izmed njih jo nesemo spraznit 50m stran v kontejner.

Zdaj če so oni taki bebci, da vse vsipajo skupaj, je to njihov problem, EU zahteva že sedaj določen odstotek ločenih odpadkov, vsako leto pa je ta % večji.

In ja, ponekod težijo, da je treba ločevat. Sestri so v Strunjanu na kanto prilepili obvestilo, da če ne bo začela ločevati, ji ne bodo odpeljali smeti.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Jaz pa prav iščem en stiskač za plastenke - v bistvu 2 kosa plastike pa daš flašo not pa potisneš dol in stisneš pa zašraufaš. Je enkrat dolg nazaj fotr že prinesel iz tujine, jaz pa nikjer tega ne zasledim...

Kupil bi pa takoj, ker je pol vsaj lažje prenašat pa ni treba tolikokrat nesti...

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
to to iščem, niti ni nujno da glih pak rata...

sej od Zale se jih da lepo ročno stisnit, ostale pa bolj težko...