Uporaba registrskih tablic na več avtih

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
V tebi ljubi Avstriji ta sistem že dolgo imajo (Wechselkennzeichen), od l. 2012 tudi v Nemčiji. Ogromno ljudi ima vikend in trackday avte, s katerimi naredijo letno malo kilometrov. Sistem je povsem enostaven, zavarovanje in "Kfz" davek plačaš za močnejši avto.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.336
303
83
39
Ljubljana
z takimi avstrijskimi se lahko normalno pelješ tudi po sloveniji, brez težav
smile-1.gif

pa vinjeto morajo vsake 2 mesca novo kupiti in jo imeti poleg prometne, je ni potrebno limati

gregor

Fizikalc
31. jul 2007
399
35
28
Dolina hmelja
Nikjer ne najdem vira, da lahko avstrijci uporabijo eno vinjeto na več vozilih, če jih imajo na Wechselkennzeichen.
Si pa razne iniciative prizadevajo, da bi se to uvedlo, ampak jih asfinag zgleda ne jebe kaj dosti.

2 afroC:
Nemčija res ima wechselkennzeichen, ampak kolikor vem, je država rekla, da se svojemu delu ne bo odrekla, in moraš plačat "Steuer" za oba avta. Vsaj ob uvedbi je bilo tako.
Glede avstrije,
pojdi na http://www.oeamtc.at/?id=2500%2C%2C1004852%2C in na desni strani vpiši kilovate svojega avta in boš videl, da prideš pri nas z dvema registriranima precej ceneje čez, razen če imaš veliko kubaturo z zelo malo konji.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Ta problem nima s cenami v A nobene zveze, pa naj bodo te kakršne že.

Dejstvo je, da en voznik za dva svoja avta pri nas še vedno plačuje 2 cestnini in 2 zavarovanji, kar je b.s.
tongue-1.gif

gregor

Fizikalc
31. jul 2007
399
35
28
Dolina hmelja
V bistvu res ne, ampak dokler pri nas plačaš za 2.0 motor z 80 kW 150 eur cestnega sklada , pri njih pa 400+, mi je ravno za njihov sistem.
S primerjavo cen sem hotel samo povedat, da ni vse tako zlato, kot na prvi pogled zgleda.
Življenjski standard se mi pa ne zdi pri njih dosti drugačen kot pri nas, če se primerjam z znanci iz Avstrije.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Roko na srce, tole je po pomembnosti da država prisluhne bolj na koncu lestvice... Ko bo že vse ostalo podelano in bo bogatija. Takorekoč nišni problem.

Če je za vsak nišni dohodek svoj davek, naj bo tudi kaj koristnega. Očitno je že vse podelano, če imajo čas že stotič zaporedoma podražiti čike in to ročno, namesto da bi to avtomatizirali.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Ta problem nima s cenami v A nobene zveze, pa naj bodo te kakršne že.

Dejstvo je, da en voznik za dva svoja avta pri nas še vedno plačuje 2 cestnini in 2 zavarovanji, kar je b.s.
tongue-1.gif

taki enostranski pogledi so b.s., ker znamo slovenčki gledat samo tisto kar je bolje v tujini, zanemarimo pa druge detajle,
ki pa bistveno spremenijo dano informacijo...

Kot to da je so plače 1x večje, hrana isto stane, pozabi se pa omenit da je cestnina 3x dražja, da je hrana v restavracijah 2x dražja, da je kava v lokalu 2x dražja... ampak ne, važn da so plače enkrat večje kot pri nas, pa tud če je potem ostalo 3x dražje, gor je bolje!
bonk.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Trdim, da je razlika že v tem, da se po naši zakonodaji nekaj "ne da", na drugi strani Ljubelja pa je to, glej čudo, kar mogoče.

Cena je nesmiselen argument (čakam še, da bo kdo rekel, da je pa zaradi tega pri nas zavarovanje cenejše
rolleyes-1.gif
).

Sicer pa si poglej povprečne jodlarske plače in naše in njihov ter naš BDP.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Res je, jodlarji imajo podobne plače kot mi, samo mati država je manj požrešna. Pa balkanske rabote so tam v kali zatrte (plačevanje na roke in izogibanje davkom, goljufanje, itn itn). Sedaj pa, kdo nam je kriv? Vsi, od države do državljanov. Sem prepričan da pol slivenceljnev crkne pri sosedih že zaradi dejstva da je potrebno živeti in delovati pošteno, po regelcih.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Sem pravkar za mizo v toscani na večerji ob dobrem vinu in florentincu. In ker jutri odhajam proti sloveniji sem pred kakšno uro kupil nekaj malenkosti za domov. Recimo hajniken pivo 0,66 litrska steklenica ima v italiji ceno 0,89€, 5 litrski sodček sem pa kupil za 12.20€. Kakšna je že cena pri nas?

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ene tablice za 2 avta bi bile bolje od zdajšnjega sistema. Če imaš doma 2 avta, katera sta vsakodnevno v uporabi, bi v vsakem primeru bila oba registrirana, pač, ene tablice na tebe, ene pa na ženo, ker bi pač rabila drug avto istiočasno, kot ti. (za v službo itd.) Če pa bi bil uveden tale avstrijski sistem, pa bi bili doma pač 3 avti....2 dnevna za v službo in še 3 kaka mrcina, torej bi država profitirala, zdej pa mnogim ljudem postane slabo, ker bi za vikend mrcino morali dati še za 3 registracijo in pač opustijo to misel in ostane samo pri dveh družinskih avtih. Država, kje si....denar čaka

Tudi glede plač je bolje v tujini, ker, kdo te sili, da greš kofetkat za 3x višjo ceno, hrana, katero pa potrebuješ vsak dan, je pa iste cene, torej so na boljšem. Za cestnino se bo pa že našlo, če je plača 2x večja, ne? Nasploh so višje cene na luxus, katerega si lahko privoščiš ali pa ne. Treba je gledat osnovna živila, katere niso luxus in tu tujina gladko zmaga!!!!

popay

Pripravnik
27. jun 2011
66
0
6
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Res je, jodlarji imajo podobne plače kot mi, samo mati država je manj požrešna. Pa balkanske rabote so tam v kali zatrte (plačevanje na roke in izogibanje davkom, goljufanje, itn itn). Sedaj pa, kdo nam je kriv? Vsi, od države do državljanov. Sem prepričan da pol slivenceljnev crkne pri sosedih že zaradi dejstva da je potrebno živeti in delovati pošteno, po regelcih.

Tole pa ne bo držalo. Da imajo jodlarji podobne plače kot mi pa kje ti živiš. V sparu Slovenija imajo trgovke 600eur neto v Celovcu pa 1200 eur +. To je zate podobno?
Pa še nekaj iz verodostojnih medijev:
"Slovenske plače dvakrat nižje

V Sloveniji je bila maja letos povprečna bruto plača 1.523,65 evra, neto pa 997,13 evra. Avstrijska povprečna neto plača je dvakrat večja – 1.900 evrov, bruto pa 2.400 evrov."

To je zate podobno
hysterical-1.gif

emirATes

Pripravnik
9. apr 2012
159
7
18
ha, sem izvedel, kaj je bilo na stvari. Eni tam imajo par avtov na zalogo, pa morata poba vsake toliko časa malo akumulator nafilat in zato vzameta fotrove tablice, včasih pa se odpeljeta kar brez njih. Menda familja, ki ji gredo pravila na živce, pa to... Samo, kaj pa če te en tak pacient karambolira?

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Citat:
Uporabnik emirATes pravi:
ha, sem izvedel, kaj je bilo na stvari. Eni tam imajo par avtov na zalogo, pa morata poba vsake toliko časa malo akumulator nafilat in zato vzameta fotrove tablice, včasih pa se odpeljeta kar brez njih. Menda familja, ki ji gredo pravila na živce, pa to... Samo, kaj pa če te en tak pacient karambolira?

Zavarovalnica ga regresira za vso škodo ki jo je povzročil... če se ti ne izzide si ga nasankal.

Problem pa je, če si ti na drugi strani, ker preden boš dobil iz sklada zavarovalnega združenja...
zaradi takih pacientov je spet dobro imet kasko...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.756
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Sem pravkar za mizo v toscani na večerji ob dobrem vinu in florentincu. In ker jutri odhajam proti sloveniji sem pred kakšno uro kupil nekaj malenkosti za domov. Recimo hajniken pivo 0,66 litrska steklenica ima v italiji ceno 0,89€, 5 litrski sodček sem pa kupil za 12.20€. Kakšna je že cena pri nas?
Pri nas niti pol tvojega hajnikena (0,33)ne dobiš za tvojo ceno. Zagotovo si ti kupil kak ponaredek ki so ga poceni prodajal romuni ob AC.
wink-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
V tem primeru imaš potem doma nevozen en avto (ker nima tablic). Tako da tudi tasistem prenašanja tablic ni baš nešto...

Zakaj ne? Če imam 2 avta, recimo daily driverja + enega za uživat ob vikendih, rabim točno 1 komplet tablic. Saj se ne morem vozit z obema naenkrat.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Ja, samo to prav pride zgolj bogatašem, tako da ti naj kar 2x plačajo. To bo odgovor večine ljudi, žal.
In grem stavit, da če bi takšen predlog prišel ven, bi javnost in "mediji" to takoj tako predstavili: bogataši si spet nekaj zase rihtajo.