Umivanje zob po zaužitju hrane?

hazlhof

Pripravnik
25. sep 2007
88
0
6
Zob naj si ne bi umivali takoj, ko se poje kakšna banana ali kakšno drugo sadje. Ali kdo natančno ve, po katerem sadju ali katerikoli drugi hrani naj si ne bi takoj oziroma čez pet minut umivali zob?

Mislim, da se po ene 10 minutah že lahko veselo drgnemo...

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Ja moraš biti previden pri vsej kisli hrani ... takrat z umivanjem počakaš, če ne si lahko uničiš sklenino.

So pa to agrumi, bonboni, ipd.

lp

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Ker ravno slučajno čekiram forum, si bom dovolil še drugi odgovor. (Mislim, pa da imam za to trdne in odlične reference.
smile-1.gif
)

Problematično je, da je po zaužitju sadja, ki v večji meri vsebuje sadne kisline, kar se da ponavadi oceniti že pri sami jedi (kisel okus prevladuje nad sladkim), zunanja plast sklenine zmehčana. Poveča se tudi občutljivost mest, kjer so (ne)vidne razpoke v sklenini, odmaknjene dlesni, skratka tam, kjer je izpostavljena zobovina, zobni vrat, da ne govorimo o kakšnih živcih.

Tipičen primer je, če greš jesti limono kot pomarančo, če ješ kakšne zelene beličnike in podobno.
grin1.gif
Banane niso problematične, mislim, da tudi zelene ne (ki jih pa itak ni pametno jesti).

Ti priporočam, da z umivanjem v takih primerih počakaš kakšne pol ure vsaj, sploh če uporabljaš kakšne agresivne, "abrazivne", belilne itd. zobne paste. Lahko pa vmes grizljaš kakšne trd sir, košček ne pretrdega črnega kruha ali kaj podobnega, da ti uravna pH v ustih.

Podobno se ti sklenina zmehča po uživanju sladke hrane, le da takrat nekaj časa traja, da bakterije začnejo pridelovati kislino oz. zniževati pH okolice.

Nazadnje urejeno:

amper

Pripravnik
2. avg 2007
84
0
6
Lepi kraji :)
Em, kolk se js spomnem še iz OŠ časov, so nam djali, da ravno uživanje jabolka deluje skoro identično kot umivanje zob.
Zdej pa res ne štekam. Ti pa praviš, da se naj bi po vsakem zaužitem sadju (teoretično po pravilih) umivalo zobe..

Kaj je zdej prav? Btw, pri zobarju ma celo neke japke narisane, češ, da bomo mel lepe zobe
evil.gif

lp

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Bolj zaradi tega, češ da z zdravimi zobmi dobro in kvalitetno zagrizeš.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Jabolka naj bi tudi učvrstila zobovje. Meni so zadnje čase jako težili, da naj jem čim več trde hrane, sploh jabolka, da utrdim zobe in s tem kao preprečim premikanje zob po čeljusti.

amper

Pripravnik
2. avg 2007
84
0
6
Citat:
Uporabnik Tamara pravi:
Citat:
Uporabnik amper pravi:Btw, pri zobarju ma celo neke japke narisane, češ, da bomo mel lepe zobe
evil.gif

hysterical-1.gif

Ti se kr smej, sam tole je res.

Da potrdim zgornjo tezo. Pri zobarju v OŠ smo mel dve sliki: na eni je bla babuška, ki je non stop mezila neke bonbone, pa čokolado in vse sladke stvari. In logično je imela zobe take, kot da bi jih s fračo not pometu. Toda pozor! Zraven je bla slika, na kateri je simpatičen deklič mezil jabolko (z dosedanjim poznavanjem sadjarstva - aktivno ukvarjanje - lahko rečem, da je jabolko sorte Granny smith, ki so pa orto kisle
smile-1.gif
). No, in ta deklič pa je imel take zobeke, da bi se lahko namesto v ogledalo tam pogledu.

Torej: kako si nej en froc ti dve sliki drgač tazlaga kot tkole??
smirk-1.gif

lp

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
sadja pojem ogromno ... zobe si umivam 2x do 3x dnevno ... rezultat vsega tega: pred tremi dnevi sem si zlomo zob, ko sem jedo večzrnato štručko

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
sadja pojem ogromno ... zobe si umivam 2x do 3x dnevno ... rezultat vsega tega: pred tremi dnevi sem si zlomo zob, ko sem jedo večzrnato štručko

Če imaš genetsko pogojeno slabe zobe, ti nobena skrb ne bo pomagala. Ok, pretiravam, malo upočasniš vse skupaj.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
ma drugače sploh niam nekih problemov z zobi ... k zobozdravniku grem vsake pol leta na kontrolo ... vedno vse vrei ... zdaj pa to ... ampak to se mi je zgodilo na zobu kjer mam plombo, tak, da je tudi to verjetno malo pripomoglo k zlomu

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Zdaj pa hitro k zobarju. To, da ti je odpadlo lahko pomeni, da je pač odpadlo zaradi sile, lahko pa je problem v gnitju zoba. Se mi je že oboje zgodilo, prvo, ko sem enkrat besno glodala tiste kokice, ki se ti v ponvi ne razpočijo, drugič pa mi je zob začel razpadati, ker je gnil od spodaj in je bili problematičen že od prej (zaplombiran).

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
sej v torek grem na pregled ja ... da mi lukno zalije
smile-1.gif

zob je počo zaradi sile ja, ker sem malo prehitro jedo, ker sem bil preveč lačn, da bi počasi jedo
grin1.gif

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Citat:
Uporabnik amper pravi:

Em, kolk se js spomnem še iz OŠ časov, so nam djali, da ravno uživanje jabolka deluje skoro identično kot umivanje zob.

Zdej pa res ne štekam. Ti pa praviš, da se naj bi po vsakem zaužitem sadju (teoretično po pravilih) umivalo zobe.

...

Dobro jutro!
smile-1.gif

Mja, jaz sem napisal, da, "če si že greš umivat zobe po uživanju sadja, raje počakaj malce dlje".

Komentiral sem le čas.

Glede japk na plakatih v čakalnicah - sem že malo pozabil ...
grin1.gif
Sam grem le enkrat na leto na kontrolo, pa še to včasih izpustim (pri 34 letih še nimam plombe - pa to ni pretežno genetsko pogojeno!). Mislim, da je poanta takih plakatov predvsem v ozaveščanju otrok, da je na svetu še kakšna druga hrana kot sladkarije (torej sadje in zelenjava) in da se zavejo "zobne kulture" še s kakšne druge strani, ne le s strani staršev.

Čisto slučajno sem pa pred kratkim ravno premišljeval, da bi odprl eno tako debato-anketo na temo, kakšne navade imate(-mo) glede zobne kulture, katere zobne ščetke uporabljate, dodatne pripomočke, zobne vode itd..

P.S.: Je pa definitivno res, da z nekim trdim, kislim jabolkom kar dobro obrusiš zobe.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Tale tvoj pretežno genetsko pogojeno je zelo prebrisan. Če nič drugega imamo eni zelo krhke in "hinavske" zobe. Za primer naj povem, da moj deda ni v življenju videl zobne nitke, pa je imel pri 80 še vse svoje zobe in to zelo lepe.
Naj omenim še to, da okoli mene tudi ne poznajo zobnih nitk in ostalih pripomočkov, pa imajo vsi lepše zobe kot jaz. S tem, da imam jaz zelo redne obiske pri zobarju, ostali pa zobarja niso videli od sistematskega pregleda v srednji šoli.
Moji se lomijo kot steklo.
Smo pa že enkrat govorili o pripomočkih za ustno higieno, mislim da pod temo zobar in pod temo puljenje modrostnega zoba.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Ja, kot rečeno - kakovost zob ni odvisna le od genetike.
smile-1.gif

Čisto iz mojih izkušenj (in opažanj drugih) - na zelo pomembnem mestu je odvisnost od kakovostne prehrane v otroštvu, predvsem pa v prednatalnem obdobju (prehrana matere, viri vitamina D itd.), temu pa potem z leti sledi večinoma le še ustrezna skrb za zobe (mislim spet predvsem kakovostna, z dobrimi pripomočki, pravilno tehniko, občasno uporabo fluorovih vodic itd.).

Glede tistih, ki recimo med svojim 19 in 29 letom letom niso videli zobarja - bi prav rad videl njihovo zobovje, stanje fisur, zobni kamen, ... Možno je. Tudi sam bi si lahko to privoščil.
grin1.gif

Glede deda - moraš upoštevati, da je bila v "starih časih" hrana sestavljena iz bistveno manj enostavnih ogljikovih hidratov ... Je pa dobro stanje njegovega zobovja zelo verjetno posledica kombinacije večih faktorjev, tudi teh že naštetih.

Akasha

Pripravnik
23. sep 2007
240
0
16
Ljubljana
Jaz tudi nimam genov za najboljše zobe, pa mi je zaenkrat uspelo do 26. leta pridelati samo 2 plombi (zadnjih 10 let nobene nove..), ker se precej trudim za zobe.... Pa tudi zobozdravnike (sicer neprostovoljno,lol,ker jih ne maram) obiskujem dokaj redno....

amper

Pripravnik
2. avg 2007
84
0
6
ksz..

Ravno prišel od zobarja in ga o teh vseh zadevah tudi dodobra povprašal.. Stvar je pa sledeča: osebno pojem cca 3 japke na dan, nekaj malega sladkarij, obilo zelenjave in mesa.. Kot posledica - zobe zdrave bp. Tipson je pa reku, da letanje k umivalniku po vsakem zaužitem obroku je nesmiselno; še več, je celo škodljivo (predvsem po zaužitem sladkorju - sladkarijah). Finta je v tem, da si lepo dvakrat dnevno temeljito operemo zobe, s čimer smo potem na konju.
Finta je pa baje samo v tem, da je sladkor hrana zobnim bakterijam, ki potem cukr predelajo in ga izbacijo v obliki kislin, ki škodijo zobem..

Simpl povedano: kar je dobro za uravnoteženo, recimo zdravo prehrano, je dobro za zobe..

Aja, pa še to.. Sladki sokovi in te spike je brez veze pit.. Bolš samo vodo pa dob pir in še bolše vino. baje da naredimo vlko bolš za zdravje tako samega telesa kot zob. Tale nasvet bom pa dosledno upošteval
evil.gif

lp