Ker ravno slučajno čekiram forum, si bom dovolil še drugi odgovor. (Mislim, pa da imam za to trdne in odlične reference.
)
Problematično je, da je po zaužitju sadja, ki v večji meri vsebuje sadne kisline, kar se da ponavadi oceniti že pri sami jedi (kisel okus prevladuje nad sladkim), zunanja plast sklenine zmehčana. Poveča se tudi občutljivost mest, kjer so (ne)vidne razpoke v sklenini, odmaknjene dlesni, skratka tam, kjer je izpostavljena zobovina, zobni vrat, da ne govorimo o kakšnih živcih.
Tipičen primer je, če greš jesti limono kot pomarančo, če ješ kakšne zelene beličnike in podobno.
Banane niso problematične, mislim, da tudi zelene ne (ki jih pa itak ni pametno jesti).
Ti priporočam, da z umivanjem v takih primerih počakaš kakšne pol ure vsaj, sploh če uporabljaš kakšne agresivne, "abrazivne", belilne itd. zobne paste. Lahko pa vmes grizljaš kakšne trd sir, košček ne pretrdega črnega kruha ali kaj podobnega, da ti uravna pH v ustih.
Podobno se ti sklenina zmehča po uživanju sladke hrane, le da takrat nekaj časa traja, da bakterije začnejo pridelovati kislino oz. zniževati pH okolice.