Umetna sladila... Stevia ?

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Moja mama ima sladkorno. In tako že par let uporablja Natren, ter ostala podobna umetna sladila.

Ker pa vsi vemo, da dolgoletna uporaba le teh sladil ni najboljša (drugi stranski učinki) me zanima, če ima kdo kaj pojma o tem, kateri od teh (pri nas dosegljivih izdelkov) je najboljši za dologtrajno uporabo, ali kakšna alternativa tem sladilom??

Natren
Diamant
Huksol
...

Pozna in uporablja kdo STEVIO??
http://vizita.si/clanek/bilke/stevia-naravno-sladilo-brez-kalorij.html
 

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Predlagam Agavin sirup .
zmaga.gif
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ženski z diabetesom priporočas fruktozni sirup?

A si spregledala bistveni del vprašanja ali pač misliš, da je to popolnoma irelevantno?
 

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Nisem spregledala.
Predlagala sem ga, ker ga uporablja tudi moj kolega, ki ima diabetes...
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zanimivo...

Frutoza namreč s stališča diabetesa ni prav nič boljša izbira kot navadna saharoza (namizni sladkor). CocaCola na primer, je slajena izključno s fruktoznim sirupom
smirk-1.gif
. In vsekakor ni ravno zdrava pijača, primerna za diabetika...

Tako da v kolikor nima zares dobrega kritja z insulinom (če ima tip 2 diabetesa, je pa v vsakem primeru to izjemno slaba izbira slajenja), je na dobri poti k prezgodnji amputaciji kakšnega prsta ali uda.
frown-1.gif
 

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
842
19
18
Malo je izven teme, ampak da izkoristim priložnost.. Zakaj recimo nekomu, ki ima diabetes, odrežejo kakšen ud? Sem se že parkrat spraševal, pa si nisem znal odgovoriti (no shit
grin1.gif
).

Hvala.
 

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Sladkorna bolezen ima zelo slab vpliv tudi na periferne žile in živce. Slab pretok pomeni slabše celjenje ran ter delovanja imunskega sistema, slaba senzorika zaradi poškodovanih živcev pa večjo verjetnost nastanka raznih ranic. Zato pride do nastanka t.i diabetičnega stopala, ki vodi v amputacijo.
Če te slučajno zanima bolj podrobno http://www.medicinski-mesecnik.com/MM_06_10/MM_06_10_diabeticno-stopalo.pdf
 
Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Bottom line problema je največja ekološka katastrofa, kar se jih je zgodilo na našem planetu v vsej zgodovini. Pred približno 700 milijoni let je koncentracija kisika na Zemlji presegla 10%, kar je pomenilo izumrtje 90% vseh oblik življenja na planetu. Preostalo življenje se je moralo prilagoditi izjemno strupenemu plinu in nekatera živa bitja so se naučila ga tudi bolj ali manj uspešno uporabljati.

Fast forward v sedanjost. Človek ima sicer izjemno učinkovit metabolizem, vendar je za naše celice kisik še vedno blazno strupen. Povišana koncentracija glukoze v krvi povzroči nekakšen kratek stik znotraj celic, in posledično celico preplavijo prosti kisikovi radikali ter jo poškodujejo. Najbolj ogrožene so seveda celice, ki so najbližje viru glukoze - torej celice znotraj krvnih žil. Ščasoma se premer žil začne ožiti in iz srednješolske fizike vemo, da 2 krat manjši premer žile pomeni 16 (ja, na četrto potenco) krat manjši pretok krvi. Ostalo je najbrž jasno.
 

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Jernej, dobra razlaga
zmaga.gif


Imam pa vprašanje, na katerega boš verjetno znal odgovoriti. Kateri so ti prosti kisikovi radikali (kemijsko gledano), ki poškodujejo celice?
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mislim, da sta superoksidni anion (O2-) in peroksidni radikal (ÿOH) glavna krivca za večino poškodb tkiva, saj v izobilju nastajata med pretokom elektronov med posameznimi členi dihalne verige. Potem so še neki bolj eksotični organski radikali, ampak kaj več o tem ne bi vedel.

Ta teorija je že malo zbledela.
smirk-1.gif
Bi moraš še kak biokemik kaj več povedat o tem.
 

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
Stevio lahko najdeš v nekaterih vrtnarijah... je pa podobno azteško sladilo, ki ga je lažje najti.

Kako pa je v povezavi s sladkorno pa žal nimam pojma
frown-1.gif
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Zanimivo...

Frutoza namreč s stališča diabetesa ni prav nič boljša izbira kot navadna saharoza (namizni sladkor). CocaCola na primer, je slajena izključno s fruktoznim sirupom
smirk-1.gif
. In vsekakor ni ravno zdrava pijača, primerna za diabetika...

Tako da v kolikor nima zares dobrega kritja z insulinom (če ima tip 2 diabetesa, je pa v vsakem primeru to izjemno slaba izbira slajenja), je na dobri poti k prezgodnji amputaciji kakšnega prsta ali uda.
frown-1.gif

Nič fruktoze...mama je na najmočnejši dozi tablet, tik pred jemanjem inzulina!!

Torej res nihče nima pojma o teh sladilih??
confused-1.gif
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mislim, da na tem mestu sladila niso glavni problem. Oziroma je popolnoma nepomembno, katero sladilo - samo da ne vsebuje glukoze in njenih derivatov. Stevia mislim da tudi ustreza tem zahtevam. Oziroma drugače povedano - potencialne nevarnosti aspartama (ki so samo potencialne) so veliko manjše kot življenje z visoko vrednostjo krvnega sladkorja.

Z drugimi besedami. Glavno je držat čim nižji KS. Tudi če to pomeni injekcije insulina. Žal.


Glede na to, da je sedaj tudi jasno, da gre za diabetes tipa II, je edina opcija še rigorozna dieta in zmanjšanje BMI-ja pod 25 (če ga slučajno še nima v tem območju). Dokazano je namreč, da maščobno tkivo povzroča imunost celic na insulin, ki pa je reverzibilna ob izgubi telesne teže.
 

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:

Nič fruktoze...mama je na najmočnejši dozi tablet, tik pred jemanjem inzulina!!

Torej trojna terapija?

Ce je sladkor v krvi iztirjen pri visokih odmerkih tablet je bolj smiselno preit na injekcije inzulina.
 

p20883

Pripravnik
6. dec 2007
44
0
6
Če se le da, bi ti tudi jaz priporočila agavin sirup. Sicer nisem diabetik ampak ga uporabljam tudi sama in to v vseh zadevah -pri peki, kuhanju, sadne solate, prenese zmrzovanje, če si delaš sladoled... dobiš ga v DMu, Mercatorju... je zelo nevtralnega okusa. Super je tudi javorjev sirup, ki je pri meni na drugem mestu, ta sicer ni tako nevtralen, bolj blago karameliziranega okusa isto v DM, Mercator, znal bi imeti tudi Mueller.
 
Nazadnje urejeno:

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
Pa si si ti sploh prebrala kaj je napisal naš alter zdravnik? Da agavin sirup ni primeren za diabetike!
 

p20883

Pripravnik
6. dec 2007
44
0
6
Moja prijateljica je diabetik in ji ga je zdravnik priporočil! Verjetno pa je odvisno od tipa sladkorne...
 

p20883

Pripravnik
6. dec 2007
44
0
6
Evo sem preverila, tudi v receptih za diabetike je med sestavinami naveden agavin, javorjev, jabolčni in hruškov sirup