Ukinitev 2G

Matko

pohodnik
18. jul 2007
6.009
964
113
Na strani
sem zasledil napovedano ukinitev 2G pri A1. Je to res?

Na uradni strani ni nič omenjeno?
Omrežje 2G ostaja v uporabi, saj se pomembno razlikuje od omrežij 3G, 4G/LTE in 5G in je zaenkrat nepogrešljivo za govorne storitve (klice). Vse storitve, ki jih omogoča omrežje 3G, pa omogočata v enakem oz. večjem obsegu tudi omrežji 4G/LTE in 5G, ki bosta v celoti nadomestili omrežje 3G.
SloveniaA1 Slovenija d.d.21.12.2030

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.589
5.457
113
Ja po novem je tudi vedno več Volte gostovanja po EU.
Telekom Slovenije dela v Telekom Nemčiji, 3.AT v Avstriji, Hrvatski Telekom.
A1 pa v omrežjih A1 Hrvaška in A1 Avstrija.

O2 Nemčija končuje konec tega leta z 2G omrežjem.

Mogoče se bodo dogovorili o kakšnem 2 g nacionalnem gostovanju za Vsak primer.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.878
1.837
113
eCall sistem deluje na 2G/3G, zato bo to pri mnogih operaterjih in državah ostalo še vsaj desetletje.
Ponavadi raje pucajo 3G in ohranjajo 2G.

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.589
5.457
113
No saj če ostane eno omrežje v celi državi pa ni panike za te primere.
Vsi ostali pa plačajo nekaj v to da se vzdržuje.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.878
1.837
113
Saj država plačuje za to. Ti pa državi skozi davke.
Pri nas je izvajalec za eCall pač Telekom. In že radi tega bo držal GSM pokonci še ohoho časa.
A se mu bo to izplačalo ali ne, je pa drugi špas.

Če imajo ostali operaterji stranke na GSM, pa pač sožalje tem strankam, čas za nadgradnje. Ko bodo pogasnili 2G, bo NO NETWORK. Ne bo se noben jebal z nacionalnim gostovanjem.

Realnost tehnologij. Zadeve zastarevajo in odpadajo, ker se starih ne splača držati pokonci, ker nihče ne bi plačal extra za to.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
6.009
964
113
Ja po novem je tudi vedno več Volte gostovanja po EU.
Telekom Slovenije dela v Telekom Nemčiji, 3.AT v Avstriji, Hrvatski Telekom.
A1 pa v omrežjih A1 Hrvaška in A1 Avstrija.

O2 Nemčija končuje konec tega leta z 2G omrežjem.

Mogoče se bodo dogovorili o kakšnem 2 g nacionalnem gostovanju za Vsak primer.
Moja opažanja so, da roaming dela vsako leto slabše :(

• Všeč mi je
Reactions: sad

hermann

Guru
19. mar 2014
10.086
7.104
113
volte klici ne delajo niti med operaterji v SLO, kje je šele roaming

hermann

Guru
19. mar 2014
10.086
7.104
113
super, ko bo delalo še med telekomom in a1 v Sloveniji bom pa srečen

moji vsi na A1, jaz sem šel pa par mescev nazaj službeno na telekom in od takrat se pogovarjamo k 20 let nazaj

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
Švica ima že 2+ leti izkjučen 2G (in 3G) pa nimajo problemov. Je pa res da so se 4G lotili tako kot je treba. (pišem iz lokacije kjer sem komaj z vowifi dobil stabilno klicno povezavo, 4g-5g ... hahaha)

Pri nas je prehod iz 2g -> xG zgledal tako da na obstoječ oddajnik obesiš še novo centralo z oddajnikom oz. dodaš novo kombinirano. Če 2G ni lovil povsod potem bo 4G še manj, to je zakonitost fizike. Da bi se postavljalo v ruralnem okolju nove odajnike še nisem slišal, ker nobenemu operaterju ni interes na vrh hriba kjer ni nič vlečt vsega materiala in povezovalne infrastrukture da bo pokril 100 gospodinjstev več. Konkretno ta oddajnik, ki ga imamo pri nas je bil postavljen z udarniškim delom za namen TV oddajnika in so se prišlepali kasneje zraven še vsi TK operaterji.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.383
4.893
113
Švica ima že 2+ leti izkjučen 2G (in 3G) pa nimajo problemov. Je pa res da so se 4G lotili tako kot je treba. (pišem iz lokacije kjer sem komaj z vowifi dobil stabilno klicno povezavo, 4g-5g ... hahaha)

Pri nas je prehod iz 2g -> xG zgledal tako da na obstoječ oddajnik obesiš še novo centralo z oddajnikom oz. dodaš novo kombinirano. Če 2G ni lovil povsod potem bo 4G še manj, to je zakonitost fizike. Da bi se postavljalo v ruralnem okolju nove odajnike še nisem slišal, ker nobenemu operaterju ni interes na vrh hriba kjer ni nič vlečt vsega materiala in povezovalne infrastrukture da bo pokril 100 gospodinjstev več. Konkretno ta oddajnik, ki ga imamo pri nas je bil postavljen z udarniškim delom za namen TV oddajnika in so se prišlepali kasneje zraven še vsi TK operaterji.
Očitno le ne veš vsega, ali pa si nisi poiskal podatkov. Iz 2G na 3G se je omrežje skoraj podvojilo (zgostilo) in na 4G prav tako, pri 5G pa gre še na bolj gosto. AMPAK za rurarna okolja (beri vukojebine) je ekonomsko neupravičeno tako zgostit omrežje, zato je država pri podelitvi koncesij kakih 10-15 let nazaj dala nekatere koncesije zelo poceni z obvezo, da operater pokrije t.i. sive lise. Najbolj je nastradal Telekom kot nacionalni operater, A1 pa je vzel to s figo v žepu in praznim tošlom, ter pokril veliko manj kot bi moral.
Noben operater se nič ne šlepa, ampak pošteno plača najem stolpa/štange/strehe/zemljišča. Marsikateri "udarniški" TV repetitor bi se že podrl, brez dodatnega vzdrževanja/denarja operaterjev.

Zato pa so taki razkoraki med pokritostjo prebivalstva in ozemlja.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
Seveda se je omrežje vsaj podvojilo, v mestih ipd. ker je logično da so centrale omejene že po količini prometa in jih rabiš 5x več za isto količino povezanih naprav. V LJ ni problem postavit oddajnika ker ga lahko dobesedno kamorkoli (bloki, stolpnice, ....). Samo če se je omrežje v lj podeseterilo, še ne pomeni da je pri meni kdo postavil nov oddajnik. Ni ga. Tudi če bi ga želel ga ne more sredi kraja na blok obesit ker bo učinek 0, saj ima center kraja lepo vidno linijo do obstoječega oddajnika na hribu in ga ne rabi, meni pa preko hriba 500m dalje ne bo nič bolje vlekel signal. Da bi šel pa kdo oddajnik postavljat na sosednji hrib in bi pokril "sive lise" pa se jasno ne bo zgodilo (meni povsem logično, samo v švici so se tako lotili problema in to na državni oz. regijski ravni).

Glede udarniškega dela in oddajnika pustimo mnenje za drugič. Dejstvo je da danes telekom nebi bil sposoben takega oddajnika postavit, ne zato ker so nesposobni, ampaka ker se jim gradnja nebi nikoli pokrila. Oddajnik je sicer dostopen po gozdni poti, tako da je samo zaradi tega še tam (TV na anteno dvomim da kdo uporablja, DAB še vedno niso gor obesili, tako da dejansko imajo interes samo še mobilni operaterji). In najem, vzdrževanje ipd. nikoli ne bo pokrilo tega kar se je zgradilo "udarniško" in s "samoprispevkom".

• Haha
Reactions: Samo Svoj