ugašanje prenosnika med delom

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
kot sem že v naslovu napisal mi prenosnik ugaša med delom.....med delom je priklopljen na štrom....nekajkrat mi je ugasnil ko sem pognal sisoft sandra benchmark.....na sumu imam da se pregreva....kako bi lahko to preveril???
sprasujem se.gif

13. jul 2011
2.677
626
113
Core Temp je en programček za prikaz temperature procesorja.
Je pa vprašanje, če ti bo uspel izmeriti, preden bo računalnik mrknil.
Skoraj gotovo gre za pregrevanje računalnika. Verjetno je že prašen znotraj in zrak ne cirkulira več. Meni je isto delalo, sem si vzel par ur časa, ga popolnoma razctavil in očistil. Hladilna rebra skozi katera ventilator poganja zrak so bila povsem blokirana.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
hmmmm....program meri temperatura ja.....samo kak pa jaz vem kje je zgornja meja???

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Odvisno od računalnika. Večina se ugasne, ko doseže procesor nekje med 90 in 100°C, grafika lahko še malce več.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
kot sem že v naslovu napisal mi prenosnik ugaša med delom.....med delom je priklopljen na štrom....nekajkrat mi je ugasnil ko sem pognal sisoft sandra benchmark.....na sumu imam da se pregreva....kako bi lahko to preveril???
sprasujem se.gif

Mislim, da si s tem to že preveril in dokazal.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
ja tam zraven piše samo max in min, to pa je dejansko minimalna in maximalna ki jo je dosegel.....edino če je zgornja meja Tj.Max....ta pa se ne spreminja in je dejansko že prej podana vrednost.....ja meni se trenutno ko je v mirovanju oziroma ko se ne dela nanj in je vse zaprto giblje temperatura med 85-90, kar bo verjetno kar precej preveč. še posebaj glede na to da Tj.Max 105......ja zgleda bo pol treba res malo popucat drobovje.....hvala vsem

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Huh, 85 ko se nič ne dela, občutno preveč. Do 50 stopinj bi naj imel če se nič ne dela na njem...

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
Ma večina prenosnikov ima težave s tem pregrevanjem. Not se naredi prava plast prahu in skoznjo praktično ne piha nič. Odpreti, ščistiti in bo spet delovalo normalno!

13. jul 2011
2.677
626
113
Pred odpiranjem pa obvezno zdownloadati servisna navodila, kjer je opisan (in orisan) postopek odpiranja in navedeno potrebno orodje. Navodila je seveda treba sprintati ali pa zraven imeti še en računalnik, da sproti gledaš. Antistatična podloga in zapestnica nista obvezni, sta pa vsekakor zaželjeni.
Sicer se laptopi glede kompliciranosti razstavljanja med seboj razlikujejo, pri nekaterih je mogoče dovolj odviti tipkovnico in spodnji pokrov, da se pride do hladilnih reber, pri moji Toshibi je bilo treba razstaviti praktično vse. Treba je delati lepo počasi, pa vijake je dobro staviti v plastične lončke na katere označimo kateri (oz. od kje) so vijaki.
Prah je pa najbolj varno spihati z zračno tlačilko, ne s kompresorjem 8 barov.

ena dobra stran z navodili za Toshibo
in še stran z servisnimi navodili za številne znamke

Nazadnje urejeno:

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
super izviren post
aplauz.gif
......super hvala za ta info.....še eno vprašanje.....a ve kdo kako je pol z garancijo če odprem sam????

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
kateri računalnik imaš, da ti damo kak nasvet kako ga odpreti... večino lahko odpreš relativno enostavno...

13. jul 2011
2.677
626
113
Uf, a to imaš še v garanciji? Čiščenje se priporoča nekako na dve leti, jaz sem po dobrih treh letih, samo je bil že skrajni čas.
Potem je vseeno bolje, da najprej povprašaš na uradni servis Za silo se pa da stvar menda tudi s sesalcem posesat skozi reže - se mi zdi, da sem nekje bral, da je folk to počel.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.801
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
kateri računalnik imaš, da ti damo kak nasvet kako ga odpreti... večino lahko odpreš relativno enostavno...
Evo, jaz bi za Dell Vostro A860 rabil informacijo (tisti od Siol akcije). Sem že hotel ga spucat in sem odvijačil milijon vijakov spodaj, vendar zadeva ni hotela narazen, tako da sem potem raje sestavil nazaj. Bolje, da je vroč, kot pa da kaj polomim
smile-1.gif
. Google je bil pa skop z informacijami o odprtju.:(

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.485
843
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
doma imam Acer Aspire 5742G (i3, 4Gb..) ki se po mojem mnenju prekomerno pregreva. Ko sem ga dobil je bil že v krtitičnem stanju delovanja, vse je štekalo, noro pregrevanje, računalnik se je celo že ugašal. Torej Winze (7 x64) sem instaliral na novo ampak spet temperature že v idle stanju dosegajo med 55 - 60 stopnj. Ko pa je računalnik v uporabi pa se temperature povzpnejo tudi do 71 stopinj, kar se mi zdi nenormalno delovanje ob normalnih procesih. Seveda je računalnik spodaj pošteno vroč na dotik, prav tako se to seveda pozna na performansu. Začne počasneje delovat, lučka za hdd ponori.. Samodejnega ugašanja za enkrat še ni. Je pares, da sedaj če odmislim konstantno vrtenje ventilatorja in vročega ohišja spodaj, računalnik še dokaj "normalno" dela. A vseeno sem ga dal narazen, preveril reže kjer se odvaja vroč zrak, bila čista in tudi vetrnica ni bila preveč zaprašena. Odstranil sem cooler in ga namazal z novo termalno pasto (cpu in tudi gpu) a dejansko se sedaj temperature nižje le kakšne 2-3 stopinje. Skratka ne vem več kaj še lahko naredim..Takšne temperature in izkušnja se mi nekako ne zdi normalna..
frown-1.gif

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Tele prenosniki imajo zgleda, da serijsko to napako, da se pregrevajo. Pač so slabo sestavljeni. V power settings lahko zmanjšaš delovanje CPU iz 100% na 80% ter bo posledično tudi disk izpostavljen malo nižjim temperaturam. Lahko si kupiš še hladilnik za prenosnik, ki ti bo spodaj še dodatno pihal zrak.