Učinki električnega toka na človeško telo

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Ljudnje tudi darujejo telesa za preiskave mogoče so tam merili...sicer ne na delujočem srcu
smile-1.gif
, Zanimivo kakšen prag so postavili od 80 mA do 5A. Lahko bi bili tudi 3 ali pa 10.

Ampak ljudje darujejo telesa po smrti...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vidim, da je debata že prilezla do faze, ko se pooseblja fizikalne količine.
tongue-1.gif

"Volti delajo to, amperi delajo nekaj drugega, Watti te rukajo, Ohmi pa so tvoji prijatelji..."

Kam je šla pa osnovnošolska fizika?!

Morda veš, zakaj imamo v hišni napeljavi električni tok, ki niha ravno s frekvenco 50-60 Hz. Ker da del mi še vedno ni jasen. Catch je, da je ravno pri tej frekvenci srčna mišica izjemno občutljiva in jo lahko že kratkotrajni sunki spravijo v fibrilacijo in posledično smrt njenega lastnika. Dvakrat manjša ali dvakrat večja frekvenca in bi se pri delu bali samo še termičnih učinkov (ki sicer tudi niso zanemarljivi, še posebej ko tok preskoči iz kože v mišičje).

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.180
11.086
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Morda veš, zakaj imamo v hišni napeljavi električni tok, ki niha ravno s frekvenco 50-60 Hz. Ker da del mi še vedno ni jasen. Catch je, da je ravno pri tej frekvenci srčna mišica izjemno občutljiva in jo lahko že kratkotrajni sunki spravijo v fibrilacijo in posledično smrt njenega lastnika. Dvakrat manjša ali dvakrat večja frekvenca in bi se pri delu bali samo še termičnih učinkov (ki sicer tudi niso zanemarljivi, še posebej ko tok preskoči iz kože v mišičje).

http://en.wikipedia.org/wiki/Utility_frequency

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Človeku, ki ne razume najosnovnejših for iz 7 razreda OŠ, ne moreš drugače dotajčati, kot po kmečko. Ali, po tvoje, s poosebljanjem.

V EU imamo frekvenco točno 50Hz. Nič več in nič manj. &oHz imajo ZDA, Japonci Brazilci... - toda imajo tudi nižjo napetost omrežja.
Zakaj je točno 50Hz? Heh, dobro vprašanje. Mogoče je še najbližje resnici napisano tule, pod History.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Hehe, vidim, da sva iskala pod istim geslom
grin1.gif

Le, da sem jaz pred odgovorom še prebral in je prišlo do zakasnitve.
wink-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
V EU imamo frekvenco točno 50Hz. Nič več in nič manj.

No ja, minimalna odstopanja so.

To je bila baje prva stvar, ki je združila Evropo.

Jaz pa še vedno nisem dobil odgovora.
cry12bpy.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik cresh pravi:
Citat:
Uporabnik MayheM pravi:
Citat:
Uporabnik cresh pravi:
ziher so te meritve iz texasa, k so kakšenga nigra obsodl na električni stol in meritve na njemu delal.

Te naprave pa že nekaj časa ne uporabljajo. zdej je injekcija IN
smile-1.gif

a ni štrom še vedno kot opcija?
Ne odkar so podpisali Ženevsko konvencijo...
tongue-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nisem mislil, da si ti poosebljal fizikalne količine.
tongue-1.gif

Hvala za link obema! Zanimivo branje. Vedno sem si predstavljal, da je za to frekvenco kakšen razlog v zvezi z izgubami pri prenosu toka od trafo postaje do končnega uporabnika.

Je pa vseeno zanimivo naključje...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.128
-8.786
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Hvala za link obema! Zanimivo branje. Vedno sem si predstavljal, da je za to frekvenco kakšen razlog v zvezi z izgubami pri prenosu toka od trafo postaje do končnega uporabnika.
No, tudi v tem je nekaj resnice. Z višjo frekvenco se res večajo izgube pri prenosu, pri nižjih pa so potrebne večje(posledično tudi dražje) naprave, če želimo isto moč. Tam nekje med 40-100Hz je tisto splošno uporabno območje

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
KSZ:
Se opravičujem vsem, ker sem vprašal nekaj, česar ne razumem. J**i ga, pač nisem štromar, fizika mi je vedno smrdela (seveda tudi tista osnovnošolska).
Bom drugič spraševal kje drugje, kjer bo več razumevanja in kjer bodo ljudje v normalnem tonu brez nepotrebnih pripomb sposobni zadevo preprosto razložiti.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Če te kaj zanima, vprašaj.
Brez nepotrebnih pametovalskih vložkov.
Še vsakemu smo odgovorili, če smo vedeli odgovor. Če nismo, smo ga usmerili tja, kjer bi odgovor lahko dobil.

Ti si osnovno napako naredil, ker si, namesto vprašanja, postavil napačno hipotezo in jo potem, ko si dobil pojasnilo, kaj v hipotezi na špila, še trmasto nadgrajeval, na koncu pa, kot jagodo na torti, skušaš vzbujati slabo vest pri ljudeh, ki so ti skušali zmoto pojasniti.
Zihr si direktor al pa politik...
uf-1.gif

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
ravno danes mi je en razlagal, da se je v kidričevem prijel za vodnik skozi katerega je tekel tok 150000 A. Zgodilo se ni nič, razen tega da si je malo roke pogrel, ker je napetost bila 4 V.
cool-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.128
-8.786
113
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
ravno danes mi je en razlagal, da se je v kidričevem prijel za vodnik skozi katerega je tekel tok 150000 A. Zgodilo se ni nič, razen tega da si je malo roke pogrel, ker je napetost bila 4 V.
cool-1.gif
A ni v Kidričevem okoli 700V(ali 800V, sem pozabil)? Nekaj čez 4V je padec na posamezni celici.
Jasno enosmerne in ni ozemljeno, tako da lahko ližeš kable, če ti paše
grin1.gif