UCB-C Powerdelivery

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.287
7.707
113
Pri desktopu mi piše tole:
  1. 1 x USB Type-C™ port with USB 3.2 Gen 1 support, available through the internal USB header
  2. 1 x USB 3.2 Gen 1 port on the back panel
  3. 2 x USB 3.2 Gen 1 ports available through the internal USB header
  4. 2 x USB 2.0/1.1 ports on the back panel
Če je kateri izmed USB-A tudi PD, ali obstaja kaki adapter, ki bi to zmogel?

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.744
4.732
113
Malo verjetno, da bi plošča podpirala PD. Je 5V - 3A, to je bolj ali manj klasika oz. je na voljo 15W. Kakšno požrešno zadevo pa moraš napajati?

Gemini na hitro izvrže tole:

PD standard refers to USB Power Delivery, a charging technology that allows devices to communicate with chargers to optimize power delivery, enabling faster and more efficient charging. It can deliver up to 240W of power, making it suitable for a wide range of devices, including smartphones and laptops.

FeatureDescription
Higher Power OutputSupports power levels up to 240W, allowing for rapid charging of larger devices like laptops.
Adjustable VoltageOffers multiple voltage levels (5V, 9V, 15V, 20V, and more) for flexible charging options.
Bidirectional Power FlowAllows power to flow both ways, enabling devices to charge each other.
Smart CommunicationDevices and chargers communicate to deliver the right amount of power, enhancing safety and efficiency.
Simultaneous ChargingCan charge multiple devices at once without overloading the power supply.

jezek

Guru
24. jul 2008
4.706
2.013
113
Sicer nisem exxxpert za kompe, ampak pomoje noben obicajen laptop ne daje VEN PD. Jaz sem rabil PD za spajkalnik, pa sem moral kupit (drag) polnilec in (še dražji) powerbank par let nazaj (PD 60W), vsak skoraj 100e. No, zdaj sem nakljucno ugotovil, da naknadno kupljen polnilec na Temu je tudi kao 67W PD. Gotove je 40W, pd pa tudi, saj ti usb kabel z ekranckom lepo pokaze kdaj dobis PD ven. Jaz imam par laptopov s prilozenim PD polnilcem, ampak ko pa na ta laptop filaš kaj drugega (npr mobitel) pa NE daje ven PD.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.287
7.707
113
ne more biti zgolj polnilec, zadeva je povezana s kompjuterjem tudi zaradi prenosa podatkov.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.287
7.707
113
Uporabnik Daniel je napisal:
Malo verjetno, da bi plošča podpirala PD. Je 5V - 3A, to je bolj ali manj klasika oz. je na voljo 15W. Kakšno požrešno zadevo pa moraš napajati?

Gemini na hitro izvrže tole:

hvala za opomnik, da obstaja AI. Še zdaj se nisem navadila klepetati z njim, ChatGPT pa blefira na polno. Sem geminija kar direktno vprašala. Pravi, da laptop je OK. desktop pa ne, lahko pa upgrajdam na naslednja načina:

1. Rešitev: PCIe razširitvena kartica​

Primer produkta: DeLock 89047 PCIe kartica z 2x USB-C (PD 3.0)

• Zakaj je primerna: Ta kartica ponuja več priključkov USB-C z močjo Power Delivery 3.0, kar pomeni, da lahko vsakemu priključenemu napravi zagotovi ustrezno moč (vključno s 5V/3A, ki jih potrebujete). Z vgradnjo v računalnik se izognete morebitnim težavam z nestabilnim delovanjem. Lahko jo najdete pri različnih spletnih prodajalcih in v računalniških trgovinah.

2. Rešitev: USB-C zvezdišče/dock z lastnim napajanjem​

Če ne želite odpirati računalnika in vstavljati kartic, je to dobra alternativa. Vendar je nujno, da izberete model, ki ima lasten napajalnik (običajno se priključi v stensko vtičnico), da lahko zagotovi stabilno moč.

Primer produkta: StarTech.com 4-Port USB-C Hub z napajalnikom (5V/3A na vsakem portu)

• Zakaj je primerna: Ta tip zvezdišča ima zunanji napajalnik, ki zagotavlja dovolj moči za delovanje vseh priključenih naprav, vključno z vašo. Priključite ga v enega od obstoječih USB-A priključkov na vašem namiznem računalniku, nato pa napravo v USB-C priključek na zvezdišču. Na ta način rešite problem pomanjkanja moči, ki ga imajo standardni USB-A priključki.
Nasvet: Pri nakupu katerega koli od teh izdelkov vedno preverite specifikacije in se prepričajte, da izrecno navajajo podporo za USB Power Delivery (PD) z izhodno močjo vsaj 5V in 3A.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.287
7.707
113

What are the specifications of the compatible USB-C port?​

USB Type-C / USB Power Delivery supporting 5V, 3A output

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.744
4.732
113
Ok, potem bo vsak USB, ki lahko zagotavlja 5V 3A dovolj. Tole potem ne rabi PD standarda ampak navaden USB z dovolj visoko amperažo.

PD standardi se uporabljajo pri napravah, ki rabijo hitro polnjenje, kar pa za naprave, ki se priklapljajo na računalnik za komunikacijo načeloma ne velja. Če pa že bi rabile, pa take naprave imajo ob potrebi po večji moči dodan lasten napajalnik

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.744
4.732
113
Pri prenosniku ti piše, da zagotavlja 3A pri 5V. Moralo bi delati tudi brez dodanega huba.

Gen1 in Gen2 je razlika samo v hitrosti. Dvomim, da imaš tako napravo, ki bi lahko popolnoma izkoristila Gen2.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.287
7.707
113
govorim za desktop. Zdaj imam eno drugo podobno napravo, ki je prišla s powerhubom, ampak gre naprej komplet. Ta naprava nima v škatli huba in moram potem, če prav razumem, enega kupiti. Desktop mi je bližja opcija, tudi sedaj sem imela tako, ker je tako ali tako tam za ostale stvari. Laptopa bi morala samo zato s seboj nositi in je škatlast. Ga imam bolj za delo doma. Je torej izhod v sili, zadevo bo delala vsaj s tem, ampak bi rada usposobila tudi desktopa...

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.744
4.732
113
Aorus b550 elite V2 nima dovolj moči na USB portih in bo potem res treba zunanji hub. Trenutno me malo čas baše, bom malo preiskal zvečer ali jutri, ali pa če kdo drug najde primerno zadevo z napajanjem. Na amazonu je nekaj te robe, sem pa tudi tam že kupil USB-C hub, ki ga Windows ne prepozna, dela pa BP na android boxu.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.744
4.732
113
Je pa v opombah tole (Fast charging - 2 x red quick charge ports only support charging, not data transfer. (External devices must meet the fast charging protocol)

• Všeč mi je
Reactions: Jabe