Citat:
Uporabnik Gasper008 pravi:
Torej če natočim v avto poln tank bencina pri zemeljski temperaturi 7° C in avto pustim s polnim tankom na soncu, bo nekje ta bencin zečel ven tečt ali kako?
To se je pred leto lepo videlo pri Avstrijcih. Na črpalki so z zadnjim kolesom zapeljalo na robnik, da je avto visel in so rahko rezervoar bolj napolnili. Ko so se kasneje peljali pa so za sabo puščali bencinsko sled kar nekaj km.Citat:
Uporabnik Gasper008 pravi:
Torej če natočim v avto poln tank bencina pri zemeljski temperaturi 7° C in avto pustim s polnim tankom na soncu, bo nekje ta bencin zečel ven tečt ali kako?
Boljše vprašanje je kako so črpalke umerjene, je bilo enkrat na Preverjeno se mi zdi, pa če se prav spomnim je bilo največje odstopanje 0,5 l na 50 litrov goriva, se kdo spomni?
Koliko gre v cisterno goriva ?Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Svak je včasih vozil OMV-jevo cisterno in je rekel, da ima vsak cisterna računalnik, ki preračunava tlak, temperaturo, da bencinskim lahko natoči prav. Če se prav spomnim, je rekel, da je lahko razlika med KP in MB 100 litrov na cisterno ob različnem vremenu pri obeh krajih.
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Sicer ne vem kaj ima to veze z nami uporabniki...a kolikor sem jaz videl na črpalkah (ko sem delal prek študenta) se pri točenju goriva v tovornjak cisterno zmeri tudi temperatura goriva, ter predno gre iz cisterne v rezervoarje črpalke.
Citat:
Uporabnik keber pravi:
15 kubičnih metrov raztezka? Recimo da je temperaturna razlika maksimalno 10 stopinj (pa sem siguren, da ni tako velika), to pomeni cca 1% razlike v gostoti, torej so rezervoarji povprečne pumpe veliki po 1500 m3? Ni švoh.Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Razlika količine goriva v podzemnih rezervoarjih je med poletjem in zimo tudi po 15000 litrov ali še več zaradi temperature in raztezanja goriva.
Looki, looki!Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Včasih sem delal blizu te branže. Dejansko imajo naftarji zaradi temperaturnih razlik in naše klime, temperatura zraka je večino leta večja od 15 st. C (na to se normalizira volumen naftnih derivatov), dobiček nam se pa to v žepu ne pozna veliko.
Če naftarji nebi imeli dobička, bi pri nas bencin prodajali na kile ali pa grame, to bi bilo pošteno za vse, je pa problem meriti.
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Cel kup nakladanja.
Ravno zaradi prvega (in drugih razlogov) imajo tanke v zemlji. A misliš, da se par metrov pod zemljo pozna, če je zunaj 10 ali 15 stopinj?
.........
Citat:
Uporabnik tdi pravi:
Mene pa zanima, zakaj včasih enostavno ne morem natankat, z zaskočeno ročko. Skoz mi jo kar zapira, moram potem ročno natankat in pazit, da ne natočim preveč. Kaj storiti?