Tretji pas, četrti pas ...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Koliko vam je nerodno uporabiti skrajni desni pas na tri (pri nam na klancih) in še večpasovni avtocesti (najbližji nam pri Münchnu in Dunaju), če je le-ta relativno prazna? Meni prav nič, moram pa reči, da je velika večina voznikov takih, ki očitno mislijo, da je skrajni desnoi pas le za tovornjake, čeprav sami po srednjem pasu rinejo 80 km/h (mlado, staro, žensko, moško), desni pas je prazen in s tem zganjajo gužvo.
bonk.gif
A je enim res nerodno priznati, da so prepočasni za srednji pas?

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Ja to tudi mene moti. Se pelje naprimer nekdo po srednjem pasu malo pod omejitvijo, potem ga vsi prehitevajo po levi in se nabere kolona medtem pa je desni pas prazen
confused-1.gif

Sam se peljem po skrajno desnem pasu kadar se vozim pocasi, pa tudi ce "norim" se vozim po prvem pasu z desne, ki je pac prazen tisti trenutek.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
V tujini vedno, pri nas manj, ker:
- zraven ni odstavnega, v tujini ponavadi je
- so (ker so le na klancih) polni kolesnic
- pa še načleloma niso definirani kot vozni pas (tudi črte so druge), zato tam nihče ne vozi, potem je pa tečno skakat s skrajno desnega na skrajno levi zaradi nekoga, ki se pelje po srednjem.

Ne vem, zakaj ne postavijo table (v Avstriji jih je kar nekaj), na katerih bi bilo označeno, da je desni pas vozni, leva dva prehitevalna, zakaj zožanja (kot je to zunaj v navadi) ne izvedejo z leve, torej da ima prednost tisti na bolj desnem pasu, zakaj ni črta enaka kot med srednjim in levim ...
Butasti prepisi, butci na ministrstvu za promet in na DARSu ...

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Sploh mi ni nerodno. Tale zadnji vikend sem ga uporabil kar trikrat (Višnjegorski klanec proti LJ, klanca na obeh straneh hriba pred NM). Vsakič sem z ene 180 (malo sem upočasnil
evil.gif

Po prehitevalnem pasu ne vem, če so se vozili s trimestno hitrostjo, po voznem še počasneje.press
bonk.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Taka izvedba tretjih pasov je že od samega začetka avtocest v Sloveniji. Seveda pa bi bilo fino zadeve malo prenoviti (vsaj hrvaški sistem bi lahko uvedli, če že avstrijskega ne morejo), ampak kaj hočeš. Rigidni pravilniki pri projektiranju so pač taki, njih spreminjat je pa pri nam težje kot Sonce ugasnit.
bonk.gif

Fiatista

Pripravnik
1. sep 2007
670
0
16
Pa meni ni nerodno, res pa je, da se ga ne poslužujem prav pogosto (niti se ne spomnim, da bi ga več kot enkrat ali dvakrat), ker ne vozim tovornjaka ali česarkoli drugega, kar bi utegnilo ovirati promet v takih primerih (beri vožnji v klanec navzgor), niti ne vlačim raznoraznih prikolic gor in dol vsak dan.

In kaj pravi ZVCP: "Prometni pas za počasna vozila je označen prometni pas, namenjen vožnji vozil, ki zaradi počasne vožnje zmanjšujejo pretočnost prometa."... Za tiste, ki ta pas uporabljate za prehitevanje, ZVCP pravi tudi: "Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila, razen na ploščadi iz tretje alinee drugega odstavka tega člena (t.j. vozilo, ki vozi na ploščadi z več prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 km/h)."...

Po vsej verjetnosti oz. vkolikor ne ustrezate opisu "počasno vozilo", vas zna fjakanje po tem pasu drago stati. Če vas seveda ustavijo, jasno.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Zanimivo bi bilo tudi vedeti, koliko naj bi stala pametnjakoviča vožnja po prehitevalnem pasu, čeprav ne prehiteva nikogar, na obzirne namige, naj se umakne na vozni pas pa se tudi nikakor ne umakne. Pogosto je namreč enostavneje prehiteti po voznem pasu. In niti ne vidim prevelike razlike med prehitevanjem na lj. obvoznici in avtocesti.

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:Pogosto je namreč enostavneje prehiteti po voznem pasu. In niti ne vidim prevelike razlike med prehitevanjem na lj. obvoznici in avtocesti.

Se strinjam, da je včasih lažje prehitet po voznem pasu. But surprise, surprise....LJ obvoznica ni avtocesta (vsaj v celoti ne) in tisto po čemer se voziš sta le dva vozna pasova
17758-icon_confused.gif
hm....

jest5

Guru
18. avg 2007
25.945
-8.637
113
Seveda ni vseeno.
Na uni cesti proti Črnučam je pa vseeno kje voziš.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No, seveda to ne drži. Tisto je do Brnčičeve cesta, rezervirana za motorna vozila, in ne mestna cesta. Zato se praviloma vozi po desni strani. Je pa res, da je vedno nabasano, tako da to kaj malo pomeni

suicidal

Pripravnik
22. jul 2007
600
1
16
Center
v 90% vozim po tistem pasu, če le ni preveč tovornjakov tam. vozim se iz LJ proti Primorski. je pa malo tečno potem menjavati toliko pasov, da prehitim nekoga, ki je počasnejši od mene in se vozi po srednjem pasu.

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Hočeš reči, da če se voziš po skrajnem desnem pasu in vidiš, da boš "nehote" prehitel enega na tvoji levi (ki se vozi po voznem), da se najprej razvrstiš prvega levo in potem po prehitevalnem prehitiš počasnelo na voznem in se spet prestaviš na "odstavnega"?
17758-icon_confused.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ja točno tako. Tudi sam tako naredim če je treba. Prehitevanje po desni je prepovedano. Tudi na 8-pasovnici nad Münchnom sem že moral tako delati.

Zanimivo je moje opažanje, da tisti, ki prehitevajo po desnem pasu (govorim za ceste s tremi pasovi), so v večini ženske. Ali samo jaz tako vidim ali pa je mogoče celo res?
10.gif

suicidal

Pripravnik
22. jul 2007
600
1
16
Center
točno tako.

še včasih, ko se nisem toliko vozil po skrajno desnem pasu, pa sem vedno gledal v vzvratno ogledalo, če bi se slučajno našla dva ki se bolj na blizu prehitevata, sem se umaknil na odstavni pas, da slučajno ne bi prišlo pri taki živčnosti do kakšne nesreče. potem pa mi je že presedalo to prestavljanje iz srednjega na desni pas, pa sem kar na desnem ostal.

vidim pa da je mnogim težko si priznati, da so počasni in se ne dajo tako zlahka na desni pas ali pa se sploh ne dajo tja, potem moram pa tako prehitevat, da "me je cela cesta polna"
grin1.gif

aja, pa še to: vozim se s hitrostjo 120 do 130 km/h.

ltd

Pripravnik
5. sep 2007
100
2
18
Tudi sam se dostikrat umaknem na skrajno desni pas (višnjegorski klanec recimo), pa sploh ne vozim počasi, le drugi so pač hitrejši.
Res je pa zoprno, ko se potem po srednjem pasu kdo vleče z 90km/h - vedno ga prehitim pravilno, se pravi po skrajno levem pasu, a kljub mojemu manevriranju po treh pasovih večini še vedno ne potegne v čem je problem in ostanejo na srednjem pasu.