TRening hrbtnih mišic

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Zdravo,

kako bi najlažje oz. najhitreje ojačal celoten hrbet? Predvsem tiste predele dele, ki skrbijo za dobro držo in tisti del mišic, ki je med lopaticama.

Telovadil bi doma. Imam proste uteži različnih kilaž.

Kakšen nasvet? Verjetno je pomembno hkrati tudi trebuh jačat.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Pri vajah za pravilno držo se kao nebi smelo uporabljati uteži. Za pravilno držo si moraš okrepiti križne mišice, vratne in deloma ramenske mišilce. Če te zanima imam na dveh listih napisane vaje, ki sem jih moral pred nekaj leti delati za pravilno držo. Če te zanima, ti lahko poskeniram in nekam naložim. Meni so tiste vaje pomagale. Res, da so se mi zdela sprva smešne, vendar so mi kar pomagale. Samo pri meni je bila najprej prisotna poškodba hrbtenice in potem, ko se je to porihtalo se je pojavil problem z mišicami, ker sem skoraj 1,5 leto nosil nek "steznik" , da nisem imel bolečin in hkrati so se mi polenile mišice, tako da me je potem dobesedno vleklo na eno stran med hojo.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Jaz mam probleme tud s prisilno držo, ki je slaba zarad švo mišic oz. napačne drže.

Pa mi matra mišice pri lopaticah in vrat, ker pokrivljen sedim, ker mi je tako lažje zarad mišic.

Lahko poskeniraš, škodit ne more.
smile-1.gif

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Sej pri meni je trenutno isti problem. Drugače je pa to šele začetek. Ko te bo začelo med sedenjem začelo boleti, boš videl kako daleč si prišel. Nepravilna drža je prvi pokazatelj, da boš imel čez nekaj časa težave z hrbtenico. Ponavadi kakšni ortopedski stoli pomagajo, ker se lahko vsaj nasloniš cel nazaj in se cela hrbtenica prileže, samo potem pa se držiš naravnost, pa na monitor ne vidiš vredu :D :D :D.

Tu maš pa link z poskeniranimi vajami: http://www.mediafire.com/?p3yhk2bw1bm6icp

Je pa tak, da bi ti svetoval, da se oglasiš kdaj do osebnega zdravnika in mu poveš, da imaš težave z držo in te potem pošlje na kako telovadbo. Lahko je problem samo z mišicami, lahko pa imeš kje že ukrivljeno hrbtenico.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
SEm bil že na 100 pregledih zarad vrtoglavic, tiščanja v vratu, utrujensotjo....so zožali izbor na vrat oz. držo kot najverjetnejšega krivca. Včeraj sem bil na neki specialni tajski (point pressure, deep point pressure) masaži, me je tok obdelala, da komaj sedim danes, ker imam hrbtne mišice čiiiist boleče.

Nazadnje urejeno:

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Vsak odgovor, ki boš dobil bo zelo neprofesionalen, saj glede na tvoje bolečine oziroma težave, ki jih imaš.

Tukaj imaš lepo razloženo ter tudi predstavljeno saj tiste osnovne vaje, ki jih je vsekakor dovolj.

vaje hrbet

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Vsak dan sedim 8+ ur pred računalnikom. Imel sem tudi probleme, za katere nobena preiskava ni pokazala nič in zdravniki niso našli vzroka. Na koncu mi je osebni zdravnik priporočal več fizične aktivnosti. Tako sem se letos začel bolj aktivno ukvarjati z gorništvom in kolesarjenjem in zdaj že nekaj mesecev (tok, tok) nimam več težav.

Meni so se drža in hrbtne mišice precej popravile s planinarjenjem. Če pri hoji uporabljaš palice, "dela" tudi zgornji del telesa, če je vmes še kaj plezanja, pa sploh. Razlika v počutju med prej in zdaj je kot noč in dan.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Kakšne težave si pa imel? Jaz sem za računalnikom po 10-16 ur na dan.

Ker jaz, ko sem fizično aktiven (kar je sicer redko) se veliko bolje počutim.

Nazadnje urejeno:

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
2 dni treninga en dan pavza je neumnost da večje ne more biti...

Sam bi posvetil nekako tkole: 3 dni pavze ter 1 dan trening, mogoče celo štiri dni pavze 1 dan trening, nekako v tem smislu, seveda

če imaš plan se posvetiti samo hrbtu ampak to nima lih nekega smisla
smile-1.gif

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Kakšne težave si pa imel? Jaz sem za računalnikom po 10-16 ur na dan.

Ker jaz, ko sem fizično aktiven (kar je sicer redko) se veliko bolje počutim.
Občasne vrtoglavice, trzanje v mišicah, utrujenost. Sum je bil na kaj nevrološkega, a ni nobena preiskava nič pokazala. Po par mesecih redne fizične aktivnosti težav ni več in splošno počutje je neprimerljivo boljše.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Jaz imam iste probleme, s tem da me še v vratu tišči. Nevrološko niso nič odkrili, sam pa sem odkril, da se super počutim po aktivnosti.

Zanimivo. Kakšna pa je uradna diagnoza tega?

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Kakršna koli telovadba pomaga.

Za hrbet je pa dobra "supermen" vaja ..

Uleži se na tla na trebuh .. stegni roke in stegni noge, pa se odlepi od tal (dvigneš roke in noge) .. Pa počasi go rin dol ..

Ne potrebuješ nobenih uteži ..

Sicer pa kakršne koli vaje so dobre
zmaga.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
Model kup si boxsarsko vrečo pa nabiji not...boš mel hrbet k skalo

Al pa se vpiš v klub

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Nimam časa za klube. V stanovanju mam pa že tko mal prostora, da bi še vrečo not dajal.
grin1.gif

DAl bi si tisto štango za med vrata, samo ne vem če lahko brez vrtanja lukenj (najemniško stanovanje).