Toyota Prius vs BMW 520d

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:

Tule si pa mimo pihnil. Če je govora o CO2 potem je samo stvar porabe in če nek avtomobil manj porabi, potem izdihne tudi manj CO2ja, pa nima veze ali je diesel ali bencin. Torej, v tem testu je BMW izdihnil manj CO2ja kot Prius.

Kaj pa ti govoriš?
bonk.gif

Po mestu gre prius na elektriko in je motor izključen.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Tule si pa mimo pihnil. Če je govora o CO2 potem je samo stvar porabe in če nek avtomobil manj porabi, potem izdihne tudi manj CO2ja, pa nima veze ali je diesel ali bencin. Torej, v tem testu je BMW izdihnil manj CO2ja kot Prius.

Ni res!
smirk-1.gif
(toliko o "mimosunkih")

Je res! Pa dokaži kako je, če ni ta teorija resnična!

Sem upal, da boš sam si mal prebral o tem in ne boš še večje budalo iz sebe delal tukaj po forumu
smirk-1.gif
...

Samo ja YuGeca:

Tovarniški podatek o izpustih CO2 je podan z enoto g/km (grami na kilometer). Prius ima izpusta 104g/km CO2-ja. Na testu so naredili 877km. Torej če je Prius izpustil na en kilometer 104g CO2-ja, je izpustil v 877 kilometrih 91208 gramov CO2-ja.
BMW podaja, da njihov avto izpusti 136g/km CO2-ja. Torej če BMW izpusti na en kilometer 136g CO2-ja, je izpustil v 877 kilometrih 119272 gramov CO2-ja.

Toyota - 91208g
BMW - 119272g

Zdaj pa vprašanje za YuGeca. Kaj je več - 91208g ali 119272g? Bo šlo?

No ker pa so ti izračuni narejeni na podlagi tovarniških podatkov pa pride do odstopanj. Če upoštevamo, da je razmerje porabe in izpusta co2 približno premosorazmerno za določeni avto, dobimo rezultat, da je (vseh izračunov ne bom pisal, ker bi se YuGec že po treh računih zgubil, ostali pa verjamem da znate tud sami zračunat):

Izpuh BMW-ja na testu - 148.5g/km
Izpuh Toyote na testu - 131.8g/km

Skupni izpuh BMW-ja - 130234,5
Skupni izpuh Toyote - 115588.6

Torej če naredimo približek je Toyota še vedno bolj prijazna do okolja kot BMW. S tem da je bil test izveden na terenu, kateri je 4/5 predstavljalo idealen teren za doseganje nizke porabe pri BMW-ju in je bil po drugi strani najmanj primeren za Priusa.

Za konec pa še čist teoretičen izračun. Če bi imel BMW izpuhe kot ga ima dizelsko gorivo in Toyota izpuhe kot ga ima bencin, bi Toyota ob porabi izmerjeni na testu še vedno v zrak izpustila 5882,9g MANJ CO2-ja.

Torej... če bi testirali ta dva avta v mestu in na kratkih relacijah (za kar je Prius tudi namenjen) bi BMW-ja glede na porabo in izpuste peljal scat... in razlika nebi bila majhna.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
tukaj gledamo na grame co2, v ljubljani pa so okna v stanovanjih celo zimo odprta ker je vroče. Ko jim predlagaš kalorimetre pa rečejo da se to ne splača in ne obrestuje.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
tukaj gledamo na grame co2, v ljubljani pa so okna v stanovanjih celo zimo odprta ker je vroče. Ko jim predlagaš kalorimetre pa rečejo da se to ne splača in ne obrestuje.

Je pač ogrevanje še vedno (pre)poceni. Se bo korenito spremenilo v sledečih 15ih letih. Prazna denarnica pač naredi svoje.
smirk-1.gif

Ogo

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

In dokler folk ne bo imel osnovnih pojmov razjasnjenih ne bo nič drugače. Pa je čist vseeno ali gre za avto ali pa kurjavo. Pa sploh ni bistveno, da zdej vsi Priuse pokupmo, konckoncev je tud tehnologija še precej nova in logično ni še ful razvita... samo neko razumevanje je pa dobro da je.

xXx

Pripravnik
30. avg 2007
997
0
16
Wacko: Misliš da se kateri sekira ker njihov BMW malo bolj smrdi kot Toyota Prius ?
zmaga.gif
Mene odkrito povedano, boli falus in je to zadnja stvar s katero bi se jaz obremenjeval.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik xXx pravi:
Wacko: Misliš da se kateri sekira ker njihov BMW malo bolj smrdi kot Toyota Prius ?
zmaga.gif
Mene odkrito povedano, boli falus in je to zadnja stvar s katero bi se jaz obremenjeval.

A misliš, da se folk sekira, k odpadne avtodele v doline vozi? Mislš, da se nekateri pacienti v blokih sekirajo, če imajo okno odprto ob nažgani kurjavi? Verjetno ne.... sicer se trenutno še ni za sekirat glede tega. Se bomo pa zato čez 10 let lahko malo bolj. Čeprav očitno bo treba res davke nabit, da bo folk začel drugače razmišljat.

Orkani v Avstriji, sredi februarja 22 stopinj, sredi februarja 5 stopinj...

xXx

Pripravnik
30. avg 2007
997
0
16
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik xXx pravi:
zmaga.gif

A misliš, da se folk sekira, k odpadne avtodele v doline vozi? Mislš, da se nekateri pacienti v blokih sekirajo, če imajo okno odprto ob nažgani kurjavi? Verjetno ne.... sicer se trenutno še ni za sekirat glede tega. Se bomo pa zato čez 10 let lahko malo bolj. Čeprav očitno bo treba res davke nabit, da bo folk začel drugače razmišljat.

Kaj pa kamijoni, ki jih je polno na naših cestah ? Kaj pa 10 in več let stari avtomobili ki jih je polno na naših cestah ? To onesnažuje neprimerno bolj kot pa sodobni dizli z vsemi parkenfiler (al kak se napiše) filtri.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.952
-8.680
113
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:

Kaj pa ti govoriš?
bonk.gif

Po mestu gre prius na elektriko in je motor izključen.
1. Če greš dovolj počasi.
2. Če imaš slučajno dovolj polne baterije
evil.gif

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Da skopiram iz tehničnih podatkov:

116i, 122km, navedena poraba: 7,5/4,8/5,8 in izpust CO2: 139g/km
118d, 143km, navedena poraba: 5,4/4,0/4,5 in izpust CO2: 119g/km

Skratka, v grobem povedano je vse odvisno od porabe goriva.

Koliko vdihne, toliko izdihne, če govorimo samo o CO2ju, seveda pa so tu še drugi izpusti, ki so potem bolj kritični.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik xXx pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik xXx pravi:
zmaga.gif

Kaj pa kamijoni, ki jih je polno na naših cestah ? Kaj pa 10 in več let stari avtomobili ki jih je polno na naših cestah ? To onesnažuje neprimerno bolj kot pa sodobni dizli z vsemi parkenfiler (al kak se napiše) filtri.

10 let stari avti ne bodo za še 15 let... počas se bodo umikal iz prometa, zato je pa treba za nove avte zagotavljat, da bodo bolj okolju prijazni.

Zdej nevem al si butast al pa nisi sposoben malo dlje kot za eno leto naprej razmislt.... že v osnovi je "če lahko drugi, lahko tud jst" razmišljanje debilno. A ti papirček vržeš v koš, ali ga vržeš na tla, ker si vidu enga čipčaparja pred tabo, da je to naredu.

xXx

Pripravnik
30. avg 2007
997
0
16
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik xXx pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik xXx pravi:
zmaga.gif

10 let stari avti ne bodo za še 15 let... počas se bodo umikal iz prometa, zato je pa treba za nove avte zagotavljat, da bodo bolj okolju prijazni.

Zdej nevem al si butast al pa nisi sposoben malo dlje kot za eno leto naprej razmislt.... že v osnovi je "če lahko drugi, lahko tud jst" razmišljanje debilno. A ti papirček vržeš v koš, ali ga vržeš na tla, ker si vidu enga čipčaparja pred tabo, da je to naredu.

Ne ampak defenitivno ne bom kupu avta na pogladi tega ali smrdi ali diši. Kupo bom avto ki mi nudi to kar jaz hočem , dišeči Prius pa to defenitivno ni.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Zarad mene kup kar hočeš... če ti je vseeno nevem kaj se sploh v temi oglašaš. V bistvu je že članek v osnovi sfalen. Testirajo dva popolnoma drugače zasnovana avta. Enega na "domačem" teritoriju, drugega tam za kamor sploh ni namenjen. Nevem kaj hočejo dokazat... da je 5ka bolj varčna od Priusa? Da je bolj prijazna do okolja?

To je članek glih za YuGece in podobne, ki še težko bencinarje pa dizle ločijo, kaj šele da bi "zastopil" hibride.

krizo

Pripravnik
18. jul 2007
429
0
16
sedim pred računalnikom
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Eno debato nižje Lexus vs X5 teče podobna debata. Ja še en dokaz temu kar trdim jaz. Hybridna tehnologija ni toliko ekonomičnejša kot bi si mislili. Marsikateri dizelaš jih nese.

Je pa verjetno aktualna v Ameriki, ker če ameru rečeš da ti bo avto pil 5l, potem bi ti verjetno poljubil stopala.

fora hibridov je v NIZKIH EMISIJAH, se pravi manjšemu onasneževanju, in to pri mestni vožnji, kjer je le-to največje... ne pa teranju po AC, kdaj boste to doumel?

LP640 pa požre 10x več kot Lupo 3L
bonk.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
in kaj ti pomaga vse to osvescanje? zdaj bom jaz po tvoje primoran kupiti priusa, da bom prispeval k manj onesnazenemu ozracju medtem bos pa mirne volje gledal kako slovenijo vsak dan precka nekaj 10 tisoc tovornjakov iz bliznjega vzhoda. vsak pusca za sabo dimno zaveso primerljivo 100 golfom II.

stupid-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.952
-8.680
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:

Jaoooo... Torej si ti izumil perpetum mobile, oziroma jedersko kontrareakcijo.

Kak lahko iz mase 1kg(koliko približno tehta liter nafte ali bencina) ustvariš maso 2,5kg. Se zavedaš kaj pišeš??

Masa se pri izgorevanju lahko kvečjemu zmanjša, ker smo v okolje odvede tudi energijo. Tako da stručkoti pazite kaj pišete, pa da se Newton ali Einstein nebosta v grobu obračala.

To kar trdite lahko povzroči da se bo gravitacija na zemlji začela povečevat. OMG še ena fama za greanpeasonce
cry12bpy.gif
Daj, daj, ne smeši se
tongue-1.gif

Ti povem na zelo poenostavljenem primeru: 1kg ogljika+ 2kg kisika = 3kg CO2. Bo šlo? (ok v resnici je teža še večja, ker se rabi več kot 2kg kisika)
Ali mogoče misliš, da vezani kisik ne prispeva nič k masi?
evil.gif

Masni defekt pa je pri kemijskih reakcijah zanemarljivo majhen, tako da se VEDNO poenostavi, da je masa snovi, ki vstopajo v reakcijo, enaka masi produktov v reakciji.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
To je članek glih za YuGece in podobne, ki še težko bencinarje pa dizle ločijo, kaj šele da bi "zastopil" hibride.

No no, da si ne boš kaj naredil.
bonk.gif

smartass