Tomos danes..

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.757
113
EU
Kakšno je stanje s Tomos mopedi danes. Sodeč po sliki ki sem jo posnel, najhujša konkurenca zanj so kosilnice in prekopalniki
hysterical-1.gif

p98-Tomos-.jpg

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Tomos je bil pojem le v razredu specialk. vse ostalo je bilo super samo zato ker drugega ni bilo. Danes je Tomos 0 (nula). Obstaja pa le še zato in imajo tistih par flexerjev le še zato, da se ga ohranja živega, da se lahko pere denar, izčrpava določene vire in pa se čaka na pravi trenutek za prodajo še tisto malo zemlje kar je ostalo na lokaciji - špekulacije. Pol te zemlje je itak že prodano. Mopedi pa so itak še vedno na nivoju automatika iz sedemdesetih let. Je pa to neka folklora in pa spomini na brezskrbne dni - le od tu hvalospevi. Glede samega mopeda pa je vse skupaj zanič.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.419
5.653
113
Mopedi so zakon...imam youngster racing...mesa sam olje....vzig na kurbl oz starter...spredaj disk...A55 masina....na nivoju scooterja
smile-1.gif

Rdzavom kurcu i dlaka smeta
tongue-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Najdi mi kitajca ki bo zdržal toliko kot tomosaki. Imam 22 let staro štirko, pa ni bila prešravfana toliko kot sodoben izdelek v garancijski dobi. Sicer ima že povsod veliko lufta, ampak kitajca bi ob mojih vožnjah po gozdu najbrž že velikokrat domov prinesel v gajbici.
10 let je bila dnevno v pogonu, mesečno je požrla najmanj 20l kanto bencina

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.570
113
Marlbor
Tema je o "kje je tomos danes", ti pa hvališ štirko, ki so jo zasnovali pred pol stoletja. Danes je vse skupaj v kurcu, razvoj se je ustavil že pred letom 1990.

Zetor

Pripravnik
6. apr 2010
451
2
16
A so v tomosu uspeli prekopirat variator od katere priznane firme al se vedno uporabljajo povojni automatik menjalnik na dve brzini.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
No ja, včasih so se prodajali v športnih trgovinah med bicikli, noži, žogami in supergami.

Pač artikel, ki ga lahko prodajaš kjerkoli, podobno kot slogan kiki bonbonov - bilo kuda kiki svuda
smile-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
mah... pomoje jih je tud čas povozil.

še ko sem bil jest mulc so se drugi vozili že s skuterji... mi smo se pa jahal po štirkah in colibrijih. Nikol ne bom pozabil, kako je grdo začel šaltat moj colibri... in in 15 let kasneje je še vedno enak motor na novih mopedih.

Če cela italija laufata na variomatih, ne vem zakaj še tomos ne naredi kakšnega.

sicer vidim da imajo neke skuterje, sam dvomim da imajo svoje tehnologijo notri. verjetno nabavijo drugje, pa samo sestavijo v Kopru....???

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.419
5.653
113
Sem ti ze 2leti nazaj povedal da si si za grdo saltanje kriv sam....

Moj A55 salta ko šus...

Sam ne smes dat not ATF III ampak ATF A (ma omv)...in potem ne drsi sklopka med saltanjem
wink-1.gif

drug teden sprobam motul transoil 10w40... GL4

Alternativno gre not pa tud kjerkol traktorski UTTO olje not ...10w30....15w30....GL4....

Ni problem v tomosu ampak v lame uporabnikih
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
A ni bil pred časom prispevek na TV, kjer so govorili kako priljubljen je Tomos v ameriki?

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Najdi mi kitajca ki bo zdržal toliko kot tomosaki. Imam 22 let staro štirko, pa ni bila prešravfana toliko kot sodoben izdelek v garancijski dobi. Sicer ima že povsod veliko lufta, ampak kitajca bi ob mojih vožnjah po gozdu najbrž že velikokrat domov prinesel v gajbici.
10 let je bila dnevno v pogonu, mesečno je požrla najmanj 20l kanto bencina

najdi mi ferrarija ali porscheja ali audija, ki zdrži toliko let kot LADA al pa najdi mi Brigestonke ali Michelinke, ki zdržijo toliko let kot Tigarce. To so ti argumenti.
hysterical-1.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Tomos je bil in je prava katastrofa. Ko so delali po Puchovi licenci (enak proizvod), je Puch naredil 2.5 mopeda v času, ko je Tomos izdelal enega. Pa je Puch bil takrat tik pred tem, da zaradi prenizke efektivnosti neha izdelovati. Torej so se spraševali o profitabilnosti. Naši pa so kar terali.
bonk.gif

Honda pa je takrat naredila v istem času 6 primerljivih proizvodov.
hysterical-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Sem ti ze 2leti nazaj povedal da si si za grdo saltanje kriv sam....

Moj A55 salta ko šus...

Sam ne smes dat not ATF III ampak ATF A (ma omv)...in potem ne drsi sklopka med saltanjem
wink-1.gif

drug teden sprobam motul transoil 10w40... GL4

Alternativno gre not pa tud kjerkol traktorski UTTO olje not ...10w30....15w30....GL4....

Ni problem v tomosu ampak v lame uporabnikih
smile-1.gif

hehe... a sva že govorila o tem al kaj???
smile-1.gif

no, sej... pri skuterju ni tok problemov in zajebancije. manj vitalnih delov, manj šraufanja.

a kdo ve, a so na skuterjih njihovi motorji?

aja, pa kaj je z designom? štirko še vedno prodajajo tako kot je bila razen kvadratne luči in žmigavcev pa litih felten ???
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja uni... z variomatom. uni k so jih je piaggio že 30 let nazaj delal...

hehe... železna zavesa je očitno še vedno okoli tomosa.