Tiskalnik v mrežo

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.074
6.922
113
pri taščici
Na dveh lokacijah bi rad spravil tiskalnik v mrežo, za katerega ne bi bil potreben prižgan računalnik 24/7 Če je možno prosim za navodila
1. lokacija: SIOL trio, mreža in WL preko njihovega modema (ruterja)Sinope, Printer HP PSC 1410. Na Sinope se priklapaljajo trije laptopi in en PC.

2. Lokacija. Telemach trio, WL preko WRT54 GL printer Canon MF 3240. PC priklopljen na printer in preko USB WL na net, dodatno še notebok

Se da kaj narest brez večjih stroškov ali ne?

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
ne poznam sicer teh printerjev, ampak zgolj v vednost: obstajajo takoimenovani print serverji. Majhne škatlice, ki jih z ene strani priklopiš na ethernet z druge pa priklopiš svoj printer. Cena je okoli 100EUR.

lp

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
hm, že za ~50 EUR dobiš WLAN router z mrežno podporo USB tiskalnikom

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
Jah printer moraš nekam priklopit:
- na računalnik - kot si že ugotovil mora biti prižgan
- na router (če ima usb podporo lahko preko nje, sicer preko print serverja)
Tretje variante ni. Če torej hočeš imeti printer dosegljiv brez računalnika, moraš uporabiti varianto 2 (torej neposredni priklop na router: če ima usb vtič potem se ga navadno da skonfigurirati preko tega, sicer obstaja zunanji print server da ga daš na ethernet port, ali pa mrežna ali brezžična ethernet kartica za v printer).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Tretje variante ni.
Je.
Eni printerji imajo ethernet priključek in ga direkt na mrežo priklopiš.

Nazadnje urejeno:

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
Drži. Ampak nobeden od obeh omenjenih nima mrežne kartice v osnovi. Domnevam da niti ne bi spraševal če bi imel mrežno vgrajeno.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
26
28
Ljubljana
Kaj pa tiskalnik z vgrajenim wireless modulom. Recimo jaz imam Lexmark X4550 (kopiranje,skaniranje,tiskanje) zanesljivo mi je deloval v XP-jih in sedaj OK v Visti, prižgem ga, počakam 1 do 2minuti in je brezžično povezan, potem pa običajno tiska, ali pa kopiram ali pa sken pošljem na računalnik v datoteko.
Obstajajo tudi novejši modeli, ta moj je spomladi koštal 75€.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
No sej wireless je mrežna kartica, samo da je brezžična. Če se ne motim smo sfalili osnovno vprašanje o povezovanju obstoječih tiskalnikov - ti ki jih ima nimajo ne wireless mrežne ne navadne mrežne, router pa nima usb porta. Zaključek je da brez dokupovanja nečesa ne bo mogel tiskati drugače kot preko priklopa na enega od računalnikov. Po mojem bi bilo od vsega najceneje vzet wireless router z usb vhodom (kakega asusa wl500 ali podobno), ker bo wrt-ja lahko sorazmerno dobro prodal oz. zamenjal. Mogoče mu bo ratalo celo zamenjat brez doplačila s kom.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
26
28
Ljubljana
Ja, hotel sem poudariti, da ima ta Lexmark (X4550) že vgrajen brezžični mrežni adapter in ni teba nič dokupovati.
V seriji Lexmarkov, pa imajo tudi že novejše model, dva ali tri modele ima pa tudi Hewlett-Packard, samo so v višjem cenovnem razredu (cca. 300€)