Ti lahko spletna trgovina kar umakne izdelek?

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi: Rok vračila v tem primeru ni točno določen, v praksi pa mora biti v nekaj dneh, drugače že lahko inšpektor ukrepa.

To ni res, rok je točno določen, posikat se mi pa ne da. In mislim, da je ravno 30 dni, lahko je pa 14, ampak se mi zdi, da ne. Ne more biti kar "v praksi pa v nekaj dneh". Sem imel spletno trgovino in vem kaj govorim. V praksi vrneš denar v nekaj dneh, ker hočeš stranko obdržat, do 30 dni pa ti nič nihče ne more.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.082
4.080
113
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
Se mi pa na alterju rola reklama za mediamarkt, 59€ če greš slučajno glih kje mimo
smile-1.gif

http://www.mediamarkt.at/mcs/product/KRUPS-Melody-3-KP-2202-Rot,10255,446669,631423.html?langId=-15

pred dobrima dvema tednoma so imeli akcijo, je bil Melody 3 v črni barvi za 29,9€

Sem videl, ja. Ampak, če je bilo pri nas 50 EUR, je še vedno ceneje + bolj komot, kot da se peljem v Celovec. Če bi bil pa 30 EUR, bi bila pa sploh zmaga.

Nič, bom počakal, če bo še kakšna akcija. Če pa ne, pa pač ne bom kupil. Se ne bo podrl svet.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.882
6.961
113
Verjetno si zamešal s tistim členom, ki govori kdaj je potrebno vrniti denar, če kupec vrne artikl v zakonsko določenem roku.

Lahko pa vseeno poiščeš, ampak škoda časa, ker bo predolgo trajalo
wink-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Bi pa bilo zanimivo, kaj bi se zgodilo, če bi andy zadevo že plačal, torej preko kreditne kartice. Potem pa bi bila "pogodba" o nakupu že realizirana in bi nastale težave, če ne bi želeli dobaviti artikla.

Nič ne bi bilo zanimivo. Artikel ni dobavljiv, denar se vrača, mislim, da je rok 30 dni. Andy bi pač čakal, da se mu denar vrne, to je vse. In to je edino pravilno, ker se takih stvari načeloma ne da predvideti.

Ja pa kaj še. Če je artikel dobavljiv (torej če je še na zalogi pro dobavitelju/proizvajalcu), naj ga kar lepo nabavijo in pošljejo. To, kar si ti napisal je OK kvečjemu, če se ratikla pač ne da več dobit ...

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Bi pa bilo zanimivo, kaj bi se zgodilo, če bi andy zadevo že plačal, torej preko kreditne kartice. Potem pa bi bila "pogodba" o nakupu že realizirana in bi nastale težave, če ne bi želeli dobaviti artikla.

Nič ne bi bilo zanimivo. Artikel ni dobavljiv, denar se vrača, mislim, da je rok 30 dni. Andy bi pač čakal, da se mu denar vrne, to je vse. In to je edino pravilno, ker se takih stvari načeloma ne da predvideti.

Ja pa kaj še. Če je artikel dobavljiv (torej če je še na zalogi pro dobavitelju/proizvajalcu), naj ga kar lepo nabavijo in pošljejo. To, kar si ti napisal je OK kvečjemu, če se ratikla pač ne da več dobit ...

Ja le kaj pa pomeni ni dobavljiv, da ga dobavitelj nima ane? Se pravi se ne strinjaš z mano, ampak se strinjaš. Darjan, čakam, da me prepričaš v nasprotno, rok je pač določen. Če ne bi bil, ti tudi inšpektor ne pomaga.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.082
4.080
113
Sem jim včeraj poslal mail in so mi zjutraj sporočili, da so še nekaj aparatov dobili na voljo, tako da sem naredil nakup. Tako da, navali narod!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.882
6.961
113
tjuren, zamisli si sledečo situacijo: prideš v merkur, vidiš izdelek v akciji, ker ti pač tako bolj paše (razlog ni važen, lahko si pač pravna oseba in moraš plačati preko avansa), greš prvo na blagajno plačat, plačaš, potem pa izveš, da artikla več ni na zalogi.

Misliš, da je v takem primeru zakonski rok za vračilo tvojega denarja 30 dni? No way
smile-1.gif
Ne samo denar, zraven si upravičen tudi do zakonsko določenih zamudnih obresti + odškodnine, če dokažeš izgubo. Point je namreč v tem, da si ti že plačal, s tem se je pogodba sklenina, pogodba ki na eni strani zajema dobavo izdelka, na drugi strani pa tvoje plačilo. Ti s plačilom izpolniš svoj del pogodbe, druga stran pa svoje strani ne.

Kje v zakonu to piše ne bom iskal, ampak že sama kmečka logika ti pove, kakšen je postopek v tem primeru. Če se ne motim pa je zapisano v obligacijskem zakonu.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Kakšno vezo ima nakup v merkurju s spletno trgovino in njenim poslovanjem? Ne poskušaj me prepričevati, da je enako. Žal oz. prav je tako, da so spletne trgovine v teh primerih zasščitene. Sem ti rekel, mogoče ni 30 dni, je pa 14. Ampak je določeno. Če pa ne bi bilo določeno, pa ti tudi skupaj z inšpektorjem ne bi nič dosegel, ker se nimaš na kaj oprijet. Na zdravo kmečko logiko pač ne gre. In v spletni trgovini, če plačaš s kartico in pač artikla ni, ti bodo itak najprej ponudili nekaj drugega. Če izbereš money back, boš pač čakal.

V merkurju pa je seveda drugače, ta ti lahko da denar iz blagajne nazaj, tu ni nobene povezave.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.882
6.961
113
Ne govorim o denarju iz blagajne, ampak plačilu na TRR oz s uporabo kartice. V tem primeru ti ne more dat denarja iz blagajne, ker mora priti nazaj na TRR ali na kartico.

Zakaj ni določeno je tudi jasno, ker so lahko vmes kakšni "čudni" dogodki, ki potem vplivajo na izplačilo. Kaj pa vem, recimo višja sila. Inšpektor tudi nima neke moči nad vračilom, če pride do spora je tu edino sodišče tisto, ki lahko nekoga v nekaj "prisili" in sodišče ugotavlja pogoje, ki so nastali zaradi katerih potem ni bilo možno vračilo denarja, če do njega ni prišlo.

V mojem primeru ne sme biti zaščitena spletna trgovina, ampak potrošnik. Zamisli si sledeč scenarij: mimorste da iber akcijo, pobere denar, "miljone" (kar je možno glede na veliko bazo uporabnikov ki jih imajo), potem pa čudežno ni dobave, ta denar pa imajo na TRR še mesec dni in lepo služijo s obrestmi. Glede na to, da trgovina denar dobi, plačati dobavitelju pa ne rabi, ni nobenega razloga, da se denar ne vrne takoj, nobenega. Ok, nekaj dni lahko traja, da jim partner za plačevanje s karticami dejansko nakaže denar, ampak to pa je, max koliko sme to trajati.

Resno te vabim, da si prebereš zakon, če si že enkrat imel spletno trgovino si očitno razpolagal s napačnimi podatki in če se še kdaj lotiš tega posla, je to dobro vederi, da ne najebeš, sicer kazni niso visoke in če pride inšpektor se lahko tudi "shandlaš" tako, da pač vrneš denar in kazni ne dobiš, ampak zakaj bi se jebal s nepotrebnim zaradi lestne ne-vednosti.

Dovolj OFFa, srečno.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Ja le kaj pa pomeni ni dobavljiv, da ga dobavitelj nima ane? Se pravi se ne strinjaš z mano, ampak se strinjaš. Darjan, čakam, da me prepričaš v nasprotno, rok je pač določen. Če ne bi bil, ti tudi inšpektor ne pomaga.

Za "ni dobavljiv" zelo radi označijo izdelke, ki jih pač nimajo na lagerju ali pa recimo, ko se cena izdelka pri dobavitelju dvigne, njim pa zmanjka stare zaloge, ki je bila še cenejša ipd ...

Epodjetnik

Pripravnik
15. avg 2007
58
0
6
Da pride sploh do medsebojnega odnosa (pravno gledano), bi uporabnik moral skleniti pogodbo, to bi bilo recimo potrdilo naročila, kar pa v tem primeru ni bilo.
Namesto teme na 2 straneh, je za štart najlažje kontaktirati prodajalca in ga vprašati v zvezi z izdelkom, kar je AndY1 po temeljitem premisleku tudi storil in dobil svoj nov svetleč aparat.

Drugače pa zakon pravi sledeče:
Spletni nakup je posebne vrste nakup, pri katerem potrošnik in trgovec nista v neposrednem stiku, zato potrošnik ne more zagotovo vedeti, ali je trgovec njegovo naročilo tudi v resnici prejel. Potrditev mora vsebovati vse pomembnejše podatke o izdelku in pogodbenih pogojih, skupaj z informacijo o pravici do odstopa od pogodbe. Ker mora biti potrditev v taki obliki, da omogoča trajno hranjenje in tudi poznejšo uporabo, je seveda stavek »Hvala za opravljeni nakup«, ki se izpiše na zaslonu, premalo.
Podjetje mora potrošniku naročeno blago dostaviti v obljubljenem roku. Če podatka o roku dostave ni, pa najpozneje v roku tridesetih dni (razen če se s trgovcem izrecno ne dogovorite drugače). Če trgovec ne more izpolniti svoje obveznosti, ker blaga ni na razpolago, mora o tem takoj obvestiti potrošnika in mu vrniti vsa opravljena plačila.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.082
4.080
113
Eto, kavomat je doma, skuhali smo Macchiato Vanila in Choccocino. Žena je zadovoljna
smile-1.gif

Doma imamo na škatli kodo od avtomata in 8 kod na osmih škatlah razno raznih kavic, ki sem jih šel po akcijskih cenah kupiti v Leclerc.

Kaj je najbolje, da naredim s temi kodami? Da jih registriram na slovenski strani (kaj imam od tega?) ali na avstrijski spletni strani (ali lahko vnovčim točke tako, da dobim stvari v Slovenijo. V eni temi sem videl, da sicer pošiljajo samo v AT, ampak če napišeš Slovenija, pride tudi k nam).

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Z mimovrste imam zelo slabe izkušnje in ne vem od kod so oni neki oh in sploh spletna trgovina...naročil, plačal po predračunu, potem pa dobim email, da dveh od treh artiklov trenutno nimajo na zalogi. Ahahaha....debili, nikoli več!

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.082
4.080
113
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
Žena je imela v predalih stare škatlice za shranjevati stvari pa jih je bilo ravno dovolj, da je dobila 1 polno zastonj.

https://klub.dolce-gusto.si/index.php?route=product/productall

tukaj vidiš za kaj lahko te točke, ki jih dobiš za kode, zamenjaš.

Jp, sem se včeraj zvečer registriral in za registracijo (15 točk) + aparat (50 točk) + 8 škatel kave (15 točk vsaka) nabral 185 točk, kar znese za 2 škatli brezplačne kave. Ni slabo.
Pri 700 pikah pa že dobiš nov avtomat, točno takega, kot sem ga kupil, tako da resno premišljujem, da s sodelavci kupimo v Leclercovi akciji cca. 30 škatel kave, ki bi jo seveda itak popili in z nabranimi kodami prišli do brezplačnega aparata za v službi.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.559
2.608
113
še v SLO - ampak komaj
Ne delajte tega!
cry12bpy.gif
Pomisli na okolje - pa tudi Dolce Gusto kapsule niso tako poceni.

Raje malo več zberite in poglejte po čem takem.

PS: vozniku eko-avta enostavno ne pristojni uporaba strojev, ki prekomerno obremenjujejo okolje