Težave z ventilatorjem

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Zadnja 2 tedna opažam (mogoče kaj več), da ko stojim z avtom na mestu, se mi pri prižgani klimi non-stop vklaplja in izklaplja ventilator. To deluje tako, da se vklopi ventilator na 15-20s za ca. 5s in to je to. Kaj bi lahko bilo to narobe?

VW Bora, letnik 98, bencinar 1.6

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.064
113
Kateri ventilator?

Imaš namreč 3, kabinskega, od kilerja in pa še od klime!
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.064
113
Če je avto mrzel in se vklaplja vent, potem verjetno ni tisti od hladilnika.

Če nimaš klime in ni slišat vetilatorja potem je skoraj 90% od hladilnika klime.

Da bi se ugašal ventilator od klime kar tako ni ravno logično. Se mi zdi da vedno deluje ko deluje klima. Imajo sicer VWji problem s tem ventilatorjem (postane glasen, se neha vrtet) ampak ni tipičen simptom da nekaj časa dela nekaj pa ne. (ponavadi preden rikne še nekaj časa dela z zvokom reaktivca)

Glede na to da je ta ventilator povezan z delovnjem klime imaš lahko težav s samo klimo. Klima ima zaščito in se izkjuči v kolikor se pojavi napaka v sistemu. Recimo če nimaš dovolj plina. Če je plina ravno prav premalo potem lahko dobiš efekt da ti konstantno vklaplja in izklaplja klimo. Če že dalj časa nisi preveril se splača najprej preverit in po potrebi dofilat plin.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ali pa ne dela prva stopnja, zato se vklaplja druga. Ko se ohladi se pa spet izklopi. Za prvo stopnjo je ponavadi uporabljen upor, ki rad crkne in tako se dogaja kar je opisano.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.892
113
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
klima sem dal filat 1x aprila

MOgoče imaš pa zdaj preveč plina v sistemu pa ti izklaplja kompresor in posledično tudi ventilator.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
hmmmmm....kak ga je lahko preveč, glede na to, da se na polnilni mašini nastavi vse živo (tip avta, grami itd.) ?

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Recimo tako, da je šlo kaj narobe v človeku med testerjem in stolom....
smile-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
ja ne....saj grem v pon. do majsta za klime pa naj pogleda kaj je narobe

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
evo, zadeva je popravljena....cena 140€
frown-1.gif
....a je možno, da sta crknila oba ventilatorja? Tak je majstor reko...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.892
113
En ventilator imaš gnan preko jermena. Drugi - ta za klimo, pa je knan preko el. motorja (ne trdim da je pri tebi tako ali VAg grupa tega ranga ima običjano tako narejeno).

Zdaj če je bil ventilator....hm ja, verjetno če bi vedel in poiskal naokorg, bi ga lahko našel ugodneje. Sama menjava (če gamenjaš sam) pa ti vzame pol ure, kot popolnemu laiku...drugače cca. 10 minut,.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
nažalost res, ampak ker nisem vedel kaj je narobe, sem mu pač rekel da ga naj popravi tako da bo delal in zato je temu tudi cena primerna
frown-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.064
113
Kvaliteten električni ventilator za mojega passata stane od 150EUR dalje, verjetno je za golfa/boro cena tam tam če niso celo isti. Poceni "ponaredki" so tam od pol te cene (70EUR).

Skratka prišel si poceni skozi, čeprav ne vemo točno kaj so ti zamenjali. Dvomim pa da so zamenjali DVA ventilatorja za tako ceno, ker kot rečeno bi bila to samo cena materiala poceni ponaredkov.

Ceneje prideš skozi v primeru da sam razdreš ventilator in zamenjaš obrabljene elemente elektromotorja, seveda če je krivda v tem delu ventilatorja. Druga opcija je da menjaš upore (namestiš ločene) v primeru da so problemi pri preklopih stopenj. V vsakem primeru tudi to ni samo 10 EUR in 10 min dela kot se omenja v tej temi.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
zamenjali mi niso nič, ampak le obnovili obrabljene dele elektromotorja, tako da sedaj dela 1. stopnja kot je do takrat, dokler ni crknila in se je s prve prižigala druga. Je pa moral obnoviti oba ventilatorja. Zdaj kolko je bilo to dela pa ne vem, ker sem mu avtu pustil na "hofu" od jutra pa do konc delovnega dneva. Skratka, najbolj važno je da sedaj dela.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.064
113
A ok, razumem. Potem je to normalna cena, obnova ventilatorjev in zamenjava uporov 1. stopnje + delo + davek.

Kot rečeno če bi zamenjal oba ventilatorja bi prišel tudi do cene 400EUR (vsaj toliko bi vzeli na uradnem servsu).

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Sej nima veze uradni servis, ventilator tudi neorginal pride po 120eur in vec, tko da ni poceni spas to.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
zamenjali mi niso nič, ampak le obnovili obrabljene dele elektromotorja, tako da sedaj dela 1. stopnja kot je do takrat, dokler ni crknila in se je s prve prižigala druga. Je pa moral obnoviti oba ventilatorja. Zdaj kolko je bilo to dela pa ne vem, ker sem mu avtu pustil na "hofu" od jutra pa do konc delovnega dneva. Skratka, najbolj važno je da sedaj dela.

Da ti ni samo zamenjal upora (kot je nekdo že zgoraj napisal)? Ker tvoji simptomi so mi znani. Crkne en upor (rezistor) in ob vklopu klime se ventilator prižge takoj na full, namesto na prvo stopnjo. V tem primeru te je pošteno cepil, ker tak rezistor stane 10 EUR.
Če pa je moral razdirat ventilator in tam noter kaj obnavljat (krtačke?), pa je cena, recimo sprejemljiva.

Nazadnje urejeno:

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
reko je, da mi je čistil krtačke, pa tudi vidi se, da sta bila oba ventilatorja odprta....zdaj če pa me je nat..., pa ne bom nikoli vedel, le upam lahko da me ni :/